Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
feri.visky

O super provocare...

Recommended Posts

Nici nu am finalizat bine două provocări  şi m-am trezit cu încă o provocare! Dar asta mi se pare că va fi una super... Super dificilă, super importantă, super provocativă...

Datorită unui gest de mărinimie şi pentru care îi sunt recunoscător, domnul Russu Adrian a donat Pro Radio Antic acest (deocamdată) unicat magnetofon.

Azi am primit un pachet şi cum am fost anunţat de conţinut, înainte de a deschide pachetul am deschis ... o sticlă de vin... În pachet se găsea magnetofonul românesc Doina. Al doilea magnetofon, cred, construit pe la noi după încercarea eşuată numită Clăbucet...

Vă propun să-i redăm strălucirea de odinioar.

Aştept info, lincul cu filmul în care apare.... Orice info ne va ajuta...

Am recitit cu emoţie nr.1 şi nr.15 al revistei Pro Radio Antic unde se găsesc trimiteri la acest magnetofon...

20181015_163910.jpg

20181015_163210.jpg

20181015_163224.jpg

20181015_163319.jpg

20181015_163420.jpg

20181015_163857.jpg

Link to comment
Share on other sites

In luna noiembrie 1955, la atelierele MTT Clabucet a fost pornita productia de serie mica a unui magnetofon de tip stationar, semiprofesional. Prototipul, folosind piese de la alte magnetofoane, a fost realizat de Leo Gluckman, care nu a mai putut continua, plecand definitiv in Israel. Am fost angajat la MTT sa solutionez problema producerii de magnetofoane cu piese existente in tara sau confectionate local. Echipa de lucru, alcatuita din tineri absolventi ai Scolii de Tehnicieni de Telecomunicatii, dupa o instruire prealabila, a lucrat excelent, obtinandu-se aparate de buna calitate, comparabile cu cele mai bune aparate straine. Constructia a fost realizata de tehnologul Costorel Constantin, care a elaborat tehnologia tratamentului termic pentru tole de m-metal ale capetelor de magnetofon de tip toroidal, precum si tratamentul calirii pentru piesele sistemului mecanic.

Capetele au fost realizate artizanal din tole stantate, tratate termic cu carcasa din papier mache, fixate in armaturi frezate in bronz. Bobinarea s-a facut manual. La fel si slefuirea realizata cu smirghel fin si sticla mata. Motorul a fost realizat din tole de motor de pick-up majorate si cu lagare de bronz autooscilante. Toate bobinajele au fost supradimensionate, astfel incat transformatorul de retea lucra total la rece si pozitionat pentru brum minim. Placa de montaj a fost realizata din duraluminiu de 3 mm cu intarituri. Difuzorul cu puterea de 3 W, tip Radio Popular, avea magnetul din otel. Montajul realizat s-a facut pe un sasiu din fier galvanizat, avand cablaj cu conexiuni conventionale, comutatoare, socluri si alte piese produse local. Caseta a fost realizata in doua variante: lemn lustruit tip mobila sau valiza acoperita cu dermatina. Greutatea totala: 8 Kg. Rezistoarele si condensatoarele, produse chiar in intreprindere, au rezistat in functiune timp de zeci de ani. Piesele din import au fost: tuburi electronice de tip Rimlock din R. P. Ungara si doua tuburi din URSS; microfonul cu cristal si banda magnetica din R. D. Germana.

Evenimentele din Ungaria si situatia politica din tara au determinat conducerea atelierelor sa opreasca productia pe motive puerile, cum ar fi imprimarea de muzica “nesanatoasa” (ex. Ima Sumak) sau ca in scoli nu se face inca teoria magnetofonului etc. Asemenea ineptii veneau din partea conducerii, care primise totusi fonduri pentru productia a mii de magnetofoane. Prima serie de 150 bucati a fost livrata in intregime statiilor de radio amplificare din tara si nu s-a inregistrat nici o reclamatie ulterioara. Seria a II-a de 2.000 de aparate trebuia livrata in 1957, cand trebuiau produse in continuare doua serii de cate 10.000 de bucati, in variantele: portabil si stationar pentru teatre si scoli. In timpul acesta se produce la Cooperativa Radio Progres prototipul de magnetofon Perinita, care curand va avea aceeasi soarta.

Apoi CAER-ul a interzis Romaniei producerea de magnetofoane. Ocazional s-au importat kit-uri din Cehoslovacia si Polonia pentru intretinerea magnetofoanelor Sonet si Star.

Caracteristicile tehnice ale magnetofonului “Clabucet 192” au fost urmatoarele:

- imprimare monopista sau dubla pista;

- viteza de transport a benzii 19,2 cm/s;

- deviatia vitezei <0,5%

- raport semnal/zgomot >50 bB;

- putere consumata: 50 VA;

- alimentare: 120 V sau 220 V / 50 Hz;

- raspuns in frecventa (+ / - 3 dB);

- cu banda AGFA Wolfen tip CH 30 – 7.500 Hz, (+ / - 1 dB);

- cu banda LGS 20 – 12.000 Hz (+ / - 1 dB);

- diametrul rolei: 18 cm;

- putere audio: 2,5 W cu distordiuni <5%;

- greutate: 8 Kg.

Pretul net de vanzare, incluzand o rola cu banda, o rola goala, un microfon, cabluri si descrierea tehnica: 1.200 lei, la care un salariu mediu era atunci de 1.000 lei. Daca nu ar fi fost blocajul politic si economic, determinati de reaua vointa a unor veleitari, inceputul fusese bun si am fi putut figura printre producatorii buni de asemenea aparate. In fotografia nr. 13 se prezinta schema de principiu a magnetofonului “Clabucet 192/ 56”. 

Link to comment
Share on other sites

E posibil sa fie asta explicatia!

Pe de alta parte,nu inteleg de ce atunci cind Ceșca, s-a distantat de Maskva, noi ,romanii n-am incercat sa producem si noi magnetofoane. Din ce-mi amintesc noi am construit casetofoanele Dana si daca bine-mi aduc aminte, erau produse sub licienta Thompshon. E posibil sa gresesc!

Cehii si polonezii, deja produceau magnetofoane de o buna bucata de vreme.

Edited by GEO 53 BN
Link to comment
Share on other sites

De la Thompson le luasera polonezii, si la noi au ajuns sub licenta Unitra. Probabil n-a fost o prioritate pt regim, toti in jurul nostru produceau asa ceva...cine sa stie care a fost logica.

Eu am avut un Unitra MK22  produs de polonezi, cu ceva timp inainte de a scoate Tehnotonul, Star, care era de fapt acelasi MK22 cu finalul schimbat din complementare cu AC180K-181K, in placa separat montata in locul AC-urilor, cu un UL1491 si mai apoi cu TBA790K produs la noi. Chiar ma intrebam de ce se mai numeau Star si se spunea ca sunt facute la noi, daca contributia noastra nu a fost decat inlocuirea mastii de la difuzor, initial din tabla de aluminiu perforata, cu o grila din plastic...suna cunoscut, asa au facut cu mai toate aparatele care aveau ornamente metalice.Cred ca producerea  de aparate ce foloseau banda magnetica n-a fost chiar pe placul regimului. Dana a fost un esec total. Aveau partea mecanica slaba, cu fluctuatii, erau mari/butucanoase pt portabilele vremii (legenda 401 de ex, facut de rusi dupa Philips),cu consum mare de curent, deci bateriile aveau viata scurta. Stateau la raft nevandute, si ca o solutie de a scapa de stoc, a fost plantarea lor pe bord la tramvaie, pe transportul in comun (cel putin in Iasi, nu stiu in alte judete) si mai apoi pe carcasele de Bucur, nu mai retin acum sub ce denumire au fost...cred ca Armonia parca, daca nu ma insel.

De magnetofon trebuie sa recunosc, nu stiam ca am avut tentativa de a produce in tara, dar de motocicleta stiam de la cineva care a lucrat prin Zarnesti, un mecanic batran in anii 80. Acum nu mai e.Din ce mi-a spus, au confiscat rusii documentatia si exemplarele produse, si dusi au fost cu ele.Au iesit pe piata in scurta vreme cu vestitele IJ-uri. Sunt sigur ca se gasesc colegi care sa stie mai multe amanunte, eu nu pot garanta ca nu e doar folclor, atat am aflat in acele vremuri, de la acel om pasionat pe mersul pe doua roti, si nu am avut nici motive nici argumente sa-l contrazic.

Edited by doru3160
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, GEO 53 BN said:

 

Pe de alta parte,nu inteleg de ce atunci cind Ceșca, s-a distantat de Maskva, noi ,romanii n-am incercat sa producem si noi magnetofoane.

 

Distantarea a inceput dinainte de a ajunge raposatul lider de partid, iar de produs nu s-au produs -si este valabil in general pentru produsele de larg consum- deoarece directia de dezvoltare preferata de raposat dupa ce a venit la conducere a fost productia industriala si nu cea de bunuri de larg consum pentru populatie, ceea ce a constituit una dintre divergentele avute cu primul ministru  Maurer care era cat pe-aci a fie lichidat in acel asa zis "accident" rutier.

Stii bine si iti amintesti ca mai tarziu ajunsesem sa avem degeaba salarii pentru ca nu aveam ce cumpara cu ele din magazine... ori nu se gasea ceea ce se cerea, ori erau scumpe si insuficiente (exemplele TV color vandute pe liste de la Partid si Dacia 1300 sunt elocvente pentru acea perioada).

Link to comment
Share on other sites

N - a fost nici o " distantare " reala ... ma rog , parere personala . Romania a iesit din CAER de facto , atunci cand respectiva institutie s - a desfiintat , odata cu Tratatul de la Varsovia , dupa 1990 . Se pot aduce pagini intregi de dovezi ... tehnice , negru pe alb , nu alegatii . Ultima este vizita lui Gorbaciov , din 1989 ... care a avut 2 obiective . Principalul a fost " indemnul " liderului rus ca Ceausescu sa cedeze conducerea altcuiva ( acelasi lucru s - a intamplat 2 ani mai inainte , in 1987)  , al doilea ... e mai putin cunoscut . Raspunsul a fost negativ la ambele ... principala cerinta s - a rezolvat ca prin minune , cateva luni mai tarziu . Cu Maurer a fost o problema mai complicata ... era " prietenul " ( documentat )  unei alte mari puteri comuniste , fapt care a permis ca Romania sa nu ia parte la invazia Cehoslovaciei din 1968 . Aceasta a fost singura " distantare " , de  fapt semnalul Chinei ca in Europa are si alt cap de pod , in afara de Albania , in mijlocul disputei ideologice cu URSS . Relatiile economice si politice cu China erau de notorietate , cand ceilalti din tratat erau in cel mai bun caz autisti , daca nu condamnau deschis marea putere asiatica . Singurii care s - au " distantat " ( nu si ideologic ) au fost iugoslavii , inca din 1945 . La ei granitele au ramas deschise , circula legal valuta vestica , marfuri occidentale , puteau calatori si munci in Occident , si altele . Iugoslavia a fost membra ( fondatoare ) a grupului tarilor nealiniate , alaturi de India etc .

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Mișcarea_de_Nealiniere

 

P.S. - cu scuze pentru off - topic , se poate sterge . 

Edited by gauss
Link to comment
Share on other sites

A fost fabricat la Radio-Progres în 1959... Tuburile sunt: ECC85, EF86, EL84, EM11, EZ80... Schema poate fi găsită, cred, în cărţile lui Codăuş, Raţiu eventual în cartea cu amplificatoarele Doina... Nu am cărţile...

 

S-a mai discutat aici pe forum despre  acest magnetofon dar nu mai găsesc link-ul...

 

Ne-ar interesa schemele din cărţile autorilor menţionaţi... 

 

Nu trebuiesc şterse postările cu descrierea contextului istoric...

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines