Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
vigu34

Transformator 230V o lamurire

Recommended Posts

Buna ziua! Am o nelamurire referitoare la un transformator de retea monofazic.

Presupunand ca are un raport de 1:10 si este calculat pentru 1.000 spire in primar si deci 100 spire in secundar.

Care ar fi dezavantajul daca de exemplu acest transformator ar fi bobinat cu 5.000 spire in primar si deci 500 spire in secundar?

Stiu ca avand un numar foarte mare de spire este bobinat cu o sarma mai subtire (pastrand raportul sectiunii intre primar si secundar) va rezulta o putere mult mai mica.

Presupunand ca in mod normal bobinat corespunzator ar avea o putere de 500W probabil cu un numar foarte mare de spire si sarma mai subtire ar putea debita de 100W.

Care ar fi dezavantajele sau chiar avantajele (presupunand ca ele exista) pentru exemplul de mai sus?

Ar fi suficient pentru mine chiar si un raspuns mai pe scurt din partea celor care se pricep (randament, flux, etc).

Multumiri!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@miticamy, voi incepe prin a spune ca nu am de gand sa fac misto. Daca te pricepi cat de cat m-ar interesa un raspuns din practica la exemplul de mai sus. Multam de raspuns e totusi un inceput.

Edited by vigu34

Share this post


Link to post
Share on other sites

Numărul de spire se calculează în mod cât mai economic, ținând în primul rând cont de permeabilitatea magnetică a tolelor (inducția maximă permisă de materialul tolelor). Pe scurt, un transformator căruia îi bobinăm un număr de spire mai mare decât cel rezultat din calcul (dar păstrând raportul de transformare), va funcționa mai rece și va fi astfel mai fiabil în timp, dar pe de altă parte  va avea o cădere de tensiune mai ridicată în sarcină prin rezistența crescută a bobinajelor, deci va putea transfera o putere mai mică.Plus că va costa mai mult, cuprul fiind din ce în ce mai scump și mai greu de extras....

Există un topic dedicat subiectului (Totul despre transformatoare), dar nu mulți au răbdare să-l parcurgă și preferă o cale mai scurtă.....de aceea și iritarea celor care trebuie să explice mereu chestii de bază.

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Indiferent de experimente ( spire multe sau putine ) , e bine de facut si calculul ocuparii ferestrei in care intra bobinajul ... de multe ori pot aparea surprize . Asta ( doar ) daca se trece la executia fizica a transformatorului respectiv . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probabil inițiatorul presupunea din start că transformatorul ar fi avut fereastră suficientă pentru acel număr de spire.În practică e mai greu de găsit (la îndemână cel puțin) așa ceva, de aceea rar se alege un număr de spire/Volt exagerat. Doar în cazurile trafurilor de mică putere și care se dorește a fi foarte fiabile și reci în funcționare continuă, se mai poate face uneori asta, dar sunt rarități....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Era doar o parere . Nu stiu ce presupun userii ... am avut surprize cand am incercat sa ghicesc ( logic ) ce si cum . De aceea postez ce cred ca ar fi de ajutor . Sant doar cuvinte ... un rand si jumatate . Daca este ceva inutil , gresit , sau off - topic , se poate sterge . Se poate sterge oricum , am mai patit la alte  sectiuni ... nu , nu la bodega . Cam atat . 

Edited by gauss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsuri! Am o idee pe care o voi expune in concret, pentru a elimina orice suspiciune ca "as face misto".

Pot sa fac rost de la un amic de un transformator pentru cuptorul cu microunde. In mod normal cu primarul alimentat la 230V, s-ar obtine in secundar aprox. 2.200V la peste 700W (asta din ce am citit atat pe forumuri din tara cat si de afara). Acest tip de transformatoare (MOP parca le zice) sunt subdimensionate deoarece se folosesc in general perioade scurte de timp si datorita economiei de cupru. Ma gandesc ca pentu tole vor trebui sa foloseasca cel mai bun material din punct de vedere al raportului calitate pret (fierul este totusi ieftin raportat la pretul cuprului) si trebuie asigurata si o fiabilitate rezonabila. Din ce am mai citit sarma din secundar ar avea diametrul undeva la 0,5-0,6 mm iar raportul de transformare undeva la 1:10. Deci as putea alimenta fara probleme secundarul la 230V si sa obtin in primar (transformat astfel in secundar) aprox 20-24V la 3-4A. Ideea ar fi sa obtin un transformator de calitate ca care sa alimentez/testez unele echipamente vintage care folosesc aprox. 30-35V DC. De asemenea ar putea fi folosite si doua astfel de transformatoare pentru alimentare diferentiala. Am vazut ca in scule audiofile (pentru cei cu urechi de delfin) se folosesc transformatoare supradimensionate. Cam asta ar fi fost ideea pe care am dorit sa o supun dezbaterii. Multumiri :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acest tip de transformator (Microwawe Owen Transformer) este unul special construit, pentru utilizare de scurtă durată și ventilare forțată.Are și un șunt pentru scăderea fluxului magnetic al secundarului, care trebuie scos dintre bobinele primară și secundară dacă se folosește în alte scopuri. Mare atenție însă !!!. Un capăt al secundarului este sudat la pachetul de tole, deci trebuie dezlipit de pe tole și fixat pe o regletă de contact împreună cu celălalt capăt al secundarului.Alimentat cu secundarul la 230V, se vor obține cam 21V în primar. Dezavantajul e că tensiunea scade destul de mult în sarcină, astfel că nu veți putea trage prea mult curent din primarul folosit acum ca secundar.Cauza este rezistența mult prea mare a înfășurării secundare, folosită acum ca primar. Vedeți că bobinele sunt din aluminiu, care are o rezistivitate ceva mai mare decât cuprul...și asta e o cauză a pierderilor sporite.

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unele transformatoare sunt cu aluminiu. Altele si in special cele mai vechi folosesc cuprul. Prima verificare as fi facut-o sa nu existe contact intre bobine si intre bobine si miez.

Din ce spuneti dvs. lucrurile sunt mai complicate in realitate. Asa ca nu prea merita efortul. Dar macar m-am lamurit. Multam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miezul se va incalzi si in gol. Tolele sunt din fier moale si nu sunt izolate intre ele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.