Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Beomaster 900 cu unele probleme


Recommended Posts

Buna ziua! Detin un amplituner Beomaster 900M. Este functional, este full germaniu, dar are unele probleme pe care as dori sa le rezolv si as avea nevoie de sfaturile dvs.

1) Se alimenteaza printr-o sursa stabilizata (inclusiv partea de final). Am incercat sa reglez tensiunea de alimentare la 24V conform schemei dar nu reusesc sa cobor mai jos de 27V. Care ar putea fi problema? S-ar putea inlocui tranzistorii din alimentare cu tranzistori cu siliciu bineinteles tot PNP?

2) Am masurat tensiunea mediana inainte de condensatorii de iesire de 800uF si am 12V cu 15V pe ambele canale, desi ar trebui sa fie cam 13,5V cu 13,5V. Stiu ca se poate regla prin modificarea valorii unei rezistente dar la aceasta schema nu am deslusit care ar fi acea rezistenta.

Multumesc!

2.thumb.jpg.4c64f207be74cacbdb29022113c4dad7.jpg

Edited by vigu34
Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Multumesc. Revin cu o schema mai clara si exact varianta mea. Ar fi vorba de 905 rezistenta de 1k8 care vine la masa (+). Si pentru injumatatirea tensiunii? Eu am masurat pe fi colector al tranzistorilor finali respectiv pe carcasa lor.1521782629_Beomaster900M220125.thumb.png.099d886d3da5f1adbaf705e1e929bbd0.png

Edited by vigu34
Link to comment

Da, inițial mi s-a părut că scrie 18k, dar nu se vedea virgula....iar pentru a verifica tensiunea de 12V (jumătate din tensiunea de alimentare) se măsoară în colectoarele tranzistorilor AD139 (I) și (III). Pe schemă e și marcată în dreptul fiecărui colector tensiunea corectă. Dacă nu se reglează tensiunea de 24, ar fi bine totuși să măsori valorile semireglabilului și celor două rezistențe de la capete (1,8 și 2,2k) fiindcă e posibil să se fi devalorizat în timp....

Edited by validae
Link to comment

Nu intentionez sa fac multe modificari. La siliciu m-as fi gandit cel mult in alimentare daca ceva nu e cum trebuie. Defapt sunt adeptul de a nu schimba nimic dar uneori vechimea unor componente si in special a unor condensatori electrolitici poate sa creeze probleme. Condensatori electrolitici de calitate, audio, sunt destul de greu de procurat si nu tocmai ieftini. Exact asta doresc sa il aduc in parametri atat cat ma pricep, macar partea de alimentare si amplificarea (tensiuni si eventual bias). In partea de FM (atat ma intereseaza) mi-as prinde urechile.

Dar cu putin ajutor din partea unor colegi priceputi sigur voi reusi! Ma gandesc si la condensatorii de iesire de 800uF/25V sa vad cum ar suna cu unii Panasonic din seria FR (am 1200uF/35V). Si acum suna foarte bine pe boxe Beovox 3702 (Alnico).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines