Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
dacos

Baltika RZ-1

Recommended Posts

Buna seara,

 

Am un Baltika RZ-1 la care am o nedumerire.  Recepționeaza doar Radio România, 855kHz (în București, în altă parte nu l-am încercat).

 

balt254a.jpg 

 

Tensiunile sunt corecte, redresoarea a fost schimbată, condensatorii de filtraj la fel, ceilalți condesatori posibil problematici schimbați (păstrat tubul de carton și pus alții noi în interior). Toți condensatorii au fost verificați, inclusiv cei maro din RF care sunt aproape fix pe valoarea ștanțată (nici nu mă așteptam la altceva).

 

Constat că fără antenă se aude slab Antena Satelor , 531 kHz, iar Radio România binișor.  Folosesc 3m de fir lițat 0,8mm.  Dacă introduc o șurubelniță în mufă, zgomotul acoperă Antena Satelor.  Pe scurte nu recepționez nimic (cu antenă sau fără).

 

https://youtu.be/oQxCDI8j_uM 

 

Bănuiesc că s-a umblat în partea RF , ca indiciu am un fir înădit.

 

IMG_20181002_195531.jpg 

 

IMG_20180901_120124.jpg

 

Cel mai simplu ar fi ca cineva să aibă un radio similar ca să pot face o comparație...

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In afara de antena, ati conectat si impamantarea (conectorul P din schema) ? De obicei, cu impamantare buna se elimina mare parte din paraziti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, am legat la pământ. Mă rog, nulul de protecție din apartament. Rezolvă câte ceva, dar nu radical. Apă de ploaie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Încercați și cu o antenă externă mai bună, eventual poziționată lângă cel mai apropiat geam, posibil să fie o zonă cu propagare proastă. Dar trebuie oricum verificat prin comparație ce s-a modificat acolo....

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

Incercati, in afara de antena mai buna recomandata de dl. @validae, o impamantare mai buna, cea de pe reteaua de alimentare are sanse mari sa preia mare parte din mizeria din retea.

Oricum, e ceva in neregula cu firele inadite nu ar trebui sa fie prezente, am atasat o poza de pe net cu unul necotrobait (vopsea pe lipituri)

radio-baltika-rz-1-poltavskaya-oblast_rev001.jpg.a9c893999f987d87f242eabd9e19a92d.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_l/baltika.html

Tehnica depanarii prin comparatie nu este cea mai fericita varianta.Verificati cu un aparat de masura continuitatea bobinelor,curatati contactele comutatorului de game si

verificati daca s-a umblat in trafurile de FI.Daca a fost surubarit trebuiesc realiniate circuitele de intrare,OL,trafurile de FI.

In link-ul de mai sus aveti fotografii clare a blocului de bobine.

Edited by nicolae57

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu dădusem o sugestie  pentru compararea cablajelor, nu și pentru poziția trimerilor.....acolo se reglează ceva mai laborios după ce e sigur că s-au remediat cablajele. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nulul de protectie nu constituie impamantare din punct de vedere radio . In orase , zgomotul radioelectric acopera aproape totul la receptia ULMS . Cred ca Bucurestiul e pe locul 1 ...

P.S. - lucrurile arata mai bine afara , in aer liber ... dar receptorul dvs . este stationar . Ar fi relevant un radioreceptor portativ ( eventual o spira din antena folosita rasucita peste carcasa acestuia )  ... de vazut ce receptioneaza in aceeasi incapere cu Baltika ... sau un alt receptor cu tuburi ( sigur functional si in parametri ) in aceleasi conditii .

Edited by gauss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru explicatii. 

 

Cu radio cu baterii Iris de exemplu, receptionez mult pe medii mai ales seara. 

De curiozitate am încercat cu un Philips Type 88 (tuburi) și, surprinzător, când leg antena începe acel riplu care acoperă aproape în totalitate postul. Fără antena receptionează 855kHz și 531 kHz bine. 

 

Baltika nu recepționeaza nimic fără antenă. Probabil îi trebuie una mai scurtă sau orientată altfel. Oricum întind firul, nu scap de acel riplu, care nu e format de aparatele mele din casă (am scos orice altceva din prize și stins becurile cu leduri)....

 

Ajung să cred că soluția ar fi folosirea lui în mediul rural și că radioul e cât de cât în parametri....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 2 ore, dacos a spus:

Oricum întind firul, nu scap de acel riplu, care nu e format de aparatele mele din casă (am scos orice altceva din prize și stins becurile cu leduri)....

La bloc e suficient sa fii inconjurat de vecini ''infestati'' de surse in comutatie si ce scoti tu din priza nu mai are importanta. Cel mai bine ar fi daca poti verifica alinierea bobinelor din FI...posibil de aici sa ti se traga.

PS- sunt scheme simple de generatoare modulate si daca te ocupi de radio, e pacat sa nu ai in dotare asa ceva. Cele industriale sunt scumpe si destul de rar la oferta, dar unul artizanal e mai mult decat  nimic....ajuta mult.Erau prin colectia Tehnium scheme de generatoare cu cativa tranzistori si pt MA si pt MF.

O vreme in tinerete si eu m-am folosit de asa ceva, cand nici nu visam la un generator modulat pt reacordare bobine FI.

Edited by doru3160

Share this post


Link to post
Share on other sites

O sa construiesc un modulator, e în plan pentru ca altfel nu se mai poate. 

 

La Baltika încep sa cred ca dacă s-a umblat, cineva a învârtit doar de trimeri pentru ca bobinele au un miez pe care nu îl poți manevra cu orice. Sparte nu sunt, iar unele bobine au ceara. Mai mult, am pus scala și constat cu surprindere ca indicatorul arata 850khZ,ceea ce e aproape fix pe frecvență. Mare lucru după atâția ani... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta iti verifica doar OL (intr-o oarecare masura), dar de filtrele din FI nu poti sti nimic.Si dupa cum spui, zgomotul e mai mare decat semnalul util.

Edited by doru3160

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scala e scorojita. Cu becurile aprinse se vede pronuntat cum se exfoliaza vopseaua. As putea sa o scanez, apoi sa remediez totul in Photoshop, dar o poate transpune cineva pe un plexiglas? O sa intreb la firmele de print afisaj, dar banuiesc ca ei lucreaza la mp (vitrine) si nu se incurca cu 40 x 9cm...

 

IMG_20181004_194153.jpg 

Edited by dacos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă o vei imprima color la rezoluție mare pe un film transparent de retroproiector sau un autocolant transparent ai șanse sa o refaci mai ușor decât sa găsești un atelier sa o imprime direct pe plexiglas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa scanare ( sau salvare in orice forma) ai putea incerca o rigidizare a vopselei cu ceva lac transparent (numai pulverizat, in nici un caz aplicat mecanic, prin frecare).In unele cazuri la mine a mers, a intrat lacul intre vopseaua desprinsa si sticla si a lipit-o la loc.Doar ca trebuie sa faci o proba, daca lacul dizolva vopseaua de pe scala, exista riscul sa se manjeasca pana se intareste si atunci va fi mai rau ca acum.Actiunea este ireversibila. Mie mi-a iesit de cateva ori, desi pe sectoarele transparente se observa putin opacizarea lacului, in lumina becului de scala.Dar e un compromis care merita daca se salveaza portiunea vopsita.

Edited by doru3160

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...