Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonda de curent pentru osciloscop diy


Galagie

Recommended Posts

Va salut,

 

ma bate gandul de ceva vreme sa imi confectionez o sonda la osciloscop, pentru masurarea curentilor in AC si DC  cu o banda liniara in domeniul 1khz - 1MHZ.  

 

M-ar interesa cam ce miezuri magnetice se preteaza mai bine pentru realizarea transformatorului de curent.

 

A mai incercat cineva sa isi faca o asemenea sonda?

Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pentru AC, cel mai bine este sa se poata trece firul cu curentul I printr-un tor, fara cleste.  Aproape orice tor din ferita este bun, cu exceptia celor pentru filtrare (tuburi) care trebuie sa aiba pierderi mari in RF. Important este ca bobina secundara cu N spire sa aiba capacitate proprie mica (sarma izolata gros) si frecventa de rezonanta proprie mare, mult peste 1 MHz. Secundarul nu va fi lasat in gol. Trebuie sa debiteze pe o rezistenta R pura de valoare mica, fara inductanta si capacitate, de exemplu o rezistenta chimica. Rezistentele bobinate nu sunt bune din cauza efectului prelicular si a inductantei proprii. Curentul prin rezistenta R este de N ori mai mic dacat curentul I masurat. Osciloscopul va "vedea" o tensiune U = R*I/N.

Pentru CC, trebuie gasit un punct al circuitului ce poate fi legat la masa osciloscopului. Aici se introduce o rezistenta R pura de valoare mica de pe care se ia semnalul pentru osciloscop U = R*I

Rezistenta de masura R trebuie sa fie mica, neglijabila fata de reactanta capacitiva a cablului si a intrarii in osciloscop. Daca se foloseste o sonda 1:10, rezistenta de masura poate fi mai mare fara probleme.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines