Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Combina muzicală Compact Stereo 03 - Date trafo reţea!


Recommended Posts

Salut prieteni,

Are cineva dintre dvs. datele constructive ale transformatorului de reţea utilizat la Combina Muzicală Compact Stereo 03 produsă de Electronica Bucureşti?!

Am atasat o poză culeasă de pe internet unde se vede cum arată transformatorul original.

La mine lipseşte acest transformator.

Sau poate recomandă o substituţie pentru el!

 

Mulţumesc anticipat.

C01.jpg

Link to comment
  • Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sanatate permanenta ! Avand in vedere ca etajul audio se alimenteaza cu +/- 16Vcc iar stabilizatorul pt. partea de semnal scoate 14,4Vcc ar fi aprox. asa : 11,5Vca/3A si 13,5Vca/1A , ambele cu priza mediana.Din calcule rezulta puterea totala a traf-ului , sectiunea lui si diametrul sarmelor.Ori il faci de la zero , ori cauti un traf. cu puterea si tensiunile cat mai apropiate.

Link to comment

Mulţumesc pentru urări - chiar că am nevoie de sănătate.

Revenind la problemă.

 

Să înţeleg faptul că:

-secundarul nr.1(cel care alimentează etajul final) ar trebui să aibă între capete 23 V c.a. iar  între fiecare capăt  şi mediana legată la masă  11,5 V c.a.Deci dacă aş găsi un trafo chiar şi de 2x12V /3A c.a. pentru acest secundar ar fi în regulă.

-secundarul nr.2 (pentru stabilizator) să aibă 13,5 V c.a. între fiecare capăt al  înfăşurării şi mediană şi 27 V c.a. între capetele înfăşurării.La acest secundar mediana nu mai este legată la masă ci este dusă la stabilizatorul motorului de casetofon.

Încă nu am putut înţelege suficient de bine cum este gândită întreaga parte de alimentare a combinei şi utilizarea medianelor.

Sunt tentat să utilizez si două transformatoare de reţea(este loc în cutie) în cazul în care nu voi putea găsi un transformator cu 2 înfăşurări, care să scoată tensiunile discutate mai sus şi să aibă si priză mediană şi să aibă si puterile rezultate din curenţii prezentaţi.

 

Mulţumesc dlui surubarila pentru ajutor şi poate mai apar precizări.

 

Cu stimă,

Edited by elctropan
Link to comment

Scuze ca n-am detaliat , ma grabeam.Secundarul nr.1 trebuie sa scoata la capete 11,5Vca-punctele 1 si 2 pe schema.Dupa redresare si filtrare se obtin cca. 11,5Vca*1,4=15,4Vcc.La fel si secundarul nr. 2-punctele 4 si 5 , 13,5Vca*1,4=18,9Vcc la intrarea in stabilizator T203.Masa comuna a schemei e mediana sec. nr. 1.Curentii pe care trebuie sa-i "duca" secundarele i-am aproximat dupa puntile redresoare 3PM/1PM.Banui ca alimentarea stabilizatorului si motorului se face separat pt. a nu introduce paraziti (bazait) in lantul de amplificare.

Edited by surubarila
Link to comment

Mulţumesc mult dl surubarila.

Deci între capetele înfăşurărilor trebuie să am acele tensiuni, adică 2 înfăşurări secundare cu tensiunile :2x5,75 V c.a. prima şi 2x6,75 V c.a. a doua, cu priză mediană pentru fiecare.

Am înţeles şi explicaţia cu curenţii.

Probabil voi găsi mai greu un astfel de transformator, mai uşor voi găsi cu o singură înfăşurare la 12 V şi fără mediană - mai caut pe la prieteni.

 

O duminică frumoasă.

Link to comment
On 9/22/2018 at 8:28 PM, elctropan said:

 

Să înţeleg faptul că:

-secundarul nr.1(cel care alimentează etajul final) ar trebui să aibă între capete 23 V c.a. iar  între fiecare capăt  şi mediana legată la masă  11,5 V c.a.

 

Da , asa e. Mea culpa , scuze pt. ce-am scris in urmatoarea postare....cu zoom mare pe imagine nu se prea mai disting notatiile.

Link to comment

Vă mulţumesc din nou, dl surubarila.

De secundarul 2 ce ziceţi, cât să scoată?

Încă nu ajunsesem să mă uit mai atent la schemă, lipsindu-mi transformatorul de reţea.

Acum văd şi eu că la mărire imagine nu se distinge mai nimic.

Voi apela însă la ajutorul nepreţuit al dlui Şoldan de la Iaşi - sigur are ceva scheme mai lizibile.

 

O seară bună vă doresc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines