Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec aprins de radio cu ceas


Vizitator Danny_bb

Postări Recomandate

Vizitator Danny_bb

cum beneficiez de ceva timp liber mi-a venit ideea urmatoare: cum sa fac sa aprind si sa sting veioza utilizand radioul cu ceas. as obtine astfel un bec temporizat care sa functioneze in felul urmator: cand deschid radioul ceasului becul sa se aprinda iar dupa ce trece intervalul de timp stabilit, becul sa se stinga odata cu radioul.La aprins si stins o sa folosesc un releu.Acum problema: cum comand releul ? (12 v) . sunt total lipsit de idei. :rolleyes:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

La radio nu ai buton de on/off incorporat in cel de volum?? Trebuie sa te legi de acolo printr-un optocuplor ceva la releu...Nu ar fi mai indicata o priza programabila care sa iti aprinda atat radioul cat si becul? In general prizele programabile electronice au cel putin 8 seturi de comutari on/off iar pretul este destul de mic (am vazut si cu 14lei)

Link spre comentariu
Vizitator Danny_bb

exact ce zice Adrian vreau sa fac. Numai ca nu stiu cum. :(L.E. am gasit alimentarea modulului de radio. si acum am urmatoarea problema: cand radioul de oprit am 0,6 v pe alimentarea aia. Cand il pornesc am 9v +- 0,5 v (nu e constant). cum redresez si eventual filtrez curentul ca sa imi actioneza releul de 12 ?

Link spre comentariu
Vizitator Danny_bb

Exact asta am de gand sa fac. acum am si releul si cupleaza la 9 v deci e bine. dar am o mica problema ... releul are 5 pini... 3 intr-o parte si 2 intr-o parte. cum se leaga ?

Link spre comentariu

Ce bec vrei sa aprinzi? Alimentat de la retea ?Daca da se pot folosi cu succes si optocuploarele cu triac incorporat si cu detectie a trecerii prin zero din seria MOC cum ar fi: MOC3061,3062,3063. Practic nu au moarte!Daca ai nevoie de putere mai mare se pot comanda cu aceste circuite alte triace externe. :supz: Eu am facut mai demult un astfel de circuit si comandam cu micrcontroler becuri alimentate de la retea.

Link spre comentariu
Vizitator Danny_bb

de la retea e alimentat becul.L.E.: Am facut un montaj cu o rezistenta, o dioda ,un bc547 si un condensator. din pacate cei 9v livrati de radio nu ajung. la 12 v merge perfect.Nu-mi ramane decat varianta cu releul cuplat direct.

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări