Grigoras Andrei Posted August 13, 2018 Share Posted August 13, 2018 Salut tuturor! Am recuperat recent 6 x 2SA1943 si 6 x 2SC5200 (tranzistori) de pe un amplificator. As vrea sa fac din ei 3 kituri pt un amplificator 2.1 mai exact sa vina cate 4 finali pe modul! Mai are cineva vreo schema sau un pcb mai ok? Eventual poate schema D-lui ZAL? Am incercat si cu functia search pe forum , dar nu prea am gasit cine stie ce. Eu am mai comandat si de pe e-bay un cablaj , nu are schema dar valorile pieselor sun inscrise si pe cablajul respectiv. Ideea e ca nu stiu cat de ok sunt acele cablaje, mai exact dupa ce scema au fost facute, si nici nu specifica tensiunea de alimentare. Acesta ar fi cablajul de pe ebay: Poate ma ajuta cineva , macar cu o schema mai ok, pt vresiunea cu cate 4 finali pe modul 200w. Va multumesc mult! Link to comment
Shambala Posted August 14, 2018 Share Posted August 14, 2018 (edited) La 4 finali de acel tip alimentarea nu poate depasi 2x45Vcc, mai probabil spre mai putin. Nu prea ies 200W pe modul cu 4 tz 2SC5200 si 2SA1943. Adica ies la limita la 2x65Vcc dar este f riscant sa urci tensiunea de alimentare asa sus (SOA mic). Ca raspuns direct la intrebarea initiala - cauta proiectul lui Zal 200 la Proiecte Vechi; a mai fost reluat si la amplificatoare (Dudikoff). Poti incerca si Leach Amp, poate mai gasesti (de ocazie) 2 cablaje din cele facute de Sorteh pe vremuri. LE - Dudukoff aka Giuseppe Bagarella Edited August 14, 2018 by Shambala Link to comment
Dudi Pistolaru Posted August 14, 2018 Share Posted August 14, 2018 Pentru schema si cablaj la amplificatoarele ZAL100 si ZAL200, intra pe site-ul meu de la semnatura. Ai acolo tot ce-ti trebuie. Ambele amplifuri se aud la fel de bine. Dar vezi cum faci cu alimentarea, ca vad ca Shambala a zis ca sa nu depasesti 2x45V (eu nu mai ma pricep). Deci inseamna ca doar ZAL100 poti sa faci. Link to comment
Grigoras Andrei Posted August 14, 2018 Author Share Posted August 14, 2018 (edited) Ideea e ca in acea schema sunt folositi NJW3281 si NJW1302, pot sa ii inlocuiesc cu 2SA1943/2SC5200? Si daca ii inlocuiesc trebuie sa fac modificari suplimentare la schema? As dori sa fac varianta ZAL200V3. Sursa pt aceste module o voi face la comanda! Edited August 14, 2018 by Grigoras Andrei Link to comment
Shambala Posted August 14, 2018 Share Posted August 14, 2018 (edited) Nu trebuie modificari, dar te poti juca putin cu curentii in VAS si driveri (alegi optimul fct de tz folositi). Daca nu stii sa recalculezi rezistentele mai bine lasi schema cum este. Legat de tensiunea de alimentare trebuie inteles ca cu cat este mai mare cu atat si puterea disipata va fi mai mare. Aruncand o privire in pdf observati ca unii tz sunt de 150W si altii de 200W. Evident ca folosind tz de putere mai mica si tens de alim trebuie micsorata. Aveti grija sa nu fie tz contrafacuti - 2SC5200 au fost printre campioni la acest capitol. Chiar si unele amplifuri chnezesti aveau in ele - din fabricatie - niste clone [reusite] de 5200. Nu va zgarciti la dimensionarea radiatorului. Edited August 14, 2018 by Shambala Link to comment
Dudi Pistolaru Posted August 14, 2018 Share Posted August 14, 2018 (edited) Eu n-am folosit niciodata 2SC5200 si nu stiu ce sa-ti zic. In principiu trebuie sa vezi daca acei tranzistori suporta parametri de lucru din ampliful in care sint pusi. Modificari suplimentare nu cred ca e nevoie. Aaaa.... stii ce ai putea sa faci ? Daca vrei sa faci ZAL200V3 cu finalii aia, cred ca ai putea sa-l faci si sa-l alimentezi la mai putin (cat zice Sambala). Pentru ca ampliful e performant si permite alimentarea la o plaja mai mare de tensiuni. (In schimb, ZAL100 trebuie alimentat doar la tensiunea pentru care a fost proiectata schema, ca nu are are generatoare de curent si s-ar da totul peste cap). Tocmai mi-a confirmat un prieten ca el a facut ZAL100 cu finalii aia ai tai, si merge perfect. Edited August 14, 2018 by Shambala Link to comment
Grigoras Andrei Posted August 14, 2018 Author Share Posted August 14, 2018 (edited) Aceasta e placa cu finalii din amplificator : Placa era alimentata cu 2 x 61Vac asta venind undeva la 2x 85 Vdc? Condesatorii de filtrare erau de 100v/6800uf parca.Daca o sa fac ZAL200V3 nu o sa fac nici o modificare , o sa-l fac asa cum este ,nu ma pricep sa fac modificari la curenti in VAS! Si o sa le alimentez la mai putini volti! Radiatoare am cele originale din amplificaror , racire tunel . Edited August 14, 2018 by Shambala Link to comment
Shambala Posted August 14, 2018 Share Posted August 14, 2018 (edited) 2x85Vcc este overkill pt 3 finali 2SC5200 in paralel chiar daca tensiunea mai cade putin in sarcina. Nu luati /urmati exemple proaste sau nepotrivite incepatorilor (in sensul ca exista amplificatoare foarte bune cu finali putini si alimentate la tensiuni mari dar au circuite de protectie complexe si sofisticate - vezi nenumaratele mentiuni ale lui Victor in acest sens). Edited August 14, 2018 by Shambala Link to comment
Grigoras Andrei Posted August 14, 2018 Author Share Posted August 14, 2018 Totusi despre cablajul de pe ebay din prima postare, ce parere aveti? As fi vrut sa fac modulele cu finalii de putere in linie. Radiatoare pe care le am au 6 cm latime si tranzistorii de la ZAL200 nu ar veni pe radiator, ar iesi in afara radiatorului. Multumesc! Link to comment
omu_negru Posted September 10, 2018 Share Posted September 10, 2018 Buna ziua. Am comandat recent kitul asta https://contactelectric.ro/module-de-amplificare/137-kit-amplificator-audio-mono-sub500w.html pentru un subwoofer pentru al transforma intr-unul activ. Problema e ca abia târziu am văzut că ieșirea amplif e pe 8 ohmi, difuzorul fiind de 4 ohmi. Ce soluție îmi recomandați pentru a putea folosi acest kit cu sub respectiv? As putea sa inseriez cu difuzorul un rezistor de putere de 4 ohmi? Sau sa înfășor o bobina a cărei impedanța sa fie de 4 ohmi și să o inseriez pe aceasta cu dif-ul? Menționez că pentru alimentare voi folosi un trafo toroidal 2x30v 300w. Multumesc Link to comment
Shambala Posted September 10, 2018 Share Posted September 10, 2018 Nici, si nici. Il lasi in pace si pui un radiator mai mare. Link to comment
modoran Posted September 10, 2018 Share Posted September 10, 2018 Bagi un ventilator sa sufle aer pe acolo si lasi radiatorul asa, e mai ieftin. Link to comment
omu_negru Posted September 10, 2018 Share Posted September 10, 2018 Multumesc pt răspunsuri. As putea eventual si să îl alimentez cu o tensiune mai mica? Gen 2x20v? Link to comment
sesebe Posted September 10, 2018 Share Posted September 10, 2018 Sau ai putea pur și simplu sa dai mai încet sau sa nu-l mai folosești. Pune un radiator mai mare și ai grija cit de tare dai. E mai ieftin cu ventilator dar mult mai puțin fiabil, cind se blochează ventilatorul de la praf (destul de frecvent) crapă și amplificatorul. Link to comment
Marian Posted September 10, 2018 Share Posted September 10, 2018 Ma intreb oare cat de blegi isi considera clientii, personajul care a pus acel articol la vanzare? Cum sa afirmi o asemenea gogomanie ( 500W??? )... E o porcarie mai mare decat kitul de la mivarom, macar ala pare ceva mai atent lucrat, si are si un pret mai realist. Asta e o porcarie chinezeasca la pret de nehalit Roman. Si ca sa nu fiu complet offtopic, jucaria aia de radiator n-are ce sa caute acolo nici pe 8R la 2x32Vca, nu mai zic la 4R... Trebui radiator serios, ca sa-ti faci o idee, la modulele mele MP100.V3 ( 100W/4R ) am folosit 2 bucati din radiatoarele astea: https://www.tme.eu/ro/details/rad-a6023_80/radiatoare/stonecold/ Tu ai alimentare mai mare, o putere ceva mai mare, deci ar fi preferabil si un radiator ceva mai mare, sau macar la fel ca ala. Link to comment
Recommended Posts