Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Taraxacus

Barcuta mea

Recommended Posts

Dupa aproape un an cand am lucrat sporadic, am demontat si momtat de 100 de ori, am reusit sa termin barcuța de nădit. Am făcut un model din aluminiu, ceva original, nu am folosit coca de plastic sau fibra pt că plasticul e plastic si pana la urma crapă ca sa nu spun ca gauritul este o problemă delicata. In fine am obținu un catamaran, flotoarele laterale fiind din țeavă PVC de 75 mm, echipat cu motor 755/40, speed control si UBEC de la Sierra, cârma de la ei din alamă, servo am luat de la ei si s-au stricat toate de la prima probă, sunt niște porcării, m-a ajutat Manolo cu servo ca lumea si modul de reglare cursa servo cu spliter pt canal si lumini (lumini nu i-am pus încă pt că nu pescuiesc noaptea). In fiecare zi am facut modificări și reglaje. A iesit pana la urma un navomodel cu o greutate finală de 6,2 kg.

 

https://youtu.be/Ope-6burdvA

Probleme: 1. directia este foarte greu de controlat, elicea e de 55 mm cu 3 pale, și cârma de 50 mm - probabil trebuie două cârme sau poziționată altfel cârma; 2. turația la motor crește treptat funcție de cum acționez maneta însă la un moment dat scade la 0 apoi crește din nou și tot așa, la fel se întâmplă și în revers. Probabil regulatorul de turatie are o problemă;

telecomanda și componentele https://1drv.ms/u/s!Ag2EJjgX7kZmkBH2SRLCl5T_dbBr

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carma e cam mica, mergea una putin mai mare si mai trebuie ca jet-ul de apa dat de elice sa bata direct in ea, altfel efect mic sau deloc, indiferent ca mai adaugi una. Poate gasesti sa faci flotoare din ceva mai usor, mi se pare destul de grea.

Problema ca se duce in 0, poate e de la telecomanda poate esc, aici trebuie luat asa pe segmente. Totusi, posibil sa intre protectia de supracurent tinand cont de ce elice folosesti.

O filmare cu test pe apa ai? Sunt curios cum se misca.

Legat de coca, principala restrictie la mine a fost timpul, ca sa fac una. 

Felicitari! O groaza de timp cred ca ai investit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este un mic filmuleț intr-un link sub filmul mare. Am mai făcut ceva modificări si urmeaza sa fac din nou proba pe apă. Oricum, modelul poate fi imbunatatit. S-ar pitea ca elicea tip graupner de 55 mm să intre în cavitatie daca turația este prea mare pt ea sau sa intre protectia de supracurent. Cand am sa am ocazia am sa cumpar o elice mai mica (pretul elicei este sub cel al transportului prin curier rapid așa că am să adun mai multe componente necesare si am să comand atunci) si am sa mai fac teste.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pune o poza cu zona cirmei si elicei ,se opreste motorul fiindca intra in protectie ,dar asta inseamna ca depaseste 8A consum (dar e cam ciudat) ce acumulatori ai? plumb sau lipo 4S.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am acumulator de 16.000 mah 4S Turnigy Multistar. Am mai observat un fenomen, intreruperile apar cand barca se indeparteaza de mal. Am sa pun un ampermetru in serie si am sa masor intensitatea consumată. Poză cu cârma  https://1drv.ms/u/s!Ag2EJjgX7kZmlHHzGN0eynZVR2Zl

am mai facut ceva modificări de la poza asta pe care am sa le lostez ulterior insa poziția cârmei față de elece este aceeași.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sfatul meu ,scoate plasa aia inclusiv partea inferioara in forma de U ,cirma ar fi trebuit sa fie mai jos .Cu intreruperile ,ar fi ca semnalul vine cu "cocoloase" incearca de proba sa pui receptorul pe barca sa vezi daca mai intrerupe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa cum zice manolo, fa un test cu protectia scoasa, cred ca nu e destul flow de apa si de asta merge si in hopuri.

Fa intai asa un test, fara protectie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am mai făcut ceva mici modificări la bărcuță, adică i-am prelungit longitudinalele imersate

https://1drv.ms/u/s!Ag2EJjgX7kZmlHPPMLsyB1ykya2K

și am modificat protectia antibrădis. am făcut si teste cu protectie si fără . Vitezele nu diferă mult.

Am obținut o mai bună manevrabilitate si stabilitate a dierectiei; virajul la dreapta este mai larg decât cel la stânga probabil din cauză că servomotorul are un unghi mai mic la dreapta față de poziția de echilibru decât la stânga. Nu știu de ce și nici nu am idee cum să corectez acest decalaj.

Am observat că întreruperile sunt mai rare la tensiune mai mică a bateriei, tensiunea era 16,4 V fiind incarcata full dar am mai lăsat-o cu monitorul pornit si s-a mai descărcat un pic, s-ar putea ca la 12 - 13 V sa nu se mai intrerupă deloc. Desigur mai trebuie lucrat la hidrodinamica , sa-i fac niste suprafețe mai curbate pt atac  dar asta rămâne de văzut... oricum așa cum arată și funcționează acum mă mulțumește. As vrea sa-i mai pun un sonar (am o rățușcă Fish Finder) și nu stiu cum ar trebui sa o fixez, rigid într-o parte, în față sau să o leg cu o strună flexibilă ori tijă rigidă...

Dacă rămâne fără semnal ce se intâmplă ? Rămâne in mijlocul lacului si astept să mi-o aducă vântul sau un val în zonă cu semnal ? , ma duc inot după ea?...

 

https://youtu.be/PMwx0tzaAYo

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Servo de cirma normal are curse egale ,trebuie sa verifivi trimul de pe canalul respectiv daca este la zero .Daca barca este cu lipo 4S viteza este mica ,cam ca una cu plumb 12v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, e cu LI-Po 4 S, barca are 6,2 kg și hidrodinamica e cam ca a unei plute nu e deloc hidrodinamică... am sa verific Trim din telecomanda sa vad ce pot sa fac, oricum fiind primul navomodel de acest gen a iesit ceva mulțumitor, având în vedere acumulatorul de 16000 mAh.... ma pot descurca foarte bine. Mulțumesc pt sfaturi, mi-au prins bine, am sa continui sa o imbunatatesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca faptul ca nu e hidrodinamica afecteaza si curgerea apei spre elice, dupa cum observ o parte din aceasta este "eclipsata" de etambou, asta creaza si o componenta laterala a fortei de impingere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

image.png.c65163e07b300511db7b99e7957969a4.png

Da, cam jumătate este „eclipsată” iar distanța dintre elice și etambou este de cca 30 mm, elicea fiind de 55 mm. Ar fi trebuit sa fac o scobitură la partea din spate sau sa ma duc cu arborele mai jos....  Următoarea bărcuță am sa o fac mai atent... Acum vine iarna, am timp.  Multumesc pt observații.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar trebui sa incerc si o elice in 2 pale de 29-30 mm diametru. Dacă are cineva o elice de acest gen (2 pale de 29 mm Dreapta, diametru bucșă filetată M4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

am sters  un răspuns adresat unui cimpanzeu cu tastatură - multumesc admin pt promptitudinea măsurii luate

Edited by Taraxacus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mă puteți ajuta să înțeleg indicațiile Watt-metrului ? Tensiunea de alimentare era de 14.9 V, proba am făcut-o cu o bormașină și amperajul era 2,5 - 2,8 și după un timp de lucru am blocat mandrina cu mâna pentru 1-1,5 s și-mi arăta 22 A, bineînțeles că am repetat blocarea după 10-20 sec in care a funcționat consumând 2,5 - 2,8 A . La final îmi afișa ce se vede în filmuleț. 

https://1drv.ms/v/s!Ag2EJjgX7kZmyjKDOIugh7WlYpEG

Urmează să fac o nouă probă bărcuței pt că vreau să știu cât consumă și ce curent ia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.