Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trasnet-fulger

Evaluează acest subiect


Postări Recomandate

Se da urmatoarea problema:

 La casa veche, fara impamantare la prize, s-a ars tv-ul si centrala termica exact acum doua zile cand a fost acel trasnet puternic. Eram sub foisor cand a fulgerat si m-am trezit cu vecinul la poarta, pe ploaie, cu umbrela deasupra capului ca sa ma anunte ca i s-a stricat tv-ul...centrala a vazut-o ceva mai tarziu. La ambele aparate s-a ars sursa...mai exact s-a facut praf primarul surselor...secundarul si restul montajului din ambele aparate nu au avut absolut nimic de suferit.

Mentinez ca (,) casa  are instalatie noua de la stalp la contoar, are impamantare facuta la contoar si protectie diferentiala.Tv-ul este un LED LG si are sursa separata de alimentare adica nu este inclusa in tv (sursa de 19v.3,5A) la care nu se foloseste impamantarea (mufa simpla de casetofon sau radio fara impamantare). La centrala sursa era inclusa pe placa de baza si avea stecher cu impamantare.

Cum va explicati trosnirea primarului sursei la ambele aparate...fara ca siguranta diferentiala sa declanseze. Restul aparatelor din casa, frigider, aer conditionat, etc...erau ok.

 

Editat de mac01
Link spre comentariu

Supravoltare-supravoltare...dar numai la el? Si cum s-a intamplat supravoltarea? Avem casele lipite iar alimentarea o avem de la acelasi stalp iar la mine nu s-a ars nimic...cu toate ca mergeau multe aparate prin casa. Nici ceilalti vecini n-au avut nimic de suferit.Cum s-a intamplat supravoltarea asta numai la el?

Eu cred ca-i vorba de cu totul altceva...daca era supravoltare se alegea praful de tot ce era pe linia respectiva...adica la toti vecinii, inclusiv eu...

Editat de mac01
Link spre comentariu

Curentul alege calea minimei rezistențe, iar la vecin s-a întâmplat să fie cea mai bună opțiune.....nu e singurul caz de acest fel. Dar n-a fost trăsnet, ci efectul lui asupra unei linii de rețea.Dacă lovea direct trăsnetul în stîlpul vostru, nu mai aveați nici cablurile intacte prin pereți.....nu mai vorbim de aparate. Fulgerul știu că se produce de obicei între nori, ăla nu are ce căuta în ecuație..

Editat de validae
Link spre comentariu

De obicei, pe stalpi e un fir in plus tocmai pentru a fi trasnit. Sunt cele 3 faze sau fazele si nulul puse pe traversa orizontala si firul de traznai deasupra, pe varful parilor. 

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Fan Elforum a spus:

De obicei, pe stalpi e un fir in plus tocmai pentru a fi trasnit. Sunt cele 3 faze sau fazele si nulul puse pe traversa orizontala si firul de traznai deasupra, pe varful parilor. 

 

 Nu și pe LEA de joasă,  doar pe liniile de înaltă există acel conductor paratrăznet.

Dacă la vecini nu sa întâmplat nimic fiind destul de aproape cel mai probabil descărcarea nu a fost directă pe linie ci undeva în apropiere pe altceva dar a indus un câmp electric puternic în linie, iar supratensiunea provocată a fost undeva la câteva sute de volți și din acest motiv nu au crăpat toate aparatele, probabil în sursele TV-ului și a centralei au lucrat varistorii și siguranța rapidă de intrare sa ars.

Link spre comentariu

Pai la tine nu s-a ars nimic ca esti alimentat din alta faza fata de cea a vecinului. In cazul asta e treaba simpla, peste faza vecinului s-a descarcat tensiunea aia mare. Toate alimentatoarele electrocasnicelor (acum toate sunt in comutatie) au behăit in fata acelei tensiuni mari de  mii de volti.

Nici eu nu cred ca o rezolvare sigura exista, in afara de paratraznet,  si nici acolo nu e treaba asa sigura.

Toata paguba asta se intampla numai la case unde cablurile de tensiune sunt toate pe stalpi. La blocuri treaba e mult mai ferita. Alimentarea, din ce am observat eu pe la blocurile din orasul meu, vine pe sub pamant. Linia de 20kv, sau cat e, e bagata in pamant si apoi intra in niste ''casute'' unde sunt transformatoarele coboratoare. De acolo, tot pe sub pamant, iese alimentarea catre blocurile cartierului.

Link spre comentariu

Alta faza, alta distanta, alt alimentator, pina la urma alta bafta.

Asa`i cu fulgerele si cu traznetele.

In vremea in care lucram in service si depanam LNC-uri dupa fiecare furtuna mare apareau 

destule cu primul GAS-FET in scurt grila sursa, si asta era pe ghid in 10GHz!

Link spre comentariu
Acum 7 minute, eugenius a spus:

 

probabil în sursele TV-ului și a centralei au lucrat varistorii și siguranța rapidă de intrare sa ars.

Ce bine era daca era numai siguranta arsa...si de unde atatia varistori? Nu mai sunt varistori...economie de piata!

 

Acum 6 minute, maxente a spus:

Pai la tine nu s-a ars nimic ca esti alimentat din alta faza fata de cea a vecinului.

Nu stiu daca sunt legat pe aceeasi faza cu vecinul...dar noi ne situam cam pe la jumatatea strazii si banuiesc ca vecinul nu e singurul de pe strada legat la acea faza.... ca doar n-a tras Enel-ul cablu special pentru el. Poate eu sunt legat la alta faza, dar sigur alti vecini sunt legati la faza lui...iar ceilalti vecini nu s-au plans, ca daca se plangeau se facea coada la poarta mea.

 

Link spre comentariu

Cine stie... e greu de inteles cum sare acel trasnet pe fire.

Ca o experienta cu asa ceva, prin anii 90, am avut norocul sa se descarce un trasnet direct in trepiedul pus de tata.

Trepiedul era comun cu vecinul imediat de langa mine, tineam antelene sa prindem sarbii, romanii si ce mai era pe vremea aia. Cred ca are vreo 15m inaltime de la nivelul solului, e foarte bine infipt in pamantsi i-a pus si un paratrasnet pe ultima antena montata. A lovit trasnetul direct in paratrasnet, era topit ca o lumanare si teoretic trebuia sa ne fereasca descarcandu-se in pamant, dar de fapt, tv-ul vecinului a fost facut scrum (telecolor parca), tot sasiul era pur si simplu negru, carbonizat. Eu am avut noroc ca, la ploi scoteam mereu tv-u din priza si antena din el dar nu scoteam antena din amplificator. Tin minte ca ma uitam la cutia amplificatorului (din plastic), era explodata ca si cum cineva a bagat o grenada in ea si apoi a inchis cutia, atat de umflata si crapata era.

Aaaa si nu va zic cat de tare a putut sa bubuie, eram in casa, si pentru o secunda, am crezut ca a cazut casa pe mine.

Editat de maxente
Link spre comentariu

 Daa...stiu si eu cazuri de trasnet prin antena...am reparat destule tv-uri trasnite prin antene...cu sasiile facute praf. Numai ca aici nu a fost prin antena (cablu), deorece s-au ars doar primarul surselor...!

Eu cred ca totusi el are ceva probleme la impamantare. Nu mai imi strofoc creierii ca imbatranesc mai devreme de termen. Asta e ...a fost si s-a dus, eram doar curios cum naiba s-a intamplat...ca eu nu gaseam nicio explicatie.

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări