Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tabel benzi radioamator


Postări Recomandate

Cine ma poate ajuta cu un link , sau un tabel actualizat cu benzile de radioamatori valabil pentru Europa .

Frecventele incepind de la 1.8 Mhz pana in 2 Ghz si peste .

Ma intereseaza frecventele de inceput si sfarsit pentru fiecare banda in parte .Nu ma intereseaza sub benzile din fiecare banda .

Daca se poate , ceva cat mai actualizat

Multumiri anticipate !

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Multumesc de informare.

Ciudat totusi. Mi-a sarit in ochi banda de 5 ghz .

Mai precis ecartul de frecvente de la 5660 la 5670 unde se pare ca au voie cu maxim 200W .

Asta in conditiile in care tot ANCOM-ul spune ca e banda libera pentru comunicatii de date (wifi) si ma obliga sa dau cu maxim 200mW EIRP .

Pai daca vine unul si da cu 100 W in antena , nici nu e nevoie de maxim, ocupa cu zgomot toata banda de 5 ghz . Si ma mai mir de ce s-a dus dracu si banda de 5 ghz.

Link spre comentariu

Nu stiu de unde l-ai luat , dar vezi ca in link-ul postat mai sus de @C.D. la pagina 11 arata la pozitia 31 - 33 ca este alocata de la 5660 piana la 5850 Mhz pentru puteri maxime de pana la 200 W.

Banda de 5 Ghz nu e doar 5.7 - 5.8 . Incepe de la 5150 . Spectrul benzii 5 Ghz e impatit in trei subdomenii , fiecare cu limita lui de putere si mediu de utilizare .

Cea mai mare putere admisa (1 W EIRP ) este in 5.7 - 5.8 Ghz .

Link spre comentariu

Cu voia dumneavoastra ... semnalez ca ( strict ) discutand de frecventele alocate ISM , celelalte servicii si utilizari in portiunea respectiva de spectru de frecventa sant tolerate si ulterioare . Deci , nu pot fi invocate neplaceri create de acestea asupra folosirii celor mai " noi " . Invers , da ... ISM fiind serviciu primar . O lectura ( cu rabdare ) din link lamureste orice e de lamurit :

 

https://en.wikipedia.org/wiki/ISM_band

 

P.S. - ma refer strict la frecventele ( subbenzile ) ISM , precizare valabila pentru orice serviciu ( radio ) primar . Autoritatea nationala in domeniu este ANCOM , unde pot fi adresate sesizari sau chiar intrebari . Ajung si la alte organizatii , in virtutea protocoalelor . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Care este ilegalitatea ... ca nu ma prind ...

 

P.S. - nu incercati sa fiti ironic cu wikipedia , e inutil . Ma rog , pentru mine ... Am mentionat - o ( informatia este condensata ... si cuprinde exact subiectul de interes ) , fiindca daca stapaneati domeniul sau incercati sa va documentati  nu cereati informatii pe un forum . S - au postat documente relevante ( ANCOM )  ... nu stiu daca ati cercetat site - ul , si legislatia ... tot ei o alcatuiesc din p.d.v. tehnic , si o promoveaza , sau daca ati cerut informatii oficiale privind ce va deranjeaza . Parerea mea e ca nu . Poate fi gresita , nu neg . Sau nu , macar pana la proba contrara . Si asta nu e nici o ironie . 

 

P.S. - canalul 132 ?! ... vedeti daca are aceeasi alocare si prescriptii si in Romania ( inteleg ca aici este de interes ) , reglementarile difera . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu e nici o ilegalitate.

Dar se pare ca se cam bat cap in cap . Eu daca dau in antena cu mai mult de 1W se repede ANCOM-ul in mine . Asta daca folosesti ca frecventa WLAN.

In schimb daca  ma declar ca si radioamator , pot da dau in antena , aceesi frecventa cu 200 W !!!! 

Adica , am link la 50 km in frecventa aia , sa zicem ,ma chinui sa duc oarece banda cu o putere finita , sa nu supar ANCOM-ul  si vine unul langa mine si da cu 200 W pe motiv ca el s-a declarat radioamator !!!

O fi legal . Dar tehnic vorbind , ca e forum tehnic , nu juridic , e ok ?

O fi bine...o fi rau . Asta am vrut sa sesizez . Nu stau acum sa fac anchete , chiar daca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul !!!

 

PS. Nu incerc sa fiu ironic cu wikipedia . Dar wikipedia este doar un banal site in care oricine poate posta orice . Sau aproape orice .Pe propria raspundere .

E ca o gazeta . Nu reprezinta ceva oficial ..din partea vreunui for oficial .

- Nu am cerut cine stie ce informatii juridice . Initial am cerut doar un tabel cu frecventele atribuite . Lucru care l-am si capatat ulterior . Nu trebuia sa fac anchete pe la ANCOM pentru asa ceva .

 

Forumul asta a luat-o rau pe aratura . De la o simpla intrebare , vad ca se ajunge la pagini  intregi de discutii degeaba .

Editat de ndor
Link spre comentariu

Doar cateva precizari . Ma rog , din punctul meu de vedere . Daca doriti sa comunicati cu alt radioamator , e bine sa fiti radioamator . Asta va asigura protectia conform regulamentului ( si oricat v - ar deranja , conform legislatiei ) . Protectia care va permite sa folositi cei 200 wati fara sa va injure ( eufemism ) nimeni . Daca doriti sa faceti transmisii de date , eventual si cu efect si beneficiu comercial , va incadrati la alta reglementare . Diferenta consta in caracterul informatiei vehiculate , la radioamatori e specificat ( si ) tipul emisiunii ... ca si continutul generic . Ca si dincolo ... " Posesia " ( si alocarea ) frecventei nu asigura orice tip de emisiune si orice intrebuintare ... nu e alegerea mea , si nici controlul . E doar un enunt , ce se regaseste scris in reglementari . Daca nu au importanta ... aici ne despartim ca abordare . Apropo de forum tehnic , si nu juridic . 

 

P.S. - paginile intregi cu discutii degeaba sant pentru lamurirea subiectului topicului . Acesta nu are mai multe ( pagini ) .  Discutia ati dezvoltat - o dumneavoastra , prin postarea de sambata . 5h42min PM . Si urmatoarele . Ati primit raspunsuri ( si de la mine ) . E bine , ... sau e rau ? E rau ca lucrurile stau ( eventual ) altfel decat credeti sau doriti ? Daca e ceva rau ( de care sant responsabil )  ... cer scuze . Altfel , si eu cred ca a luat - o razna forumul . Din pacate ... din alte motive . Aici  nu intentionez sa  - mi cer scuze ( ca parerile difera ) . Cam atat ... si spor la ce lucrati , sau studiati ... nu mai intervin . Decat daca e nevoie de vreo replica , fiind vizat direct . 

 

P.P.S. - si eu am multe nemultumiri ( apropo de TNABF ) , benzi noi pentru radioamatori ( deja prezente in alte tari ) se aloca la noi cu intarziere ... sau deloc . Si cu limitari mai drastice , desi ar trebui uniformitate , macar pe teritoriul UE . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări