Guest mario75 Posted July 10, 2018 Share Posted July 10, 2018 Buna seara, vin cu o intrebare de incepator privind un incarcator solar de 12v https://www.e-acumulatori.ro/startere-si-incarcatoare-auto/incarcator-solar-12v-gys-cod-029163.html, pot incarca cu el un acumulator de 12v 9a, la care sa adaug un controller solar cu 555 ca cel din atasament http://www.mdpub.com/555Controller/. Tot acest ansamblu vreau sa-l folosesc pentru alimentare unei baghete cu leduri, incarcare telefon Link to comment
Guest mario75 Posted July 11, 2018 Share Posted July 11, 2018 la postarea anterioara am uitat sa trec valorile panoului solar putere 1,5w tensiunea darta 14,5v curent 0,09a in aceasta dimineata am facut o masurare la soare cu el si am o tensiune de cca 24v. daca leg panoul direct la bateria de 12v 9a si am tensiunea asa mare (24v) nu risc sa distrug acumulatorul sau la intregul ansamblu mai adaug un incarcator pentru acumulatori. Link to comment
Bandi Szasz Posted July 11, 2018 Share Posted July 11, 2018 Salut, Il poti lega linistit nu se intampla nimica. Panou solar find o sursa de curent limitata ( la tine zici ca debiteaza 90mA ) in momentul conectarii la baterie care se poate incarca la C/10 deci in cazul tau 900mA tensiunea panoului va scadea la tensinuea bateriei pentru ca nu poate debita destul curent ca sa ridice tensiunea pe baterie. In cazul tau vezi avea nevoie de un mic circuit care sa monitorizeze tensiunea pe baterie si in momentul in care atinge 14.5V sa deconecteze incarcarea sau si mai simplu un regulator de tensiune (LM317) setat la 14V conectat non-stop la baterie va mentine acumulatorul incarcat permanent. Oricum cu 90mA ( daca ai scris corect si nu 900mA) vei avea nevoie de 100 de ore pentru a incarca acumulatorul, daca luam in considerare ca vei avea 10 ore de soare pe zi acela inseamna 10 zile. La asa curent mic poate nici nu e nevoie de deconectare, auto descarcarea va compensa puterea data de panou dupa incarcare completa si nu vei depasii 14.5V pe baterie. In cazul in care se depaseste atunci poti face cu un comparator un mic circuit care se deconecteze automat cand tensiunea ajunge la 14.5V. Link to comment
Spitfire Posted July 11, 2018 Share Posted July 11, 2018 Acela e un panouas fotovoltaic chinezesc cu celule de siliciu amorf(48 de celule inseriate), care furnizeaza ~90mA.Tensiunea de 14V se obtine din pricina caderii de tensiune cauzata de suprasolicitare si a numarului mare de celule inseriate. Cu 90mA cat furnizeaza jucaria aia nu stricati niciun fel de acumulator, dar ar trebui sa stea ~140 de ore in soare ca sa incarce complet acumulatorul acela de 9Ah...fara suparare, nu merita deloc banii aceia, cu 10 lei am gasit acum ceva ani un panouas din acesta cu 6V/75mA, nu mai vorbim ca era bazat pe siliciu policristalin, nu amorf precum acesta de mai sus. Link to comment
Guest mario75 Posted July 11, 2018 Share Posted July 11, 2018 multumesc pentru raspunsuri acum m-am lamurit Link to comment
Recommended Posts