Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termistor serie filamente Televizor??


Postări Recomandate

Salut,

 

Am pe masa de operatii un Electronica E47-C-110. in schema exista un termistor marcat cu 0.3A inseriat cu 100ohm si filamentele tuburilor din TV. toate astea puse direct la 220VCA.

Am cautat prin schemele de la alte televizoare si e cam acelasi principiu pt filamente. insa nicaieri nu e specificat ce termistor este sa ii caut un echivalent.

Daca stie cineca cum sa fac un calcul si cu ce sa inlocuiesc acest termistor ar fi minunat.

Atasez poza cu schema.

eu am masurat la rece rezistenta filamentelor si sunt 80 Ohm. Plus rezistenta de 100 Ohm am fara termistor 180 Ohm pe retea la 240V.

curentul instantaneu la rece ar fi maxim 240V/180ohm = 1.33A.

avand in vedere ca in regim de lucru la cald curentul va fi cel specificat de 0.3A, ce termistor sa aleg?

eu ma gandeam sa pun unul de 80 ohm R initial si curent maxim de 1.6A in regim normal de lucru la cald. Atasez si poza din datasheet cu alegerea mea.

termistor01.jpg

80ohm.jpg

Link spre comentariu

Acela este un varistor si are rolul de a limita curentul de pornire prin filamentele tuburilor.

Ca si un bec normal, rezistenta filamentelor tuburilor, chiar inseriate, este destul de mica la pornire ( atunci cand ele sunt reci).  Exista riscul ca un filament,  mai obosit, mai batran,  de la un tub, sa cedeze atunci cand TV-ul este pus sub tensiune. 

Respectivul variator se comporta ca un soft-start. Nu lasa acel curent de pornire sa depaseasca cei 300 de mA,  curent necesar si recomandat pentru acele tuburi electronice. Initial are o rezistenta interna mare si pe masura ce  curentul creste, varistorul se incalzeste si isi micsoreaza rezistenta.  In aceste conditii curentul creste pana ajumge la curentul  de 0,3A,  curent specificat si pe schema,  curent normal de filament pentru tuburi

Putem spune ca acest varistor are si rolul de stabilizator al curentului de filament in raport cu tensiunea de alimentare de 220V de la retea.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

 

11 minutes ago, yo2mhj said:

Daca nu te grabesti(dureaza cateva zile),iti ofer un asemenea termistor gratuit,nu il poti inlocuii cu altceva,eventual cu un soft start care este mult mai complex si mai costisitor.

Nu pot zice ca ma grabesc. Stii ce part number are? Sau caracteristici? Daca ai ar fi minunat. Multumesc

 

@PINTI e termistor. Asa scrie si in legenda. Varistorul e controlat de tensiune nu de temperatura.

Link spre comentariu

@PINTI: varistor = rezistenta dependenta de tensiune; termistor = rezistenta dependenta de temperatura. Din ce tin eu minte acela este un termistor de 25V/0,3A si cred ca inseamna ca in functionare are aceasta cadere de tensiune pe el. De fapt este simplu, fiecare lampa are in catalog tensiunea de filament. Cu putina munca se cauta toate lampile si pe filamente trebuie sa cada 220v minus caderea pe termistor si 100 ohm, adica (30 +25)V.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, crissterrian a spus:

 

Nu pot zice ca ma grabesc. Stii ce part number are? Sau caracteristici? Daca ai ar fi minunat. Multumesc

 

@PINTI e termistor. Asa scrie si in legenda. Varistorul e controlat de tensiune nu de temperatura.

Nu ii stiu caracteristicile...oricum,nu cred ca se fabricau loco...arata ca o bara rotunda de aproximatic 8mm in diametru cu o lungime de 30mm...la capete terminale...am cateva din vechi TV AN romanesti ,dar sunt pe la tara!

 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, miticamy a spus:

@PINTI: varistor = rezistenta dependenta de tensiune; termistor = rezistenta dependenta de temperatura. Din ce tin eu minte acela este un termistor de 25V/0,3A si cred ca inseamna ca in functionare are aceasta cadere de tensiune pe el. De fapt este simplu, fiecare lampa are in catalog tensiunea de filament. Cu putina munca se cauta toate lampile si pe filamente trebuie sa cada 220v minus caderea pe termistor si 100 ohm, adica (30 +25)V.

Cu stima si respect pentru Dvs. @miticami, @ crisstierrian si@yo2mhj.

 

Sa nu incurcam termenul de termistor cu cel de varistor.

 

Ternistorul  este o componenta electronica,  a carei valoare se modifica in functie de  temperatura la care este  expusa din mediul exterior. Curentul prin termistor trebuie sa fie foarte mic pentrua a nu se incalzi singur, asta pentru a nu nu influienta rezultatul masuratorii. Se foloseste in circuitele de reglare a temperaturii ( aer conditionat, congelatoaere, frigidere, vitrine frigorifice, lazi de inghetata, centrale termice. etc)

 

Varistorul este o componenta  electronica,  a carei valoarea  se modifica  in functie de curentul care o strabate, sau tensiunea limita pentru care a fost fabricat.

In Tv-AN, avem componenta citata in primul post, care are rolul de stabilizator pentru curentul  de filament, care trebuie  sa fiie de 300mA.

Tot in TV-AN mai gasim inca doua varistoare, in blocul de  deflexie orizontala, de 1600 si 1800V.  Rolul acestor componente este de a limita  tensiunile in acele circuite. Putem spune ca au rol de stabilizare in tensiune.

 

Ultima categorie de varistoare sunt SIOV-urile. Sunt componente de protectie care intra in scurtcircuit daca se depaseste tensiunea nominala la bornele acesteia. Sunt folosite, ca protectie,  pe liniile de alimentare in diverse aparate electronice: receptoare TV, centrale termice, echipamente de date, etc.

 

 

 

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Ma uit diseara, am pe undeva o bucata perfect functionala.

 

Daca il gasesc, cu drag miine inre orele 12 si 14 va astept in Dr Taberei, Moghioros, la Tip Top sa vi-l ofer contra unei stringeri de mina.

 

Rolul acestui termistor NTC este de a limita la pornirea aparatului, curentul prin circuitul serie alimentare filamente la tuburile electronice, un fel de soft start filamente.

 

Pe vremuri multi il inlocuiau cu o rezistenta de 100-150 Ohmi/16W, total gresit, tuburile fiind subalimentate, performantele aparatului si durata de functionare a tuburilor electronice (uzura prematura datorita epuizarii primitive a stratului termoelectronic de pe catod) fiind afectate.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Termistorul în cauză limitează curentul filamentelor înseriate la pornirea TV, fiind unul de tip NTC, adică îi scade rezistenţa odată cu creşterea temperaturii. Dacă la temperatura ambiantă are, de ex. 300 Ohm în regimul de lucru rezistenţa lui va fi de ordinul zecilor de Ohm care însumată cu rezistorul de 100 Ohm, împreună, vor asigura tensiunea corectă pentru tuburile electronice. Nu are rol stabilizator.

Dacă nu se asigură o bună ventilaţie sau TV-ul se ţine aproape de surse de căldură, tuburile vor fi suprasolicitate iar într-o cameră foarte rece vor fi subalimentate... teoretic vorbind :) 

Link spre comentariu

La trecerea unui curent electric prin acel termistor, rezistenta interna a acestuia se va microra in timp foarte scurt.

Din pacate, temperatura ambianta are un histerezis mult prea mic pentru a influenta functionarea corecta a acestui termistor NTC.

Daca dupa primele 10-20 secunde de la pornire veti pune degetul pe el sau o surubelnita "cu scuipat" (aparatul de masura clasic de pe vremuri al rezistentelor, vechii depanatori stiu :) ), veti observa ca acest termistor lucreaza la peste 150 grade celsius temperatura, deci "mediul ambiant" nu ii va afecta performantele de functionare pentru care a fost proiectat.

Daca din intimplare, temperatura de stocare a aparatului este scazuta, procesul de "soft start" poate fi putin prelungit dar nesemnificativ.

 

Asta daca condensul nu isi face treaba sa omoare traful de linii.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru @ DjLeco.

 

 Intr-adevar, inlocuirea acelui varistor cu o rezistenta de putere, nu era normala. 

Insa ...prin ani 70-80...cand majoritatea Tv-urilor AN  aveau tuburile  epuizate ( sau se gaseau cu greu), iar tensiunea de retea lasa de dorit,  se proceda la scurtcircuitarea acelei rezistentei de 100 Ohmi, R 506. 

La sat, unde tensiune retelei era de 170- 190V, modificarea era necesara,  daca nu obligatorie,  pentru a vedea acele doua ore de program . Nu intram in amanunte.

Modificarea o executam cu un comutator care era actionat de proprietar astfel instruit::

     -  daca becul din camera lumina slab, actiona acel intrerupator

    -   daca becul din camera lumina normal , decupla acel comutator.

 

Stabilizatoare de tensiune se gaseau si atunci...da erar o galagie de bani. 

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Asemeni si eu.

Vremuri frumoase!

Imi mai placea ideea in care unele tuburi ce necesitau curent de filament mai maricel erau "ajutate" de niste filtre L/C fata de masa.

 

Nu mai stiu exact modelul aparatului TV.

 

Ajunsesem sa fac modificarea PFL200/PCL84 cu ochii inchisi, acum mai tin minte doar pinii de la filamente...

 

Ma apuca nostalgia... :26

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

1. Termistoarele care au coeficient negativ de temperatură (NTC), sunt componente frecvent utilizate în surse de alimentare cu comutare, aparate ce conțin motoare și echipamente audio, pentru a preveni deteriorarea cauzată de curentul mare la conectare. Un termistor NTC este un rezistor sensibil, a cărui rezistență scade previzibil când temperatura sa crește. Rezistența scade cu un factor de 10 … 50, variind proporțional și puterea absorbită. În prima fază rezistența sa e rece și limitează vârful inițial de curent.
Deoarece curentul de pornire parcurge termistorul și îl încălzește, rezistența începe să scadă și fluxul de curent crește și încarcă condensatoarele de intrare. După ce condensatoarele din sursa de alimentare devin încărcate, limitatorul oferă în continuare, o mică rezistență în circuit datorită încălzirii prin șocul de curent, dar cu o cădere de tensiune redusă în raport cu căderea de tensiune totală a circuitului.
O formă aparte de inrush current este curentul continuu excesiv sau de scurtcircuit într-un echipament datorită condensatoarelor sau semiconductoarelor de putere ce se defectează brusc. Pericolul este înlăturat de termistoare PTC EPCOS conectate în serie. Curentul în exces va încălzi termistorul PTC (cu coeficient de temperatură pozitiv) graduat, va crește rezistența și va limita curentul. Practic, aceste componente ceramice sunt siguranțe auto-resetabile: când se răcesc trec în stare conductivă cu rezistență mică.


Termistoarele NTC și PTC sunt elemente rezistive sensibile la temperatură în mod diferit.
Un avantaj al termistoarelor NTC față de circuitele active pentru limitarea curentul de vârf este costul mic al componentelor, răspunsul la temperatură, stabilitate ridicată și fiabilitate excelentă.
Dezavantajele sunt: (1) nu se poate limita imediat curentul la nouă cuplare decât, dacă se răcește timp de zeci de secunde, pentru a crește rezistența. Acest timp de creștere a rezistenței depinde de mărimea termistorului, modul de montare și de temperatura ambiantă; (2) termistorul NTC poate ajunge să fie scurtcircuit, fără a se ști starea.
(3) termistorul reprezintă un rezistor în serie cu linia de alimentare utilizat pentru a limita curentul în condensatorii de intrare, dar această abordare nu este foarte eficientă, în dispozitive de mare putere, deoarece pe rezistor va fi o cădere de tensiune și se va disipa o anumită putere. Deci alegerea va ține cont de căderea de tensiune tolerată.
Statistici actuale în industrie indică faptul că termistoarele NTC cuprind în prezent mai mult de 90% din piața de componente pentru acest scop, fiindcă au preț mic, ocupă spațiu redus și necesită timp mic de montare.
2. Circuit de pre-încărcare este o altă opțiune, în special pentru circuitele de înaltă tensiune. Circuitul va asigura un curent de pre-încărcare, limitat la timpul de încărcare al condensatoarelor și apoi se trece la un curent nelimitat (dar considerat acceptabil) pentru funcționarea normală, când tensiunea de încărcare este de 90% din încărcarea completă.


 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări