Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
gica70

Centrala murala hibrida

Recommended Posts

Am vazut ca a aparut acest tip de centrala si ma gandeam daca nu s-ar putea folosi cele deja instalate, adica o centrala pe gaz cu boiler (60l) si 2 AC-uri. Ideea este sa folosesti AC si centrala cu un montaj electronic care sa stie cand este propice sa functionezi cu oricare dintre ele dar per ansamblu sa fie cheltuieli mai mici adica economic.. Cam ce tipuri de senzori de temperatura s-ar potrivi si locurile de montaj avand in vedere faptul ca exista o inertie termica mare?. Deasemenea trebuie tinut cont la automatizare si de temperatura ACM de la boiler CT.

Link to post
Share on other sites

Soluția profesională este să folosești o stație meteo care să gestioneze funcționarea încălzirii și a climei, ceva pe KNX bus ar fi o soluție dar e scumpă. https://www.gewiss.com/ww/ro/products/experience-catalogue/catalogs/series/product/domotics/chorus---building-automation-knx-bus/GW90800

Altă soluție mai ieftină ar fi să cauți o stație meteo ieftină care scoate o comandă pe contact sau daca îți place să șurubărești poți face ceva pe Arduino. http://cactus.io/projects/weather/arduino-weather-station

 

station.JPG

Edited by eugenius
Link to post
Share on other sites

Nu stiu de unde sa incep..Mi-ar trebui, zic eu, sa aflu unde se intalnesc cele 2 surse, adica atunci cand cheltuielile sunt egale si pentru unul si pentru altul; asta tinand cont de faptul ca AC, sa zic, are COP 3 iar raportul energie gaz, energie electrica consumata de AC este tot 3. Un punct de referinta, de unde sa pornesc, opresc pe unul si pe altul..ceva de genul asta..Poate imi dati niste idei. Cred ca am nevoie de multe info si experimente!

Edited by gica70
Link to post
Share on other sites

Exemplu: Am gasit pentru un AC Daikin ftxm COP 5,1 la 7gr; 3,5 la -7; 2,5 la -15. Acum am facut un raport intre pret kWh pe gaz si pret kWh electric si a iesit 4. Transformarea asta a mc de gaz in kW cam..pute dar asta-i informatia din factura. Deci merg pe AC pana la cca 7gr. si, daca scade in continuare temperatura exterioara trec pe CT si invers, daca creste peste 8gr sa opreasca CT-ul si sa mearga AC.(atat m-am gandit sa fie histerezisul, 1gr).Daca la 7gr am COP de 5 inseamna ca se scade 1kWh din cei 5 si raman 4 consumati adica raportul preturilor de mai sus.Daca temperatura (programabila) scade mult in boiler CT-ul va avea prioritate. Am gresit, unde?

 

Link to post
Share on other sites

Deci ideea este că vrei să folosești AC pentru încălzire ca pompă de căldură iar când randamentul economic al pompei scade datorită scăderii temperaturii exterioare să treci pe CT, îmi pare corect raționamentul tău cu precizarea că la eficiența aia energetică de pe factură a gazului să aplici un -10% ca să te apropii de adevăr și încă să mai scazi și pierderile pe coș ale centralei. Eu aș face un grafic cu eficiența energetică a AC-ului în funcție de temperatură direct în bani, și apoi încă un calcul separat al costurilor pe centrala termică. Uite am atașat un fișier excel cu un exemplu, și mie îmi dă la fel cum ai spus și tu.

P.S. prețurile sunt luate de pe net nu sunt la curent cu prețurile din Ro

costuri centrala.xlsx

calcul randament.JPG

Edited by eugenius
Link to post
Share on other sites

Cred ca se contureaza posibilitatea pentru a folosi in tandem aceste electrocasnice tinand cont de variatiile extraordinare ale temperaturilor de la o saptamana la alta sau, chiar, de la o zi la alta; asta este tendinta. Deasemenea cred ca, pentru o economie si mai mare, sa se foloseasca acumulatorii de caldura.

Edited by gica70
Link to post
Share on other sites

Da la o pompă de căldura pe lichid poți folosi un puffer ca acumulator de căldură și poți face un abonament binom diferențiat la energie electrică și poți folosi pompa mai mult noaptea la un preț per kw mai mic, dar la AC nu prea ai cum să acumulezi căldura decât dacă folosești casa însăși ca acumulator, deci să fie bine izolată, în plus folosirea AC noaptea pentru un preț mai bun nu te avantajează fiindcă noaptea și temperatura scade și reduce eficacitatea pompării căldurii astfel că anulează avantajul prețului bun. Un AC merge bine să îl alimentezi din o instalație solară ziua, eventual prin un invertor Grid Tie limited.

Link to post
Share on other sites

Sigur, se deschid multe cai; eu am pornit de la ideea ca am deja in folosinta 2 AC-uri si centrala pe gaz cu boiler incorporat. Cum spuneam, pentru ACM trebuie prioritate la CT atunci cand scade temperatura in boiler. Aici se poate mari, eventual, capacitatea boilerului (acum este de 60l).

Link to post
Share on other sites

Avand in vedere ca ai deja aceste lucruri si nu te-ai gandit dinainte sa le combini, mi se pare un proiect destul de complex dar posibil, oricum ar trebui sa fie reglat dupa construire caci nu stiu daca ai informatii complete despre eficienta acestor aparate in toate conditiile si combinatiile. Poate ca solutia cea mai economica intr-un anumit moment ar fi utilizarea simultana sau chiar a niciuneia dintre cele 2 surse de incalzire.

Daca trebuie sa incalzesti casa cu cateva grade si stii ca peste 1 ora va fi soare, nu mai pornesti instalatia caci astepti incalzirea naturala si astfel economisesti energia.

 

O informatie importanta ar fi temperatura exterioara. In functie de aceasta vei decide daca sa incalzesti cu AC sau CT caci AC va fi eficient cand temperatura externa nu va fi prea scazuta.

 

Apoi, daca ai un puffer cu 3 circuite, unul primar si 2 secundare, nu trebuie sa te preocupi pentru ACM, caci controlul incalzirii locuintei il vei pune pe un circuit separat (pompa/valva) si centrala va porni automat cand temperatura va scadea, indiferent ca e ACM sau incalzire. Nu inteleg despre ce "prioritate" vorbesti in legatura cu  apa calda menajera. Se face doar cu centrala nu?

 

Ideal ar fi fost daca toate aparatele acestea ar fi comunicat cu un protocol comun, de exemplu Opentherm sau altceva, ai fi cumparat doar termostatul. 

Ultimile modele au legatura internet si iau in considerare previziunile meteo, pozitia ta, daca esti acasa sau afara, au control cu app pe telefon, etc.

 

https://buildingcontrols.honeywell.com/

 

Cum te-ai gandit sa comanzi aparatele AC ?

 

Mai precis, cum vei porni AC, cum vei fixa temperatura?

Folosesti si functia de deumidificare ? Daca da, cum intentionezi sa o gestionezi ?

Titlul il consider nu tocmai corect, o centrala hibrida cred ca ar fi una ar face frig prin absorbtie, in cazul tau e vorba numai de incalzire hibrida.

 

 

 

 

Edited by one
Link to post
Share on other sites

Acum 22 minute, one a spus:

Nu inteleg despre ce "prioritate" vorbesti in legatura cu  apa calda menajera. Se face doar cu centrala nu?

Poate nu m-am exprimat mai precis, este vorba ca, daca sunt conditii mai bune pentru a functiona AC-ul mai mult timp, apa din boiler se raceste; asta in ideea cum am gandit initial, adica CT este oprita cand merge AC-ul.

 

Acum 29 minute, one a spus:

Mai precis, cum vei porni AC, cum vei fixa temperatura?

Pai de asta am deschis subiectul!

 

Acum 29 minute, one a spus:

Titlul il consider nu tocmai corect,

Asa este, de fapt am vazut ca se spune pompa de caldura hibrida.

Link to post
Share on other sites

Ideal ar fi sa ai un puffer bine izolat si sa ai apa calda mereu in el. Apa care se raceste va trebui reincalzita.

 

Nu stiu daca ne referim la acelasi lucru. 

Ai deschis subiectul pentru

Quote

 cu un montaj electronic care sa stie cand este propice sa functionezi cu oricare dintre ele 

 

Eu vreau sa intreb "ce jucarie va apasa pe butonul telecomenzii de la AC si ce temperatura va fixa?". Caci daca plecam de aici, apoi oricum va trebui sa faci experimente in ceea ce priveste punctul optim de lucru. Sau vrei sa ai un dispozitiv care sa afiseze pe un ecran: daca vrei sa pornesti caldura sa stii ca e mai eficient AC sau CT?. Si apoi sa pornesti tu "cu degetul".

Ar fi pacat sa facem teoria eficientei termice (aici nu e o problema caci vor fi mai multi sa te ajute desi este ceva complex) ca apoi sa descoperim ca trebuie sa sugeram cum sa construiesti o interfata ca sa comanzi AC si nu te vor mai putea ajuta prea multi caci practica e mai greu de transmis pe forum.

 

Punctul optim il vei gasi definind costurile de incalzire cu niste formule ale caror coeficienti va trebui sa ii determini, si aceste formule le vei introduce in montajul tau care va alege costul minim. Daca aceste formule au coeficienti inter-dependenti, vei recurge la algoritmi cum ar fi algoritmul simplex (pentru functii lineare), sau vei calcula pur si simplu costul si il vei alege pe cel mai mic.

Acesti coeficienti va trebui sa ii determini prin masuratori dar unii nu vor fi simplu de aflat, de exemplu eficienta incalzirii cu AC in functie de temperatura externa si delta T (int-ext) ar fi ideal sa o gasesti gata scrisa pe undeva.

La fel si eficienta centralei termice, va depinde de temperatura aerului aspirat, de calitatea gazului (LHV), de punctul de functionare a arzatorului (flacara modulabila?), de temperatura apei incalzite (schimbatorul de caldura lucreaza mai bine cand apa este mai rece), de punctul de roua daca centrala este cu condensare etc. etc. etc.

 

Cred ca vei ajunge la sfarsit sa dai niste valori empirice de tipul: daca temperatura exterioara este mai mare de -5°C si deltaT mai mica de 20°C porneste AC altfel CT.

Sau: incalzeste pana la 18°C cu AC apoi treci pe CT. Am aruncat niste valori aiurea dar calculul energiei este un lucru relativ complicat.

Link to post
Share on other sites

Cred ca nu ai citit de la inceput. Eu am zis asa, daca raportul preturilor pe kWh este 4 in favoarea gazului trebuie sa aflu la ce temperatura exterioara am COP 4 la AC. Adica aici s-ar intersecta graficele si trag niste concluzii. Numai ca in transformarea m.c. gaz in kWh de pe factura nu am incredere si nu cunosc graficul aparatelor mele ..dar asta nu inseamna empiric.

Edited by gica70
Link to post
Share on other sites

Un exemplu

La AC: 

1. 1kw=2kw castigati la COP3 

2. 2 aparate deci 4kW             0,6 lei 1kWh deci am 0,6/4=0,15 bani/kWh

 

La CT: 

1. 1kWh (echivalent electric) gaz costa 0,15 lei

Concluzia este ca trebuie vazut la ce temperatura exterioara as avea COP3. Acela va fi punctul din care incep sa jonglez. M-am uitat pe la mai multe modele si am tras concluzia ca pe la +6 gr.C ar fi COP 3.Acesta ar fi punctul de "inversiune".

Link to post
Share on other sites
Acum 18 ore, one a spus:
Acum 14 ore, gica70 a spus:

 0,6 lei 1kWh deci am 0,6/4=0,15 bani/kWh

 

 Erata: 0,15 lei/kWh!

Acum 18 ore, one a spus:

"ce jucarie va apasa pe butonul telecomenzii de la AC si ce temperatura va fixa?"

Inteleg ironia dar totodata ai dreptate; am sa vad daca nu se pastreaza setarea anterioara, la oprire, direct de la priza.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines