Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Laurentiu

Alimentare stabilizata pentru tuburi

Recommended Posts

Stimati colegi,Suntem cu totii de acord (poate ma insel) ca stabilizarea pe anodica la un amplif, este o parte foarte importanta in atingerea unor performante HI-end. Eu personal m-am lovit de aceasta problema cand am construit un preamplif pentru doza electromagnetica, si pentru a reduce considerabil brumul (evidem am folosit masa comuna, filtru LC etc.) am folosit in paralel nu mai putin de 10 condensatoare a cate 200 micro la 200 volti deci aproximativ 2000 micro la 200V. Am folosit si stabilizare pe filamente si sincer sa fiu, se aude binisor. Schema a fost una clasica (corectie pe RIAA cu ECC 83 si un preamplif SRPP cu ECC 188). Vis-a-vis de schema sunt multumit, se aude bine si clar dar poate amplificarea este foarte mare si din acesta cauza orice ciocanitura si vibratie este transmisa in boxe (platan, masa etc). Nu am folosit multe amortizri de soc ci am mers pe varianta cu arcuri. Cred ca insa se mai poate lucra la partea de stabilizare pentru anodica si din acest motiv va cer sfatul dumneavoastra.Poate acest lucru va fi folositor si altora. Putem intra foarte usor in posesia surselor defecte de la PC-uri care contin foarte multe componente zic eu folositoare pentru stabilizarea pentru anodica. Intrebare : cunoasteti scheme simple de surse stabilizatoare care sa contina componente de PC-uri de exemplu Tranzistori de putere MOS-fet (foarte multe surse contin urmatoarele tipuri de tranzistoare : CEF02N6 sau CEP 703 AL). Nu discutam despre condensatori sau diode.Va multumescLaurentiu

Link to comment
Share on other sites

Daca modifici transformatorul de comutatie poti folosi toata sursa de PC pe partea de primar iar in secundar trebuie sa schimbi diodele , condensatoarele si sa montezi un filtru LC pentru filtrare.Nu trebuie sa construiesti o sursa de la zero, este mai mult de jumatate realizata.Insa pentru partea de semnal mic este posibil ca zgomotul generat de sursa sa treaca in partea de amplificare.

Link to comment
Share on other sites

Pentru un preamplificator nu se justifica folosirea unei surse de calculator de sute de watt , cat despre componente se pot folosi si la surse in comutatie mai simple ( eventual ridicatoare ) sau liniare. Trebuie sa te hotarasti ce fel de sursa vrei sa faci. Prima optiune , sursa liniara simpla , tranzistor si dioda zener , schema e absolut banala :rock:

Link to comment
Share on other sites

Studiaza fenomenul CCS...-constant current source.Cele mai bune rezultate in sunet au fost la asemenea alimentari care au aceasta topologie.Se poate face simplu cu cite un mosfet DN2540 sau si mai bine cu 10M45S de la IXYS care ofera performante foarte bune.

Link to comment
Share on other sites

Ok Multumesc, ceva scheme cu Tranzistorii descrisi de mine aveti ? Poate folosesc in schmea recomandata tranzistorii descrisi de mine , insa nu stiu cu cat sa-i polarizez (valoare rezistenta)Laur

:goodman: Pai credeam ca stii ca CEF02N6 e un MOSFET de 1,5A 600V numai bun pentru stabilizatorul din link-ul meu cat si din cel al lui ovidanie. CEP 703 AL e un MOSFET de numai 30V , deci inutil in scheme de stabilizare pentru lampi.
Link to comment
Share on other sites

De-a lungul timpului au aparut o multime de amplificatoare si preamplificatoare care, prin constructie ingrijita si masuri simple au dat satisfactie deplina fara sofisticarii nejustificate de rezultatul final: sunetul!O regula de aur in audio spune ca simplitatea conduce la un sunet pur si natural. Personal, fiecare crede ce vrea, dar de la credinta la rezultat e cale lunga. In plus:"dusmanul binelui e MAI BINELE!"Pana acum nu am ascultat un amplificator care cu o alimentare stufoasa, cu tot felul de sisteme servo si de reglaj automat, cu componente ultrastufoase,scumpe si rare, cu filamente alimentate in cc din baterii, etc. sa fi sunat mai bine ca o amaraciune de Williamson vechi sau Marantz din anii '60! Si slava Domnului, am ascultat si construit destule!

Link to comment
Share on other sites

De-a lungul timpului au aparut o multime de amplificatoare si preamplificatoare care, prin constructie ingrijita si masuri simple au dat satisfactie deplina fara sofisticarii nejustificate de rezultatul final: sunetul!

Da, dar aici problema este... linistea!
Link to comment
Share on other sites

De-a lungul timpului au aparut o multime de amplificatoare si preamplificatoare care, prin constructie ingrijita si masuri simple au dat satisfactie deplina fara sofisticarii nejustificate de rezultatul final: sunetul!

Da, dar aici problema este... linistea!
DA! Raspunsul ti l-a dat Hamlet: The REST is SILENCE!Anyhow, the silence nu o obtii cu complicatii! :goodman:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines