Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ra in SE corect .....sau mai puțin corect ......


Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Deschid acest subiect de discutie despre Ra in SE , cit de corect il aleg unii constructori sau cit de incorect .

Discutia are legătură cu acest amplificator .

In sumara descriere se spune că pot fi folosite tuburi 6P6C ,EL34,6P3C , transformatoarele de iesire au Ra 3K5 .

Eu zic că acel amp este ori facut pe genunchi , ori vanzatorul nu stie pentru ce tuburi finale este construit .

După mintea mea , cind incepi să construiesti un amplificator este bine să consulți foile de catalog ale tuburilor , să vezi pe ce Ra lucrează tubul cel mai corect , ce tensiuni , curenti , etc , eu ....sunt sigur că și alții cred că așa procedează/procedam , am atasat patru foi de catalog ale tuburilor : 6P6C,EL34,6L6GC,6P3C-E , foile de catalog nu mint si nu induc in eroare , acum să vedem cam pentru ce tub se potriveste Ra 3K5 și cit de corect funcționează amplificatorul , pun mai jos datele pentru SE cind se utilizează cele patru tipuri de tuburi , ce recomandă producatorii lor pentru functionare optimă.

                 Ua.     Ug2     Rk.   Ra.   Pw.   THD 

EL34.      250V  250V  106   2K.   11.    10%

EL34.      300V. 300V  190.  3K5  11.    10% 

6P6C.     250V  250V  255.  5K    4,1.    9%

6P3C-E.  250V  250V. 180.  3K1.   7.     10%

6L6CG.   250V  250V. 200.  2K5   6,5.   10%

6L6GC.   300V. 300V  235.  4K5   6,5.   11% 

 

Ce zice dl LMOlimpiu 

Ca sa fiu in topic: amplificatorul isi face banii si cred,tehnic vorbind, dupa declaratiile vanzatorului amplificatorul are 2X4W (8W) deci este clar ca a fost proiectat pentru 6P6S,asadar in aceste conditii cele trei tipuri de tuburi: EL34,6P3S si 6P6S merg fara probleme.Daca amplificatorul ar fi fost proiectat pentru EL34 va asigur ca 6P6S sucomba in primele secunde." 

 

Eu vă contrazic dl LMOlimpiu , să zicem că ampul a fost proiectat pentru 6P6C , numai că Ra este în munți , 3K5 in loc de 5K !!!

Să disecam un pic , dacă ampul are Ua 250V si Ug2 250V , cum funcționează fără probleme EL34 sau 6P3C ????  Sunt diferențe majore intre Ra,Rk , mai ales cind se foloseste EL34 .

 

Pe alt topic am mai vazut un test , facut de dl dvb , EL84 SE pe Ra 7K , incorect după mine , EL84 in SE funcționează cel mai corect pe Ra5K2 sau 4K5 .

 

Astept o reactie a celor care stiu sa lucreze cu tuburi , pro sau contra la ce am scris aici .

 

O mai spun odată aici , nu interveneam  in acel topic dacă nu imi sarea in ochi Ra si cele trei tipuri de tuburi .

Am intervenit pentru a atrage atentia asupra unei inadvertențe tehnice , cu ce m-am ales ? Două zile de suspendare pentru off topic , amplicate de validae . Pe această cele ii mulțumesc lui validae pentru ca urmatorii nu au luat suspendare pentru off topic  : Djleco,mishulink, LMOlimpiu,dvb,extracascaval .Eu am fost singurul taxat , cum Papa de la Roma si moderatorii sunt infailibili .....inteleg , nu m-am suparat .

Acum intreb si eu , validae .....ce ai zice dacă ai cumpăra un frigider descris ca avind un volum interior de 220l si acasă observi că are doar 150l ? Sau ....comanzi undeva o marcă de cauciucuri pe 16 inch si primești unele pe 15 inch ? Sunt inadvertențe tehnice nu ? Eu nu am vrut să fac off topic , am vrut doar să atrag atentia că se vinde ceva  " defect tehnic " . validae dacă in continuare consideri că te atac sau mai stiu eu ce ..... aplică ce ai de aplicat , nu mă supar .

 

EL34 SE.jpg

6P6C SE.jpg

6P3C-E SE.jpg

6L6GC SE.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Diferenta intre THD 9% Ra5K2 si THD 8,2...3% Ra 7K nici nu contează , mă refer la EL84 . Oricum peste 2% THD este haosul suprem in sunet .

In cazul ăsta zic că nu se pune , este un test cu un anumit traf .

Link spre comentariu

Cred ca ce postez mai jos nu poate fi contrazis,iar daca acest argumet teoretic luat dupa foaia de catalog nu este crezut/inteles,inseamna ca nu mai avem ce discuta si personal ma retrag din aceasta discutie.

 

6_P14_P_diverse_Ra.png

....deci,cam care ar fi Ra optim ????

 

 

 

P.S  pot sa exemplific si pentru tuburile 6P6S,6P3S si EL34 un comportament pentru Ra=3K5,dar imi trebuiesc mai multe date :Ua,-Ug1,Ug2.....pentru amplificatorul in speta!

  In graficele de mai jos am vrut sa exemplific care sunt "pierderile" sau neajunsurile in cazul unei neadaptari a Ra referindu-ma tot la amplificatorul in speta.Am calibrat semnalul pentru aceeasi putere pe sarcina dar cu Ra diferit pentru ambele tuburi respectiv 6P6S si 6P3S.Observati ca ambele functioneaza pentru Ps=3.7W (4W),insa atunci cand Ra este optim si THD este minim,se vede in tabele din dreapta fiecarui grafic.Pot argumenta asta si pentru EL34 si imi mentin pozitia in ceea ce priveste afirmnatia ca in cazulu unui montaj prevezut cu un tub mai slab ca putere (6P6S) se poate inlocui oricand cu unul mai puternic insa nu vom castiga nimic,performantele fiind aceleasi,dar inversa nu este valabila niciodata!

6_P6_S_si_6_P3_S_Ra.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 14 minute, LMOlimpiu a spus:

Cred ca ce postez mai jos nu poate fi contrazis,iar daca acest argumet teoretic luat dupa foaia de catalog nu este crezut/inteles,inseamna ca nu mai avem ce discuta si personal ma retrag din aceasta discutie.

 

6_P14_P_diverse_Ra.png

 

 

 

 

P.S  pot sa exemplific si pentru tuburile 6P6S,6P3S si EL34 un comportament pentru Ra=3K5,dar imi trebuiesc mai multe date :Ua,-Ug1,Ug2.....pentru amplificatorul in speta!

Puteți face niste grafice si pentru SE EL84 cu Ua 250V si Ug2 250V ?  Pentru Ra4k5 si 5k2 .

După datele de catalog  puse mai jos .

EL84 SE ..jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Ce trebuie sa intelegem este ca foile de catalog sunt orientetive,noi putem alege orice PSF dorim in asa fel incat sa nu distrugem tubul dar sa si obtinem performante maxime.Foile de catalog nu trebuie sa ne limiteze "imaginatia" tehnica,doar ne arata cam ce se poate face cu un tub anume.Ati vazut foarte bine,daca va aduceti aminte de un PP realizat practic de colegul @valderama ,un PP facut cu EL84 cu care a obtinut practic 30W pe sarcina,doar cu doua tuburi in PP,pentru unii ar fi o chestie imposibila,insa la vremea respectiva chiar am fost la d-lui in atelier si am masurat efectiv si tot ce declarase  pe forum ,in realitate s-a dovedit a fi un adevar.In nicio foaie de catalog nu o sa gasim PP cu EL84 la 30W(!!!!!!!!) putere si va asigur ca tuburile nu aveau de suferit!

 

pt.colegul @faust2018:

EL84_250_V.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cine a lucrat cu EL34 stie ce se poate obtine cu ele . Cred că doar Telefunken prezintă aceste date , dacă nu mă înșel .

 

Dl LMOlimpiu ,  nu vreau să va supar dar eu nu cred in acest  THD de  14,64% pentru 4K5 sau 16,24% petru 5K2 .

Parerea mea , cred ca problema poate fi " transformatorul de iesire din simulator " , in practică nu am intilnit niciodată un asemenea THD , enorm !  Sau schema folosită in simulare .

Că să vedem cit de corectă este acea simulare , haideți să facem ceva , construiți dv un traf de iesire , schema o concepeți tot dv , pentru un SE cu EL84 , Ra 5k2 sau 4k5 , Ua 250V ,Ug2 250V ,  fac eu totul practic , apoi facem o masuratoare cu un distorsiometru , am eu asa ceva , stie minim 0,001% THD . O să fac si eu o schemă SE EL84 . Facem o intilnire a lamparilor in timpul careia măsurăm THD , să vedem ce spune distorsiometrul , pină atunci poate imi vine si un analizor de spectru de laborator .

Ce parere aveti Ra 3K5 este corect pentru SE cu 6P6C ? 

EL34  1.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 28 minute, extracascaval a spus:

15w sunt vise in PP UL clasa AB,negativare automată cu EL84 , stii ce putere se obtine cu schema aia ? 8..9w cu distorsiuni de 1...1,5% .

15w PP cu EL84 obtii in clasă AB negativare fixa , conexiune clasică a transformatorului de iesire , nu UL  ,Ua340...360V și cu Raa .....hai că nu dau tot din casă ...mai studiază , mai montează , măsoară , vezi ce si cum , după discutam .

 

 

Link spre comentariu

Daca  se compara diferite Za avind PSF comun masuratorile de putere si THD sint complet nesemnificative , oricum pentru EL84 3,5w este limita de putere ca pentoda si cam 2,2w trioda  iar masuratorile la care THD trece de 5% sint inutile                           

Link spre comentariu
3 hours ago, Faust2018 said:

Puteți face niste grafice si pentru SE EL84 cu Ua 250V si Ug2 250V ?  Pentru Ra4k5 si 5k2 .

După datele de catalog  puse mai jos .

 

  Atentie!

Acele grafice nu sunt simulari si nu sunt generate pe o schema,cine stie despre ce vb. este in tema,acele grafice sunt generate direct pe tuburi reale cu uTracer si fara niciun OT.Puterea este cea obtinuta in anod,transformatoarele nu intra in discutie in acest caz si bineinteles nicio NFB,asta cred ca este limpede.Tuburile utilizate sunt NOS,doua dintre ele sunt chiar de la dv.,adica niste RFT-uri,oricum tuburi NOS si foarte bune.

 Repet: datele de catalog sunt orientative!

  Cat priveste 3K5 pentru 6P6S,se vede clar concluzia mea pe graficele de mai sus,adica NotOK! si OK!,dar daca observati ca obtin tot 3,7W insa cu un THD mai mare pe 3K5 si inca odata repet ca sa se inteleaga: acele grafice NU SUNT SIMULARI si nu fac parte din nicio schema,deci lipseste in totalitate NFB,este analizat doar tubul real pe un uTracer !!!!.   Este vorba de un catometru virtual,sau soft in care pe carateristicile reale generate pe tub ma pot juca cu orice dreapta de sarcina doresc!

 

P.S toate graficele din foile de catalog au fost generate la acele vremuri cu ajutorul unor caracterografe si reprezinta rezultatul unui average pe un lot de tuburi,atazi exista softuri foarte performante si dispozitive care ne permit sa facem aceste determinari acasa.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări