Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Etaje finale cu tranzistori


yo4avd

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Exista.

Tranzistorii destinati pentru amplificatoare de RF de putere in configuratie cu baza la masa sunt special conceputi pentru acest scop si de obicei sunt destinati pentru frecvente inalte (UHF/SHF).

Cauta in documentatiile si datele de catalog ale acestor tranzistori (de la Motorola / M-A Com de exemplu, http://www.macom.com/psc/jsp/ListParts. ... istors.txt), foi de catalog care includ si schemele de aplicatie.

Foarte rar au aparut si astfel de aplicatii si in unele reviste de RA (cu ani in urma in Radio, cu KT919).

Link spre comentariu
Vizitator yo2cmh
Poate stie cineva unde as putea gasi ceva documentatie privind etajele finale cu tranzistori cu excitatie in emitor(baza la masa).Cred ca asa cum exista finale cu tuburi cu grila la masa,trebuie sa existe si cu tranzistori cu baza la masa.
In cartea lui Ilie Mihaescu

"Radioamatorism in UUS" sint citeva scheme de emitatoare care au toate etajele cu baza la masa'pentru o mai mare stabilitate.Cartea a aparut in 1983. :smt006

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu inteleg de ce in HF vrei BLY94 neaparat in baza comuna, acesta functioneaza bine in E comun chiar si in VHF, fiind special destinat acestui scop.

In general, chiar si in emitor comun impedanta de intrare este destul de redusa si mai ales variabila cu frecventa, adaptarea de banda larga la intrare, respectiv obtinerea unui VSWR redus si constant in toata banda HF nefiind chiar foarte simpla in conditii de amator. In BC si banda larga situatia se poate complica si mai mult, mai ales la putere mare, informatii privind valoarea si variazia Zin cu frecventa in cazul baza comuna nefiind disponibile in foaia lui de catalog.

 

http://www.cqham.ru/pa14_21.htm

este cu KT903 clasa C la 29 MHz

Link spre comentariu

Nu vreau sa folosesc BLY-94 in HF,poate nu m-am exprimat eu corect.Cu BLY-94,am sa incerc un final pentru 2m.Pentru HF o sa incerc cu MRF-255 si cu BLX-14.Nu am altii de putere mai mare.Te rog f. mult Traian,daca mai gasesti ceva in legatura cu subiectul acesta,sa-mi spui si mie.

Link spre comentariu

Problema m-a preocupat si pe mine dar lipsa de documentatie m-a facut sa abandonez domeniul.

 

Singura chestie interesanta pe care am gasit-o a fost in documentele acesta:

 

http://www.home.earthlink.net/~christrask/AugAmp1.pdf

http://www.home.earthlink.net/~christrask/ISCAS02B.pdf

 

si

 

http://www.arrl.org/qex/2005/qx3Trask.pdf

 

unde se prezinta la sfarsit o schema de amplificator de 1 W cu o buna liniaritate. Daca doriti va trimit documentul pe mail.

 

Interesant este de stiut cum se comporta un amplificator Norton la puteri mari. Ar avea avantajul stabilitatii si al intrarii, iesirii de 50 ohmi. Ramane problema liniaritatii pentru ca nu se pune problema functionarii in clasa A.

 

73's

Link spre comentariu

Cel putin prima schema seamana foarte mult cu arhicunoscuta topologie Norton, folosita in special pentru amplificatoare de semnal mic si dinamica extrema, iar in principiu toate se bazeaza pe acel tip de reactie.

Multe astfel de scheme au fost incluse in diverse realizari de Rx publicate incepand cu anii '80, una dintre cele mai mediatizate fiind cea a lui Rohde, insa nu sunt foarte potrivite pentru QRO sau cel putin nu exista aplicatii documentate in acest sens.

 

http://www.cqham.ru/ftp2/n6nwp.djvu

http://www.arrl.org/files/ard/rf_7-96.pdf

http://www.ece.vt.edu/swe/lwa/memo/lwa0071.pdf

 

Asa cum am spus mai sus, in amplificatoarele de putere configuratia baza comuna inca se foloseste, se fabrica tranzistori special dedicati acestui scop, insa numai pentru UHF-SHF, cu scheme de aplicatie incluse in foile de catalog (v. mai sus). Fizic, acesti tranzistori si capsulele lor pot fi recunoscuti dupa faptul ca au mai multe terminale (>= 2) nu pentru emitor ci pentru baza si/sau au baza conectata electric la flansa/radiator.

 

Pana la urma tot nu am inteles urmatorul lucru : DE CE anume vrei neaparat (sau atat de mult) aceasta configuratie baza comuna, de vreme ce tranzistorii pe care-i ai, chiar si pentru VHF si UHF, nu sunt destinati pentru BC ci sunt destinati pentru emitor comun, configuratie care este mai avantajoasa si pentru care exista destula documentatie si experienta de multi ani (chiar si BLY94 sau BLX69 sunt tranzistori de acum 30 de ani...) ?!

Link spre comentariu

Eu is de o alta parere fara suparare mai bine apelezi la o lampa care merge si in UIF si iti faci final de RF si scoti 100wati cu usurinta.Cand vezi cat costa un tranzistor BLX sau BLY ptr acest scop cred ca renunti sa mai construiesti , din pacate acesti tranzistori se fac la comanda dincolo si nu cred ca meritabanutul deoarece odata daca nu ai facut montajul cum trebuie crapa una doua tranzistorul final, pe cand lampa e mai rezistenta suporta ba chiar si greseli.

Link spre comentariu

La puteri reduse (<200W), inclusiv in VHF, utilizarea tranzistorilor este pe deplin justificata, ca sa nu mai mentionez ca este solutia ideala pentru /p.Tranzistorii respectivi sunt scumpi numai daca vrei neaparat sa cumperi tranzistori noi din magazine. Prin zona YO s-au circulat si inca se mai gasesc module finale tranzistorizate intregi, fie de HF cu finali 2 x BLX14 fie de VHF cu 2 x BLY94 (+ altii, prefinali, preamplif, etc), provenite din dezmembrari, la preturi decente. Chiar si tranzistori noi se mai pot gasi uneori pe piata amatoriceasca, iar cei rusesti sunt chiar destul de accesibili.Ai dreptatae si este adevarat ca tuburile sunt cu muuuult mai "iertatoare" fata de greseli si accidente, dar totusi tranzistoarele de putere de RF (in special generatiile moderne, specificate in ceea ce priveste robustetea fata de VSWR) nu se defecteaza chiar asa usor daca sunt utilizate corespunzator si implementate cateva masuri simple de protectie (incepand cu protectia la supracurent/supratensiune a sursei de alimentare si terminand cu protectia la VSWR); la urma urmei sunt in functiune in trx-uri comerciale sute de mii de asemenea finali si ratele de defectare nu sunt deloc exagerate...

Link spre comentariu

In timp am construit multe finale atit cu tuburi cit si cu tranzistori.Am si stricat multi tranzistori datorita autooscilatiilor.Cred ca multi constructori (chiar daca unii nu recunosc)au avut necazuri cu tranzistorii.Cu tuburi am lucrat mult atit pentru faptul ca sint mai rezistente cit si datorita preturilor mari ale tranzistoarelor de putere.Montajele cu baza comuna sint mult mai stabile si vreau sa experimentez citeva montaje atit pentru 2 m cit si pentru HF.Orice documentatie este binevenita.Promit sa va tin la curent cu experimentarile.(si cu numarul de tranzistoare distruse..hi..)

Link spre comentariu

deci alte info....

vezi etajul final de aici http://www.qrz.ru/schemes/contribute/am ... ov10.shtml

 

motivul pentru care a folosit BC in ultimul etaj nu este neaparat stabilitatea, ci faptul ca nu a avut disponibil tranzistor corespunzator care sa-l poata folosi EC la frecventa si nivelul de putere necesare. Acel ultim tranzistor este special conceput pentru conexiune BC si este folosit si aici http://www.qrz.ru/schemes/contribute/am ... ov21.shtml

 

altele:

http://www.qrz.ru/schemes/contribute/am ... ov24.shtml

http://www.qrz.ru/schemes/contribute/am ... ov16.shtml

http://www.qrz.ru/schemes/contribute/am ... tov7.shtml

 

nu stabilitatea este motivul, observa ca chiar si acolo, ori de cate ori este posibil se foloseste EC...

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări