Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
rotten

utilizare EF42 in preamplificator audio

Recommended Posts

A incercat cineva sa foloseasca un tub EF42 in domeniul audio ? Aveti la indemana vre-un catalog pentru EF42 ? nu am reusit sa gasesc nimic util pe net : la duncanamps imi da un echivalent care difera pana si la pini.Care sant diferentele dintre o trioda / pentoda in audio ? Ce rezultate ati avut ? Aveti vre-un exemplu practic de calcul al unui preamp. cu o pentoda ?. Am facut un mic etaj cu acea pentoda - componentele sant puse dupa ureche - are amplificarea mult mai mare decat a triodelor pe care le-am gasit pe acasa . Nu pot sa imi dau seama de distorsiuni - nu am un osciloscop la indemana - dar "dupa ureche" pare ok. Problema e ca amplifica si cea mai mica vibratie a tubului.

Link to comment
Share on other sites

Salutare,

 

Un exemplu de preamplificator cu pentode se poate gasi aici:

 

http://www.lumeatuburilor.110mb.com/Preamplificator%20cu%206J1P/index.htm

 

De functionat functioneaza excelent dar trebuie sa dai atentie sursei de alimentare care trebuie sa fie neaparat cu filtru PI C-L-C. Functioneaza mult mai bine decat filtrele C-R-C pe care le-am executat prima data in experimentele mele.

 

Ceea ce am prezentat acolo s-a constituit pana la urma intr-un veritabil preamplificator de microfon dinamic dar initial era folosit (cu reactie negativa) ca preamplificator HI-FI pentru cele utilitare audio de prin casa (deck, turntable, tuner).

 

Ca idee generala, un montaj cu trioda este calitativ mai bun decat unul cu pentoda. Acum depinde si de lampi si grija pe care au avut-o proiectantii in constructie (diafonie - pentru duble triode, etc.).

 

Succes,

ALEKS

Link to comment
Share on other sites

Pe acestea le-am gasit deja - din ele am gasit pin-out. Ma intereseaza niste datasheet-uri din care pot sa calculez cat mai precis valorile componentelor - acum sant puse dupa ureche - Am gasit si metoda ce calcul pentru pentoda , si se bazeaza pe niste grafice.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines