Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aragazul si centrala termica cu gaze sunt nocive pentru sanatate.


Postări Recomandate

IMPACTUL NEGATIV ASUPRA VIETII SI SANATATII UMANE
AL CENTRALELOR TERMICE INDIVIDUALE ALIMENTATE CU GAZE NATURALE INSTALATE ÎN BLOCURILE DE LOCUINTE

Folosirea gazului natural pentru gatit s-a dovedit a fi nociva.
La femeile si fetele din locuintele în care se foloseste gazul natural pentru gatit s-a constatat scaderea functiei pulmonare,
 riscul crescut pentru simptome asemanatoare astmului bronsic si aparitia crizelor de astm (10, 26).
Chiar daca se foloseau hote ventilate pentru îndepartarea fumului de la gatit, apareau aceste efecte (10).
Faptul ca efectele apar mai ales la femeile si fetele din locuintele unde se gateste cu gaz si mai putin la barbati
 a fost explicat prin sensibilitatea mai mare a femeilor la NO2 sau prin aceea ca femeile petrec mai multa vreme pentru gatit (10).
De asemenea copiii sunt mai vulnerabili fata de efectele toxice ale NO2;
 la copiii din locuintele în care se foloseste gazul la bucatarie si la baie s-au constatat cresterea prevalentei
 simptomatologiei acute respiratorii (Popa, ref. 7, p. 27) si cresterea frecventei astmului bronsic
 si exacerbarea reactiilor alergice (10). În plus, la persoanele cu alergii NO2 si alergenii au efect sinergic sau aditiv,
 deci se potenteaza reciproc (10).
Aragazele adauga în medie 25 ppb NO2 la concentratia de fond din locuinta, nivel care creste în sezonul rece
 când rata de ventilatie în locuinta este mai redusa. Când functioneaza aragazul în bucatarii se ating vârfuri
 de concentratie de 200-400 ppb NO2. Nivelul expunerii creste si mai mult daca se foloseste flacara cu ardere deschisa
 a aragazului pentru încalzirea locuintei (Popa, ref. 13, p. 27).
Alte studii s-au concentrat pe concentratiile NO2 la exterior, evidentiind o frecventa crescuta de boli respiratorii
 la copii si la adultii nefumatoari ce locuiesc în zone cu concentratii de lunga durata ale NO2 de 30-100 µg/m3 (24, 27).
Studii epidemiologice efectuate în Lepzig au aratat ca nivele crescute de poluare a aerului datorita produsilor
 de combustie (“domestic heating”) au produs la copiii mici modificari ale functiei pulmonare ce s-au mentinut
 si pe mai târziu, deci au consecinte pentru întreaga viata (27).
La poluarea de fond a orasului si la folosirea gazului la bucatarie se adauga poluarea suplimentara adusa de CTI,
 care pot sa aduca vârfurile de poluare prin infiltrarea gazelor de ardere în apartamente.
În plus, în loc ca la deschiderea ferestrelor la bucatarie sa se asigure ventilatia cu aer proaspat,
 se introduc în locuinta poluantii din gazele evacuate de la CTI.
Determinarile noastre au evidentiat concentratii crescute de NOx în apartamentele situate
 si la 10 m deasupra unor cosuri orizontale de evacuare a gazelor arse de la DTI instalate în apartamente de la nivelele inferioare.

Mai multe efecte negative si explicatii in atasament.

centrale-individuale-pe-gaz-asupra-sanatatii.pdf

Link spre comentariu

       Sunt de acord ca gazele de ardere de la aragaz mai ajung si prin casa, nu ies toate afara prin hota, dar treaba cu centralele de apartament mi se pare o gaselnita pozitionata strategic sa renuntam noi la ele si sa ne abonam iar la centralele termice de cartier.. Dvs. ce parere aveti?

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Nu am sa inteleg niciodata de ce suma cantitatilor de gaze arse a unor locuinte incalzite cu centrale murale ar fi egala, echivalent, cu aceeasi cantitate de gaze emisa de o instalatie de incalzire centralizata folosita la incalzirea aceluiasi numar de locuinte. Randamentul unei centrale murale poate depasi 80-90 la suta, dispersia gazelor se face pe o suprafata mult mai mare, nu este concentrata ca la un CET, de ex., pierderi mari in sistemele de distributie energie termica s.a. Aici vad ca este ceva tendentios, o "trage" cu bolile, cu noxele..cred ca este o gluma daca privim in ansamblu poluarea aerului in marile orase. Deasemenea nu inteleg cum trebuie sa gandesc eu pentru altii care se incalzesc la flacara deschisa! si sa am grija sa nu le intre gaze de la vecinu'!

 

Link spre comentariu

Un CET poluează mult mai mult deoarece arde o cantitate mai mare de gaz pentru a acoperi și pierderile de transport, iar emisiile de NOx nu se reduc prin filtre, mai mult încălzirea centralizată nu afectează problema cu pregătirea mâncării la aragaze.

Profesorul Gheorghe Benga demonstrează doar efectul acestor gaze asupra sănătății, lucru descoperit și știut deja că tot de la gazele alea a ieșit și scandalul cu dieselul, de la studiul acela și până la a trage concluzia că încălzirea centralizată este soluția e cale lungă.

Link spre comentariu

Desigur CET este "ciuca batailor" pentru pret si poluare dar are si avantaje. Aerul poluat nu patrunde direct in apartamente

 ca la CTI, ci se imprastie la mare altitudine si pe suprafete imense. Mai complexa este mentinerea aerului curat

 in bucatariile cu aragaz pe gaze, butan sau metan, deoarece produsele de ardere sunt eliminate direct in casa.

Solutiile sunt putine si partial eficace, ventilator de fereastra, hota, ferestre deschise la bucatarie si usa bucatariei inchisa,

 pentru a nu permite intrarea gazelor de ardere in apartament. Este de mirare ca nu s-a inventat aragazul cu cos de evacuare.

In magazine se gasesc masini de gatit electrice, cu preturi accesibile si puteri absorbite de pina la 4,5kW. Pentru ele ar trebui

 o coloana separata de curent mare (20A) cu impamintare si trebuia avut grije sa nu se foloseasca simultan cu un fier de calcat, masina

 de spalat, uscator de par de mare putere, etc.

La plitele pe gaz este generalizata folosirea unei hote, dar sunt si realizari interesante mai eficace, ca in poza.

 

@gsabac

hota artistica.jpg

Link spre comentariu

       Imi puteti explica va rog care este realizarea eficace din poza?.. Eu vad o plita pe gaz cu un aburar stil vechi, posibil cu ventilator sau nu, si cam atat. Ca arata interesant bucataria asta e alta treaba.

       Sau zidaria aia in care sunt bagate plita si cuptorul are incorporat un cos de fum la care e legat cuptorul?

Link spre comentariu
Acum 16 ore, gsabac a spus:

IMPACTUL NEGATIV ASUPRA VIETII SI SANATATII UMANE
AL CENTRALELOR TERMICE INDIVIDUALE ALIMENTATE CU GAZE NATURALE INSTALATE ÎN BLOCURILE DE LOCUINTE

Folosirea gazului natural pentru gatit s-a dovedit a fi nociva.
La femeile si fetele din locuintele în care se foloseste gazul natural pentru gatit s-a constatat scaderea functiei pulmonare,
 riscul crescut pentru simptome asemanatoare astmului bronsic si aparitia crizelor de astm (10, 26).
Chiar daca se foloseau hote ventilate pentru îndepartarea fumului de la gatit, apareau aceste efecte (10).
Faptul ca efectele apar mai ales la femeile si fetele din locuintele unde se gateste cu gaz si mai putin la barbati
 a fost explicat prin sensibilitatea mai mare a femeilor la NO2 sau prin aceea ca femeile petrec mai multa vreme pentru gatit (10).
De asemenea copiii sunt mai vulnerabili fata de efectele toxice ale NO2;
 la copiii din locuintele în care se foloseste gazul la bucatarie si la baie s-au constatat cresterea prevalentei
 simptomatologiei acute respiratorii (Popa, ref. 7, p. 27) si cresterea frecventei astmului bronsic
 si exacerbarea reactiilor alergice (10). În plus, la persoanele cu alergii NO2 si alergenii au efect sinergic sau aditiv,
 deci se potenteaza reciproc (10).
Aragazele adauga în medie 25 ppb NO2 la concentratia de fond din locuinta, nivel care creste în sezonul rece
 când rata de ventilatie în locuinta este mai redusa. Când functioneaza aragazul în bucatarii se ating vârfuri
 de concentratie de 200-400 ppb NO2. Nivelul expunerii creste si mai mult daca se foloseste flacara cu ardere deschisa
 a aragazului pentru încalzirea locuintei (Popa, ref. 13, p. 27).
Alte studii s-au concentrat pe concentratiile NO2 la exterior, evidentiind o frecventa crescuta de boli respiratorii
 la copii si la adultii nefumatoari ce locuiesc în zone cu concentratii de lunga durata ale NO2 de 30-100 µg/m3 (24, 27).
Studii epidemiologice efectuate în Lepzig au aratat ca nivele crescute de poluare a aerului datorita produsilor
 de combustie (“domestic heating”) au produs la copiii mici modificari ale functiei pulmonare ce s-au mentinut
 si pe mai târziu, deci au consecinte pentru întreaga viata (27).
La poluarea de fond a orasului si la folosirea gazului la bucatarie se adauga poluarea suplimentara adusa de CTI,
 care pot sa aduca vârfurile de poluare prin infiltrarea gazelor de ardere în apartamente.
În plus, în loc ca la deschiderea ferestrelor la bucatarie sa se asigure ventilatia cu aer proaspat,
 se introduc în locuinta poluantii din gazele evacuate de la CTI.
Determinarile noastre au evidentiat concentratii crescute de NOx în apartamentele situate
 si la 10 m deasupra unor cosuri orizontale de evacuare a gazelor arse de la DTI instalate în apartamente de la nivelele inferioare.

Mai multe efecte negative si explicatii in atasament.

centrale-individuale-pe-gaz-asupra-sanatatii.pdf

depinde cine a platit acest studiu, e mai relevant decat cateva pagini cu numere.

Link spre comentariu

O aberatie, gazele arse de centrala individuala se duc pe cosul de evacuare, nu raman in apartament.Articol comandat de proprietarii centralelor RADET, cu pierderi de 50% pe traseu, si tarife criminale. Noi avem o vorba: "lucrul amestecat pute a rahat!".

Link spre comentariu

La centralele murale e sigur că gazele de ardere se duc pe coș, mai ales că evacuarea lor e forțată.Rămân totuși aragazele, iar la astea e ceva distanță între flacăra deschisă și hotă, care poate sau nu să fie eficientă.De multe ori am constatat că din cauza curenților de aer creați de ferestrele deschise sau întredeschise pentru aerisire (baie ,dormitor, bucătărie) dar și a pierderilor pe sub ușile de intrare, hota nu mai poate evacua chiar tot aburul, o parte importantă rămânând în bucătărie.Dacă aburul rămâne, putem bănui pe bună dreptate că și o parte din gazele de ardere rămân în bucătărie...deci nu e chiar o alarmă falsă.De multe ori am constatat că și gazul de pe rețea se aprinde foarte greu, chiar dacă bujiile aragazului sunt curate, lucru care poate da de gândit....

Acum, comparând prețul echivalent al încălzirii pe gaze cu celei electrice, gazele ies net câștigătoare, fiind aproape la jumătatea prețului kilowattului electric......

Dacă ,,băieții,, deștepți care gestionează energia electrică la noi ar face astfel încât prețul kilowattului/oră să fie egal cu cel echivalent al gazului, aș fi mai mult decât bucuros să trec pe încălzire exclusiv electrică.Dar la noi există interese prea mari, sunt prea multe buzunare care trebuie umflate din banii contribuabililor și nu prea văd momentul când energia electrică va fi pe primul loc în privința încălzirii locuințelor, cel puțin la noi.....

Editat de validae
Link spre comentariu

CET-ul, acum, nu mai aduce avantaje, motive:

1. Au disparut marii consumatori de energie termica de pe langa centrale care asigurau racirea instalatiilor (serele).

2. La pornire ajung greu in parametri  si de aceea, de multe ori, este mai avantajos sa le tii in stand-by (consuma mai putin decat pornirile si opririle repetate intr-un timp relativ scurt) pentru ca trebuie sa lucreze impreuna cu energiile regenerabile care au variatii mari de productie.

3. Intretinerea instalatiilor, interventiile au costuri mari.

4. Poluarea; cu toate ca gazele sunt eliminate la inaltimi mari dar dispersia in atmosfera nu rezolva mare lucru in cazul unei ploi (acide) sau al curentilor descendenti intr-o singura directie, mai mult timp.

5. Daca se va extinde incalzirea centralizata nu vor fi suficiente numai CET-urile pe gaz (unele cazane functioneaza mixt, pornire pe gaz si functionare pe pacura) si creste poluarea cu toate filtrele (care sunt asa cum stim!). Nu mai spun si de cele pe carbune!

6. Sa nu radeti..personal specializat..canci!

Vreau sa va mai spun ceva, am lucrat la CET-uri; de exemplu la cazanele pe pacura exista o instalatie de suflat cu abur funinginea de pe registrele de tevi; sigur va puteti inchipui ce mizerie iese pe cos la efectuare acestei operatii.

 

Editat de gica70
Link spre comentariu
4 hours ago, gsabac said:

[...]

In magazine se gasesc masini de gatit electrice, cu preturi accesibile si puteri absorbite de pina la 4,5kW. Pentru ele ar trebui

 o coloana separata de curent mare (20A) cu impamintare si trebuia avut grije sa nu se foloseasca simultan cu un fier de calcat, masina

 de spalat, uscator de par de mare putere, etc.

La plitele pe gaz este generalizata folosirea unei hote, dar sunt si realizari interesante mai eficace, ca in poza.

 

@gsabac

hota artistica.jpg

 

Majoritatea infrastructurii "electrice" din Ro nu este pregatita pentru trecerea la "totul electric", si ma refer in special la reteaua publica, in cazul meu nici macar nu era posibil bransament la putere mare (sau era posibil dar cu conectare separata din punctul de transformare, care costa cat un rinichi), maximul permis pe reteaua aeriana existenta a fost 12 kW.

Eu am cuptor electric, iar atunci cand ii pornesc incalzirea (max. 2900W conform manualului), lumina becului sau scade foaaarte vizibil chiar daca am o instalatie noua, robusta ( 10mm2 + 5mm2 pana la cuptor), si  nu vreau sa ma gandesc ce anume s-ar intampla daca toti vecinii de pe strada ar folosi simultan asa ceva, sau daca as fi avut un bransament de numai 6 kW cum s-a mai practicat pe la apartamentele de bloc.

Treaba cu plitele electrice care "trebuia avut grije sa nu se foloseasca simultan cu... " este cu mare cantec, deoarece in multe cazuri se gateste o ciorba pe plita intr-o zi libera (sambata, duminica) in timp ce la cuptor se rumeneste placinta iar masina de spalat rufe isi vede de treaba, in timp ce in cazul altora mai porneste si pompa de apa, calculatorul este pornit, frigiderul intotdeauna, eventual iarna la unii si un radiator electric, deci fara 10-12 kW putere instalata si aceia bine echilibrati pe faze, e cam riscant, altfel azi tocmai timpul este cel mai pretios si mai greu de procurat chiar si pentru gospodine si d'aia dam banii pe aceste dotari, nu ca sa asteptam sa le utilizam succesiv, 4 ore plita pentru ciorba, o ora robotul, 4 ore cuptorul pentru carne si placinta, 3 ore masina de spalat, etc. iar astfel masa de duminica sa ajunga a fi servita luni dimineata... Si nici nu-i placut sa ramai fara curent pentru ca a declansat nu stiu care siguranta la care trebuie sa ajungi in casa pe intuneric sau afara iarna prin zapada.

 

Hota din poza este o simpla hota model asa zis "rustic" , si este realizata in acea forma din motive pur estetice, de "asortare" cu restul bucatariei (modelul bucatariei se numeste generic... "rustic") si nu este cu nimic mai "eficienta" decat altele, era cat p'aci sa pun si eu din aia dar am renuntat in favoarea uneia incorporabile care a permis ascunderea in dulapul ei a prizei, cablurilor, plus un spatiu util suplimentar. Cel putin hota pe care o am eu, are un debit suficient chiar si pe viteza medie incat uneori presul de langa usa este ridicat de curentul puternic de aer ce intra pe dedesubtul usii iar usa neinchisa bine o... deschide, extras fiind aerul prin hota, nu prea alearga multe gaze arse (si nici foarte mult miros) pe unde vor ele prin casa daca usa este inchisa sau doar putin intredeschisa.

=========================================

 

De ceva ani, este o mare, maaaare moda a ne plange de tot felul de probleme false, probabil din cauza plictiselii unii trebuie sa-si creeze probleme noi care fiind nou inventate si nemaiauzite par si interesante, iar uneori placute unora doar din motivul "uite ce prosti sunt astia care au facut si au asa ceva, bine ca eu nu am iar  acum am si motiv sa nu mai fac asta!". Din acest motiv se raspandesc "articole" scrise de mari "specialisti" despre cat de periculoasa este termoizolatia care ne omoara din cauza mucegaiului dezvoltat atat de mult pe pereti incat Bucurestiul deja a fost parasit demult de catre Homo Sapiens Sapiens, cat de periculos este termopanul pentru ca nu mai "respira" casa si se sufoca saracuta de ea si mereu se aud case tusind si horcanind prin carierele rezidentiale, cat de periculoase sunt aparatele de dedurizarea apei care ne lasa fara toate sarurile alea atat de utile rinichilor, cat de periculos este cuptorul cu microunde care distruge ADN-ul ca asta-i pasiunea lui, cat de periculos este telefonul mobil care ne iradiaza incat urechile ni se vad fosforescente noaptea, hainele care ne distrug pielea, incaltamintea care ne distruge picioarele, dusul sau imbaiatul cu sapun si sampon care clar ne provoaca eczeme grave incat sunt cozi la Urgente mereu din cauza asta, centrala termica care pe ascuns noaptea coboara de pe perete, intra in dormitor si ne sufla toate gazele ei sub patura, alimentele care ne dauneaza cu colesterolul lor rau care se agata cu ghearele de artere, pasta de dinti care ne toceste dantura, acum si aragazul care ne asfixiaza iar gospodina trebuie neaparat sa gateasca avand mereu masca de oxigen la nas... Ba chiar cautand mai demult informatii despre unele aspecte (termosistem) am constatat ca unele astflel de "articole" au devenit virale, fiind preluate cu copy-paste pe multe pagini de internet ca sa adune vizualizari, adesea fara vreun nume de autor incat habar n-ai cine anume este specialistul care le-a scris si ce incredere poti avea in ele.

Asta de fapt se intampla pentru ca o ducem prea bine...

 

Chiar daca ne-ar placea unora sa traim "natural" si eventual sa gatim afara la foc cu lemne si gratar carnea unui porc de abia alergat, prins si transat la locul faptei, asta e placut asa... o data in fiecare luna decembrie, a doua oara fiind suportabil iar apoi le lasi naibii si suni la catering... si asta inca fara a fi trebuit sa fi cautat, cumparat si adus lemne pentru focul acela, care lemne eventual daca ar fi fost si umede oraseanul ar fi alergat inapoi la pizza la cuptorul cu microunde dupa doar primele 15 minute..., altfel exista pericolul de a ajunge sa traim o viata naturala curata si "perfecta" exact cum au trait-o si cei din poze pe vremurile acelea cand toti erau fericiti pentru ca nimeni nu stia de gaze, ADN, colesterol, proteine si vitamine, si cand speranta medie de viata era de f'o 20... max. 25 de ani si nimeni nu mai ajungea sa afle ce-i acela cancer, alzheimer, dementa si parkinson.

 

 

Fire.jpg  earlyfoodpeople.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări