Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Toshiba 29p1300, lipsa backlight, problema sursa


Recommended Posts

Salutare. Am acest TV Toshiba care ma scoate din minti, avand un defect foarte ciudat: nu are backlight insa nu cred sa fie de la LED-uri si poate cineva s-a mai lovit de ceva similar. Le-am probat individual si se aprind, una la mana. A doua, are faze cand, nu stiu cum, se aprinde perfect si sta aprins, deci nu cred sa fie vreun led pe duca....a stat asa si 10-15 minute. Cum am miscat putin de sursa sau de cablul care duce in panou la LED-uri, am "pierdut-o". Nu cred sa fie vorba de vreo lipitura rece pentru ca am apasat si zgaltait de sursa aia si nimic...idem si cu cablul care duce in panou - nu se aprinde in nicio pozitie. Mi-am amintit ca odata am folosit un truc pentru a stabili daca este din sursa sau din LED-uri: am pus pe iesirea LED-urilor un bec incandescent slab (15-20W) si s-a aprins. Aici, ioc...cand se sting led-urile, se stinge si becul. Sunt aprinse led-urile, e aprins si becul, deci nu este din fire - se taie alimentarea.

Acum partea electronica: semnal de BL-ON exista mereu, chiar si cand backlight-ul este stins.

Exista 80V pe sursa ridicatoare de tensiune. Aici undeva intervine problema cred: in mod normal, acesti 80v trec prin seria de 3 benzi de LED si ies la partea "minus" a seriei unde (nu stiu termenul romanesc) sunt "sinked" de catre niste tranzistori prezenti pe placa ("le este data masa" cum s-ar zice) ca sa treaca curentul prin ele si se poata aprinde....nu ma pricep la explicat, mai ales in Romana (are logica in capul meu...nu sunt profesor de electronica, de aceea cer ajutorul celor mai "profesori" decat mine :D). Eh, in cazul acesta, nu se deschid acesti tranzistori si nu circula curentul prin LED-uri....uneori se deschid, dar nu reusesc sa-mi dau seama ce si cum. Sursa este B55D-2H8...gunoaie de televizoare :D Voi incerca sa schimb integratul AS339M-G1, intrucat nu am gasit alte piese in scurt sau devalorizate, cel putin la prima analiza. Ceva idei ? Multumesc...am scris mult, stiu :D

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Aceeasi sursa a echipat toata seria P1300-1400.

Din cateva sute de buc de pana acum nu am gasit defect la sursa .

Incearca cu un tester dedicat sa vezi cum evolueaza tensiunea la captele benzilor .Sigur una are un led beteag .

La sursa in pace pana verifici baretele  pe rand sau inseriate toate 3 .

Luate individual nu e concludent decat daca ai aplicat curentul nominal din regimul de functionare .

Edited by Guest
Link to comment

Da, am reparat si eu multe sasiuri din acestea si niciunul n-a avut probleme la sursa insasi.....pana acum. Posibil sa fie si din LED-uri pana la urma, dar ciudat ca stau aprinse "no problem" cand le apuca pe ele mersul.....cand le-am "deranjat" putin, pac s-au stins. La fel de bine poate sa aiba vreunul lipitura rece, dar asta nu explica de ce nu am tensiune pe iesirea catre ele. Din ce stiu eu, la majoritatea surselor, chiar si fara LED-uri conectate sau intrerupte, trebuie sa apara o tensiune la cupla de LED-uri. Asta are niste tranzistori SOT23 intre masa si pinul de "retur" al LED-urilor. Asa arata zona respectiva, de curiozitate....

20180607_143057.jpg

Link to comment

Sigur aveti unul sau mai multe leduri care dau in scurt sau se intrerup dupa ce se incalzesc.Verificarea ideala pentru iesire leduri (barete) ca volti iesire,se face cu un multimetru analogic.:dsgfds

Edited by Guest
corectare
Link to comment

Acea tensiune  la pwr on creste la maxim si daca intra in protectie scade usor pana ramane la valoarea data de sursa.

Verifica lipituri reci la dioda redresoare ,bobina invertorului si restul traseelor de la invertor pana la mosfet apoi tranzistorul in cazul in care tensiunea care alimenteaza invertorul exista si e stabila pe durata manifestarii defectului.

 

Link to comment

Testeaza individual fiecare LED la 300-350 mA

AS339 ala e doar un comparator.

Am avut demult asa ceva,functionare intermitenta,cum pe tester pareau bune led-urile l-am rezolvat cu o resistenta pusa undeva dar dupa cateva ore de proba,a rezultat un condesator umflat si o lentila topita.

 

Offtopic

Tot imi propun sa fac un tester mai bun dar nu gasesc si timp,momentan e 10-20-30 mA max 250V cu afisare tensiune si curent.Insa am avut si esecuri cu el.Bun ar fi unul pana pe la 300-350mA si 250V,iese cam marisor dar e mai potent la teste.

 

Eu la astea,preventiv,dupa ce le repar anulez un tranzistor din cei 4 

Baghetele din plasticul asta de toshiba stau in aer.

Pana acum nu am avut reveniri in service dupa modificare.

Edited by gabiz_ro
Link to comment
35 minutes ago, razvan-l1 said:

Acea tensiune  la pwr on creste la maxim si daca intra in protectie scade usor pana ramane la valoarea data de sursa.

Stiu, insa acesta nu se manifesta asa: NU "se scoala" deloc, scuzati expresia :D in momentul pornirii sursei.

 

37 minutes ago, razvan-l1 said:

in cazul in care tensiunea care alimenteaza invertorul exista si e stabila pe durata manifestarii defectului.

Da, exista 60v pe condensatorul care urmeaza dupa dioda redresoare si alimenteaza driver-ul. Pot chiar sa aprind becul acela incandescent cu aceasta tensiune - am incercat, nicio problema. Problema e undeva la driver CRED (doar daca intr-adevar nu intra vreun led in scurt). Ciudat de ce totusi chiar si cu baretele deconectate de la placa, nu apare nicio tensiune la mufa. Iarasi, tin minte ca am incercat la un LG (corect, posibil alta mancare de peste) cu becul in loc de benzi si il aprindea, mentinand X amperi prin el.

14 minutes ago, gabiz_ro said:

Eu la astea,preventiv,dupa ce le repar anulez un tranzistor din cei 4 

In ce fel ajuta asta ? Sunt in paralel din ce vad si din ce am masurat eu pe acolo, deci imi inchipui ca (virgula) cu unul mai putin, nu mai lasa sa treaca la fel de mult curent, creste impedanta acelui traseu...CRED...nu-mi functioneaza sapca de electronica acum :D

Link to comment

LED urile sunt in serie.

60V sunt insuficienti pentru a aprinde ledurile.

Acel sink current de care spui e suma curentilor prin acei tranzistori.

Anuland unul scade la 75% curentul prin leduri.Rezultatul e ca se vor incalzi mai putin dar si lumina generata va fi mai mica dar este aproape insesizabil efectul.

Link to comment
Acum 1 oră, Bytemaster1 a spus:

Intrebare de om prost...de ce ? Am si metru analogic oricum :D

Testeaza la un defect asemanator cand ai ocazia si ai sa te convingi,si nu fi ironic te rog,ok?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines