Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ole

Masurator de lichid de precizie

Recommended Posts

Am nevoie(mai bine zis tata are nevoie) de un sistem de masurare a lichidului ff precis(0.01mL sa zicem).M-am gandit la o chestie cu un uC si un MPP care sa fie conectat la o seringa ori printr-o "banda" cu dinti si o rotita dintata pe motor ori printr-un ax filetat....La uC vor mai fi atasate niste butoane si un LCD sau afisaje cu 7segmente. Este realizabil ce vreau eu??Exista si in comert asa ceva?? vreun link?

Link to comment
Share on other sites

Da, exista niste dozatoare foarte precise, au forma unei seringi, dar au un mecanism care consta dintr-o rotita in capatul "pistonului".Cu acest dispozitiv se poate aspira si apoi evacua o cantitate precisa de lichid. Nu stiu daca ajunge pana la zecimi de ml dar foarte posibil ca motivul pentru care nu exista pe la noi este ca nici nu exista aplicatia. In general in laboratoare se prepara o cantitate mai mare de substanta, astfel abaterile sunt mic, apoi se ia o cantitate mica din aceasta.Cu siguranta exista un astfel de dispozitiv, caci exista balante electronice care masoara zecimi sau chiar miimi de gram si nu sunt chiar asa scumpe.Ca sa masori zecimi sau sutimi de ml ar trebui sa ai un tub foarte subtire din care sa iti faci tu "sonda", practic acea "seringa".

Link to comment
Share on other sites

Ca sa masori zecimi sau sutimi de ml ar trebui sa ai un tub foarte subtire din care sa iti faci tu "sonda", practic acea "seringa".

Pai eu vreau sa fac cu o seringa mare(de 10mL). Daca fac cu una mica si trebuie sa iau 10mL ce fac?? astept o ora pana scot de 10 ori cate un mL? Nu vad de ce nu ar merge cu o seringa mare....doar ideea e sa folosesc un motor pas cu pas...

Daca te intereseaza sistemul de dozare in regim diy, vezi proiectul [email protected] Probabil urmatoarea mashina cnc ce o voi face, va fi in genul asta. Daca vrei, itzi voi trimite pozele cand o voi asambla.

Da, ma intereseaza. Astept pozele. :smt003
Link to comment
Share on other sites

Eu vreau ceva automat, programabil. de ex eu sa-l programez la 5.01mL si pana cand ii schimb setarile de fiecare data sa-mi scoata 5.01mL. M-am uitat pe site-ul ala...dar nu sunt automate :( (cel putin eu nu am vazut).Decat sa cumpar una de aia mai bine folosesc seringa....tot la fel de mult timp pierd cu masurarea la fiecare doza.

Link to comment
Share on other sites

 

Nu cred ca ai inteles principiul de functionare.

Deci ii reglezi mai intai cantitatea si apoi poti picura de mai multe ori aceeasi cantitate, iti ia doar o fractiune de secunda fiecare "masuratoare", nu mai stai de fiecare data sa te uiti la gradatii.

Link to comment
Share on other sites

man,asemenea pompe se folosesc pentru cromatografie lichida (LC in engl)gasesti eventual pe la un laborator de biochimie mai bazat, pe la o facultate poate.FPLC -presiuni mai mici sau HPLC pres mai mariau exact un cilindru de sticla pe post de seringa, un piston de teflon si evident un MPP, debite de 1-10ml pe minut uzual, sistem de capilare prin care umbla lichidul - diametre interioare 0,5, 0,75, 1mmdoar ca sunt scumpe (un sistem FPLC costa intre 15 si 30000EUR)succesacestea cu seringa de sticla sunt cele mai fiabile, mai sunt si niste pompe mici cu pistonase

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines