Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplasare scurgere 110 pentru vas wc


Postări Recomandate

Bună ziua tuturor, vreau să fac o baie la țară și nu știu cum să pozez țeava de 110 adică cât o las afară deasupra gresiei și cam cât ar trebui să aibă partea verticală de sub wc până unde începe panta.  E bine ca acolo să fie un cot la 90° sau două la 45° pentru o scurgere mai fluentă. Să folosesc un vas de wc cu scurgere laterală sau verticală. Mă adresez în special celor care au mai făcut așa ceva și care mi-ar putea spune care este varianta mai bună. O schiță ar fi foarte utilă . Mulțumesc mult pentru orice ajutor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Salut,

Ai pus o problema destul de generalista care poate avea foarte multe abordari.

Hai sa le luam pe rand:

- ar fi bine sa iesi din cladire sub cota de inghet (aprox 0.8m), depinde foarte mult si cota de descarcare a apei menajere in canalizare/fosa. De acolo vii cu panta de 2 la mie (2mm la fiecare metru) si vezi cota ce ajunge in zona baii. Nu este o catastrofa daca nu poti iesii atat de jos, pentru ca apa nu sta pe conducta si eventuale pojghite de gheata vor fi topite de apa calda (dus sau chiuveta)

- este recomandat 2 coturi de 45 in loc de unul de 90. La nevoie poti baga "sarpele" pentru desfundare mult mai usor prin coturile de 45.

- pentru Vasul de toaleta trebuie sa te hotarasti ce iti este mai important: aspectul sau functionalitatea pe termen lung?

Pentru aspect poti sa optezi pentru vas cu descarcare verticala, caz in care este critica pozitionarea conductei din radier si va fi mai dificila interventia in caz de colmatare a conductei

Pentru functionalitate poti sa alegi vas cu descarcate orizontala prin acel furtun "acordeon". Conducta de descarcare o pozitionezi undeva spre perete in stanga sau dreapta vasului, furtunul iti ofera suficienta flexibilitate. In acest caz, daca se colmateaza ceva, scoti acordeonul si bagi "sarpele".

Poti sa iei in considerare o colmatare a conductei de 110 foaaaarte rara, poate peste 5-7 ani, poate nici atunci, depinde de ce arunci in toaleta. Chiar daca suntem pragmatici, putem lua in considerare si aspectul.

Totul depinde de ce iti place, ce gasesti, si cel mai important: de cat esti dispus sa investesti.

 

NUmai bine!

Adrian

Link spre comentariu

Dragă Adrian apreciez răspunsul tău cu corecția că panta, după toate normativele este de 2 % adică de 10 ori mai mare.  Altă problemă ar fi că dacă fac scurgere laterală va trebui să ies cu panta direct în casă ceea ce nu este prea greu dar țeava va fi cam la suprafață căci la aproximativ 15 m lungime diferența de nivel va fi de 30-40 cm.la fosa.  De înghețat nu are ce să înghețe dar e cam la suprafață înspre baie. .....lucru care poate fi corectat dacă pun vas cu evacuare verticală 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, manolo a spus:

Nu trebuie uitat ,pentru o buna functionare coloana de 110 trebuie continuata cu o teava de D40/50mm cu o inaltime de cam 1m pe unde sa traga aer.

....si sa suporte mirosul care refuleaza din canalizare.. De parca teava aia de 110 se umple toata si face vid.....

Link spre comentariu

Teava de 50 se scoate către exterior. Se mai găsesc și ceva supape speciale pentru asa ceva dar costa o căruță de bani. 

Ce-i drept, eu nu am acea teava pentru aerisire și am baie și la parter și la mansarda și nu am avut cazuri în care sa îmi soarba sifonul de la lavoar sau cada când trag apa la buda. 

Link spre comentariu
31 minutes ago, mac01 said:

....si sa suporte mirosul care refuleaza din canalizare.. De parca teava aia de 110 se umple toata si face vid.....

 tocmai aia e ideea ca teava de 110 nu se umple si refueaza mirosul din canalizare ...\

dar totusi in toaleta exista un fel de  'sifonare" , ca dealtfel si la chiuveta.... poate mai putin la cada......

totusi  n-am inteles de ce @manolo a recomandat o lungime de   "cam 1m"  .. io as recomanda o lungime "pana la cer" adica sa iasa in exterior .... nu sa refuleze mirosul in baie ....

referitor la panta  din cate imi amintesc e destul un 2-3 % .... dar  merge si un 5 % .... oricum nu trebuie exagerata panta deoarece o panta mult prea mare desi ar parea ca s-ar scurge mai bine este chiar contraindicata adica exista pericolul ca  daca panta e un pic mai mare sa se scurga mai repede apa si  chestiile mai solide sa ramana in urma si sa se depuna ...

 

Link spre comentariu

Am zis 1m inaltime ,ca sa fie peste nuvelul cazii ,binenteles ca poate fi si mai inalta si comunica cu exteriorul printr-o piesa prevazuta cu o "sita" contra insectelor ,sau se monteaza acele supape ,aceasta legare cu exteriorul este prevazuta in toate manualele de canalizare si scurgeri ape uzate, dar se merge si pe principiul "las ca merge si asa"

Si cada trebuie "sifonata" si in acest sens exista sifoane speciale de cada.

Teava aia de 110 este goala ,pe acest principiu teava mare prin care curge un lichid si un racord mic in T se poate face vid.

Link spre comentariu

Eu am iesit din casa cu teava de 110 cam la 40 cm adancime. In 3 ierni n-a inghetat, de regula la noi cand vine gerul ala mare (-20grC) este si un strat de zapada, care tine "de cald". In caz ca vine vreodata ger si nu e zapada, o sa am alte griji mai mai decat teava aia, ca degera graul pe camp si raman fara productie. Trebuie tinut cont si ca atunci cand se trage apa la WC, apa are o anumita temperatura (macar 10 gradeC) si pana sa inghete pe teava, ajunge intr-o zona unde teava este mai la adancime (60cm), acolo nu mai ingheata. Panta am dat-o 1,7%, lungime teava pana la hazna 25m. Din cate am inteles eu, panta se da mai mica, daca distanta pana la fosa/hazna e mai mare. La fiecare imbinare a tevilor de 110 (6 m lungime), dar si la coturi, am pus cate un racord T de 110 cu capac, sa pot baga sarpele la nevoie (pana acum n-a fost cazul). Ca sa dau corect panta, am folosit un dreptar de lemn la 3 m, intr-o margine am batut un cui, cat sa ramana 5 cm in afara fata de dreptar. (se poate adapta in functie de panta dorita sau lungimea dreptarului). Cuiul pe teava, spre fosa/hazna si nivela pusa pe dreptar si tinuta bula la orizontala. Am vazut ca unii mesteri mai mergeau doar cu nivela pe teava, cat sa muste un pic bula, dar nu e de precizie, la distanta mare, te fura mult.

Editat de marius75
Link spre comentariu

La cei 15 metri lungime de scurgere cred că voi face o pantă de  2 % dar nu cu nivela cu bulă ci cu furtunul de nivel, este cu mult mai precis decât cumpăna. 

Și nu voi pune niciun racord de vizitare căci nu cred că se va infunda vreodată mai ales că traseul este drept ,fără coturi 

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări