Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
schnapy

Electricitatea ne pica din... cer

Recommended Posts

Energia asta este gratis pt unii. Cam toti o platim putin prin taxa de abonament radio si TV, deci sa o consumam. Cateva detalii tehnice:

Trebuie diode cu germaniu de cat mai inalta frecventa, diodele schottky din sursele de PC nu prea trec de cateva sute de kHz. Se pot folosi mai multe diode cu germaniu in paralel pt a mari curentul. Eventual sortate pe caracterograf. Sau tranzistoare cu germaniu de RF, pe post de dioda.

Se pot monta cat mai multe antene orientate pe diferite directii, eventual fiecare cu circuit oscilant acordat pe diferite posturi-frecvente.

Fiecare antena cu circuit propriu va da o energie ce se va inmagazina intr-un cond. electrolitic sau acumulator. Daca masa/pamantul va fi separat galvanic, sau se folosesc transformatoare de RF pt separare galvanica, atunci se pot inseria tensiunile obtinute.

Pe circuitul de intrare al unei singure antene se pot monta inteligent mai multe circuite oscilante serie sau paralel acordate diferit, dar care sa nu se deranjeze, electronistii stiu cum.

Si inca ceva, prezenta unor paratrasnete in apropiere poate evita experientele neplacute.

Cine se chinuie va putea prin astfel de montaje obtine puteri/tensiuni/curenti destul de mari.

Dar un alt mod de a extrage energia din atmosfera este de a capta componenta continua. Exista aproape permanent un camp electric de peste 50V/m, care poate ajunge si la valori extrem de periculoase de 500-1000V/m. Am vazut astfel de instalatii enorme in Elvetia. Cum se face in astfel de cazuri este o alta poveste, trebuiesc circuite electronice complicate si cunostinte avansate.

Link to comment
Share on other sites

Am mai gasit o carte despre energia electrica gratis, dar de data asta nu vine din pamant, vine din cer :yawinkle:

Acum nu stiu cat de eficient este, dar poate stie careva....

Posted Image

Pana la urma a mai incercat cineva schema? :rolleyes:
Link to comment
Share on other sites

Obtii cateva fractiuni de mW cu schema aia. Daca locuiesti prin zona unui emitator obtii mult mai mult (vezi prin zona Bod). De regula, la schema aia, daca pui in locul rezistentei o casca de 2Kohmi, auzi cel mai puternic post radio. Degeaba pui mai multe diode in paralel, nu ai de unde obtine mai mult.

Link to comment
Share on other sites

Nu domnilor, nu este jalnic. Acestea sunt cele mai simple experiente de propagare prntru radiofrecventa. Calitatile ansamblullui se poate ameliora prin introducerea unui circuit oscinant ideal si astfel in apropierea unui post de emisie in UL sau UM se obtin tensiuni in jur de 3v.Acesta este primul aparat de radio 0V0 care pe vremea mea, deoarece avea diode punctiforme cu sulfura de plumb(galena) se si numea " aparat cu GALENA ". Spor la treaba. Didactic este formidabil. Seamana cu aparatele PD1A.

Link to comment
Share on other sites

Mai Mos Tuti, si eu sunt un fel de mos (am 50 de anisori!) da' ai cam amestecat-o. Da, daca esti aproape de un emitator, energia captata poate creste semnificativ (se poate alimenta un receptor pentru functionarea la un nivel de auditie "normal" intr-o camera (cam 250 mW pe difuzor)(desi consumul din retea a unui asemenea receptor e tot "gratis", situandu-se sub pragul de sensibilitate al contorului de energie)Receptorul 0 - V - 0 nu se mai facea nici acum 40 de ani cu legendara "galena", ci cu "dioda punctiforma cu germaniu" care are pret ultra-accesibil (o gasiti si prin "cimitire" de electronice) si performante tehnice suficiente (chiar si pentru, dupa parerea mea, didactica alimentare din energia de radio-frecventa de la care s-a pornit discutia...)Sa auzim (!) de bine!

Link to comment
Share on other sites

Draga domnule Florin. Te rog sa ma scuzi daca te voi contra. Intradevar imi pare rau, dar . . . si bine ca am avut ocazia sa apuc vremurile cand nu existau diode cu Ce. HA! HA! Cand m-am apucat eu de "radio", prin ani 50, in RPR nu existau diode cu GE. Existau in schimb "lampi" la baterie 1T5, !R6,3V2, RV12/2000 si RV12/4000. Avand in vedere ca in primul mesaj se punea problema pur teoretic si ca un amic de-al nostru isi facea iluzii, am crezut ca ii pot comunica din cunostintele mele. Sunt convins ca nu ai ascultat despre moartea lui Stalin la un radio cu "GALENA", eu DA!Despre semiconductori, NEXAM. Primele diode pe care le-am vazut ereu D2B si DJ- urile iar primul trz. venit in RPR a fost S1B(C1B) trz. punctiform de JF. Pana la seria "Palarioara" am mincat inca multe receptoare 0-V-0, iar cele 0-V-1 si O-V-2, cu TRZ. erau o mare performanta. Da am construit OV2 cu P13 si le-am vandut la talcioc cu sume echivalente cu 1 salariu. Se construiau in carcase de difuzor, cele cu pot. liniar, bobinat in fata. Salutare de la o ANTICHITATE![/u]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines