Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest chiar_eu

Radio Braun

Recommended Posts

Guest chiar_eu

...Facut prin 1950 am nevoie de ...manualul service...glumeam...mergea cu o lampa care ardea petrol si dadaea curent pentru el...Stie cineva unul similar pentru componente?

Link to comment
Share on other sites

Lampile alea incalzeau niste (de fapt o gramada) de jonctiuni intre metale diferite. Exact ca in genul termocuplelor. o jonctiune nichel-constantan livreaza vreo 400mV la o temperatura de 1000 grd, daca nu ma insel. Nu cred sa gasesti ceva original, dar se pot fabrica. Am lucrat la UZUC Ploiesti, si acolo am vazut cum se fabricau termocuplele pe "genunchi". Functionau toate.

Link to comment
Share on other sites

Am vazut si eu un asemenea aparat. Mergea cu acest termogenerator pus pe o lampa cu petrol. Ulterior termogeneratorul a fost inlocuit de proprietarii aparatului ci 2 baterii plate de 4.5v. Aparatul de radio propriu zis era construit cu tranzistoare cu germaniu frantuzesti SFTxxx nu mai stiu de care. Acum umblu sa dau de acest aparat dar nu mai stie nimeni unde se afla. Sper sa il obtin. Cind l-am vazut (acum vreo 15-20 de ani) nici prin gind nu mi-a trecut ca ar putea fi o piesa de colectie si l-am privit doar ca pe o curiozitate. In Romania au fost aduse multe astfel de aparate in special la tara unde nu era curent electric. Multi batrini mi-au povestit ca au avut sau vazut dar nimeni nu are unul pe care sa pot pune mina.Parerea mea este ca daca cauti pe la tara nu ai cum sa nu gasesti vreunul prin vreun pod. (eu inca nu am gasit dar nici nu am prea multe relatii la tara)

Link to comment
Share on other sites

Scuze ca revin! Aparatul pe care l-am vazut eu avea foarte multe "aripioare" in jurul lampii de petrol (sute). Cred ca era cu termocuple (jonctiuni de metale diferite), nu cu elemente peltier. Partea de generator era foarte robusta si simpla si avea nevoie de citeva minute sa se incalzeasca. Era o singura tensiune de alimentare pentru aparat.Nu am facut nici o masuratoare, doar l-am demontat si m-am uitat.

Link to comment
Share on other sites

Stimate domn. Un aparat ca cel descris de dumneavoastra functioneaza cu lampi. Cel mai usor de identificat este dupa tipul lampilor. Nemtii au fabricat multe tipuri de ap. cu lampi la baterie. Trebuie sa desfaci capacul, sa dai cu degetu pe lampa si ai aflat cam tot ce trebuie sa stii. Te rog spune-ne ca lampi are ap si noi iti vom spune cum sa procedezi in continuare. Succes! Mosu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines