Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Samsung np300 fara video, se opreste dupa 3 secunde


Recommended Posts

După cum spun si in titlu, am acest laptop care dupa apasarea butonului power porneste coolerul, se aprind cateva leduri si se opreste in maxim 3 secunde. In tot acest timp, nu afiseaza nimic pe display, nici macar nu il ilumineaza.

Este echipat cu placa de baza scala 3-15/petronas-15 BA41-01763A , procesor i5-2450M si video de la Nvidia N12P-GVR-OP-B-A1. 

Am cautat pe placa de baza si se formeaza mai mute tensiuni, doar ca in doua zone, in apropierea procesorului si cipului video nu am tensiuni. Nu stiu insa nici logica de formare a acestor tensiuni, respectiv daca trebuie sa porneasca la apasarea butonului power sau dupa ceva vreme. 

Atasez mai jos o fotografie cu placa de baza si zonele unde nu am gasit nicio tensiune, nu am schema, dar vad ca nu sunt numerotate in niciun fel componentele pe placa de baza, probabil imi trebuie un board view, deci daca ma poate ajuta cineva sa il readuc la viata cu niste sfaturi...

IMG_20180427_233432.jpg

Edited by Marius84
Link to comment
  • 4 months later...

Mi-a venit din China un programator ieftin, care suporta si cipul de bios al acestui laptop, deci voi incerca in aceste zile.

Intre timp, vazand pe olx un alt laptop cu carcasa rupta, am zis ca iau placa de baza, era vreo 100 de lei cu tastatura, care imi era necesara la alt laptop ce facuse cunostinta cu o ceasca de cafea... Vine placa "nouă", o conectez, dar asta nu porneste absolut deloc. Pun mana pe diferite zone si gasesc un cip fierbinte, iar tensiunea de 3v3 era vreo 2,5 v. Cred ca nu merita niciun efort, dar mi-a venit alta idee. Placa mea este cu grafica dedicata, iar aceasta cu grafica integrata. Daca defrisez tot ce tine de partea de grafica dedicata si adaug strapurile si eventuale piese lipsa si cipul cu biosul pentru video integrat, am vreo sansa sa mearga? Nu am observat diferente in ceea ce priveste pcb-ul...

In alta ordine de idei, iata cum arata doua baterii diferite pentru acest laptop, ambele cu grupul dinspre +  distrus fizic. Care o fi cauza?

IMG_20180902_225149.jpg

Edited by Marius84
Link to comment

Nu a mai fost nevoie sa fac rescrieri de bios, fiindcă mi-a picat in mana alt laptop identic, functional. Am inlocuit cipurile de pe o placă pe alta, constatând că placa funcțională merge cu biosul placii defecte, însă placa defectă nu merge cu biosul placii functionale.

Deci, problema nu este din bios. Singura tensiune care nu mi se formeaza la pornire pe placa defecta este cea de 0,8v din zona cipului grafic. Daca o adaug eu cand pornesc laptopul de la buton se poate intampla ceva? Bine, întâi trebuie sa construiesc sursa, fiindca ce am porneste doar de la 1,2v.

L.E. Din punct de vedere al rezistenței ohmice, pe circuitul de alimentare cipurile video au ambele vreo 6 ohmi. 

L.L.E. Am incercat sa fac din cele doua baterii una buna, am ales celulele, le-am incarcat individual, dar bateria nu functioneaza, controllerul a vazut ca s-a intamplat ceva nasol. Pe timpul transplantului de acumulatori NU am asigurat tensiune pe cele 3 segmente ale bateriei, avand la fiecare baterie cate un grup de celule defecte. Vreo sansa sa o readuc in simtiri?

Edited by Marius84
Link to comment

Aseara am mai comparat placa buna cu cea defecta in regim de functionare si am vazut ca la cea defecta lipseste tensiunea de circa 2,7v care face comanda ON pentru cipul care comanda partea de forță pentru tensiunea de 0,8v.

Pe schema, care nu este exact pentru modelul meu, este notatata si se formeaza din P3.3v, conform schemei de la pagina 48. Tensiunea P3.3V exista si este ok. In continuare ar trebui sa verific de ce nu se formeaza P3.3V_D, deci ce se intampla cu zona CHP3_PEG_PWREN#, fiindca pe R155 am 3,3v, care sunt pusi la masa de q18. 

 

Samsung Petronas-14 DC - Schematics. www.s-manuals.com.pdf

Link to comment
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines