Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertoare backlight din monitoarele lcd


Postări Recomandate

Desi nu mai fac service de vre-o cinci ani, mai vine cate un amic cu cate ceva la reparat. In ultima vreme sunt doar monitoare LCD. De obicei este fie ceva in alimentare, fie in partea de invertor pentru backlight.Pentru unul din invertoare, am facut schema electrica pornind de la circuitul real, shi vad ca schemele sunt din ce in ce mai complexe, cu controlere specifice, cu stabilizarea prin feedback al curentului prin tub. Astfel sa intreb pe cei mai bazatzi: ce se intampla acolo, de ce mor invertoarele astea? Este cumva tubul care nu mai corespunde ca shi caracteristici electrice? Avetzi cumva vre-o schema a unui invertor de monitor, mai complicata decat cea cu doi tranzistori + convertor cu ieshire sinusoidala, sa ne dam cu parerea? Merci.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Complexitatea depinde de monitor; exista chiar monitoare moderne care au un invertor foarte simplu ca si alcatuire fizica (v. mai jos)...Implementarea depinde de caracteristicile urmarite, si tine cont in principal de numarul de iesirei (de lampi) si de metoda de reglaj a luminozitatii/stralucirii (diming), ca si de realizarea fizica a display-ului (exista display-uri compacte/slim la care invertoarele sunt module SMD foarte compacte si de sine statatoare; pentru display-urile ieftine sursa de alimentare si invertorul se construiesc pe aceeasi placa).Sunt 3 metode de a varia stralucirea lampilor (diming): Current Control - adica prin controlul curentului prin lampi; la intensitati reduse pot apare probleme (la curenti redusi pot apare fenomene de aprindere partiala) si de aceea se foloseste pentru si permite numai o plaja de reglaj redusa (2:1); fara efecte secundare vizibile; are randament energetic redus (metoda analogica). PWM Control (Burst Diming) - se face prin PWM la frecvente intre 300 Hz si 1 kHz; poate genera zgomot pe imagine; prezinta o dinamica ridicata a reglajului (5:1), randament ridicat si rezolva problema aprinderii partiale. Complex Control - este o combinatie a celor 2 anterioare: control in curent pentru prima parte din gama de diming iar mai jos se trece pe reglaj PWM.Legat de LAMP(Inverter) PROTECTION: => If the lamp connector is disconnected or there is no feedback because the lamp has a crack, the lamp protection is activated. => If the Inverter Trans has a high voltage output, the Over Voltage Protection is activated as lamp protection. Power Protection => All protections (OVP/OCP) for the panel operate in Auto Recovery Mode.Ai aici 3 scheme, 2 de la invertoare de acum 2-4 ani, iar cea mai simpla este de actualitate. Aceasta din urma asigura si o putere si deci stralucire crescuta lampilor, pentru a putea obtine specificatiile foarte bune de stralucire ale panelurilor TFT moderne. Este dat si modul in care este construit un model de transformator pentru un invertor.Se folosesc reactii multiple, de tensiune si de curent de la iesire si acestea servesc si la implementarea protectiilor la supratensiune si supracurent.De mai multi ani service-ul lor se face la nivel de modul intreg si nu la nivel de componenta si de aceea de cele mai multe ori invertoarele nu sunt incluse dpdv al informatiei detaliate (scheme) in manualele de service, si nici nu sunt disponibile componente discrete ca piese de schimb pentru ele.De obicei cele mai multe probleme sunt cauzate de componentele si transformatoarele de la iesirile de inalta tensiune.Lampile sunt foarte fiabile si nu se "defecteaza" decat prin fisurare/spargere.MTBF pentru backlight este cuprins intre 20000 (generatiile mai vechi) si 60000 de ore de functionare.Aceste informatii provin din trainingul de la unul dintre liderii mondiali in domeniu.

Link spre comentariu

Ok, merci de informatzii, imi sunt de mare ajutor. Deci s-ar parea ca pana la urma traful este cel ce face figuri, cum imi imaginam.La unul dintre ele, schema era atat de bizara, plus ca nu avea sistemul de reglaj al luminozitatzii prin invertor, ci doar la nivel de lcd, n-am avut de ales decat ciobanirea grosolana. Ce i-am facut:1. L-am modificat sa fie tot timpul in regim de autorezonantza, partea de comanda a trafului era ok, cu tensiuni de saturatzie neglijabile, forme de una frumoase, oscila pe la 65KHz2. I-am miscorat capacitatea aia de cuplaj traf-tuburi3. I-am redus tensiunea de alimentare de la 12 pe la 10.5V, din sursa generala.Dar tot a murit dupa cateva ore :smt005Prin 92-95, pentru teveuri, au aparut modulele alea gen "ton paralel", practic o cale comuna de tv, cu tda440, dar doar pentru calea de sunet, plus convertor 6.5 la 5.5MHz pentru FI 2 sunet. Modulele erau foarte populare, le gaseai peste tot. In aceeashi logica, n-ar fi interesant daca ar fi de cumparat module convertoare de backlight aproximativ universale? Ma gandesc ca n-ar trebui sa fie foarte scumpe, sau nu?

Link spre comentariu

am vazut pus in lcd kit cu 2 neoane pt calculator si mergea ff bine , mai ales ca invertorul e ff mic (neoanele in paralel ) umblat putin la invertor pentru a-l face mai rezistent si merge brici .. bine .. fara reglaj de luminozitate , fara st-by ... insa la 30 ron cat e un kit merita in cazuri disperate ... singura problema e culoarea . albe se gasesc dar mai rar ... ar fi fain de luminat un lcd cu neoane albastre sau blacklight(oare cum se vede ?)

Link spre comentariu

In primul rand, nu cumva cineva sa confunde tipul de invertor sau de lampi despre care este vorba aici: este vorba despre invertoare pentru, si despre lampi fluorescente cu catod rece (CCFL), destinate panelurilor LCD/TFT utilizate in monitoare. Invertoarele simple, de genul celor destinate pentru tuburile fluorestecte obisnuite sau cele pentru backlight CCFL de la la afisajele LCD simple, fara reactii si conectivitate corespunzatoare, nu sunt potrivite pentru monitoarele TFT; este vorba atat despre reglajele de luminozitate cat si despre comanda de Backlight On (sau B. enable) necesara pentru implementarea sistemului/functiei de Stand By (si Power Management prin UC) si de stabilitatea stralucirii backlight-ului, etc....Ca lucrurile sa fie si mai incurcate, unele invertoare moderne includ 2 intrari separate de reglaj al stralucirii, una pentru reglajul analogic si celalalta pentru cel prin PWM (denumit si Burst), pentru controlul complex/mixt dupa cum am explicat mai sus, iar facilitatile moderne de genul Dymanic Contrast complica un pic lucrurile (nu mult), deoarece acestea implica ajustarea dinamica a luminozitatii backlight-ului in functie de continutul imaginii...Monitoarele moderne au implementat reglajul de luminozitate/stralucire prin invertor/backlight. Pana acum nu am intalnit alt mod de implementare decat acesta...

Link spre comentariu

Asha este, am incercat cu un invertor pentru tub traditional, nu a mers. Din nefericire, daca nu este respectat un curent nominal prin tub, s-ar parea ca nici componentza cromatica a luminii produse de tub nu este respectata, iar asta se vede pe imagine. In disperare de cauza, am sa incerc cu un invertor recuperat dintr-un bec economic, iar daca moare asta e.Oricum cand modulul se defecteaza, probabil ca apare strapungerea transformatorului. Alte componente "consumabile" gen conzi electrolitici, nu sunt. Deci daca nu este ceva sigurantza smd bulita, cam nu prea le ai ce face, sau?

Link spre comentariu
  • 12 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări