Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
yo9hrb

HB9CV

Recommended Posts

Am facut eu antena HB9CV si is mai multumit pana acuma nu am fost cred ca e cea mai buna antena in regim home made .Incerc sa imi fac un J-POLE ca cica e omni si vreau sa aud si aradul ca de partea celalta a orasului ma cam saturai.

Link to comment
Share on other sites

Am eu j-pole, iti trebuie o teava de Cu de 15mm, un teu si un cot si ai facut-o. Intr-adevar, e omnidirectionala, dar trebuie sa ai unde sa o ridici. Cu antena mea, de la marginea ploiestiului (stau pe langa gara de vest), antena e agatata de marginea balconului la et. 2 din 4, primesc controale 59 din bucuresti (10W in antena) si tot asa din Moreni (vreo 35 km). Radioamatorii din Campina nu-i aud, din cauza orientarii blocului.HB9CV vreau sa-l fac in vederea participarii la urmatorul concurs de UUS (si primul din viata mea). Mai am o locatie (trecuta si in autorizatie) intr-un sat de langa ploiesti. Acolo pot inalta antena la vreo 9m deasupra solului. Si nu am cladiri inalte in jur.

Link to comment
Share on other sites

Acuma o parere de a mea incearca sa ridici antena la etajul4 si vei vedea ce rezultate spectaculoase vei obtine.Insa Hb9CV ptr FM e recomandat sa fie pozitionat in Verticala! si partea proasta este ca trebuie rotita cam de unde vrei sa auzi.Eu am montat HB9CV meu sus la et4 pe geamul de la uscatorie acolo am intins o tija fixata pe tabla de la geam si pe acea tija am fixat pe vertical cu fata catre oras.Acuma incerc sa fac un J-pole din sarma, coada de matura etc. :weedman: si vreau sa il pun sus pe [email protected] Si eu am o locatie nasoala defapt toti care suntem din timisoara avem locatie ff nasoala nu am auzit lugojul niciodata decat prin repetor datorita a vreo 10 blocuri turn ce stau catre prin centrul orasului Bd. Tache Ionescu. Cine are norocul sa stea dupa acele blocuri turn cu o antena bine degajata aude cu succes si lugojul eu insa nu.

Link to comment
Share on other sites

Yo4you, la etajul 4, zici? Poate in alta viata. Cu pensionarii pe care ii am in bloc (care au toti nepoti care le-au zis ca undele radio "cauzeaza" nu reusesc in viata asta. Nu au pus problema ca gauresc acoperisul si le ploua in casa, la aia aveam raspuns. Dar la chestia cu radiatiile m-au lasat fara cuvinte). HB9CV il vreau pentru ca este o antena directiva. Vreau si eu sa particip la concursul de UUS din vara asta (nu de acasa, mai am o locatie langa Ploiesti, unde imi pot inalta o antena la 10m pe garaj si nu am cladiri inalta in jur. Am si o instalatie de "invartit" antene tv care cred ca ar face fata inui HB9CV. Iar castigul antenei mi-ar fi de ajutor). PS: sambata sunt la munte, sper ca la o altitudine cat mai mare. Voi striga pe R0 (YO9C). Deci, atentie, jud. PH, DB, TR, AG, OT, DJ, GR. Statia va fi pornita tot timpul pe R0 (dupa pranz). 73!

Link to comment
Share on other sites

Yo9HRB dar daca tot stai la etajul2 inalta antena intr-un stalp intr-o noapte cand vecinii dorm , incearca sa le explici totusi vecinilor ca telefoanele mobile radiaza mai mult decat aceste statii!Un telefon mobil are 1-2Wat si stai cu el la ureche ala nu radiaza? plus ca frecventa in care se opereaza e Ultra inalta UIF ordinul gigahertilor 1,8Ghz si tu emiti in 144-146 cu 10-20Wati si nu pune nimeni mana pe antena ca altfel ramane cu palma lipita de ea :d

Link to comment
Share on other sites

Ideea este ca noi, ca radioamatori, ar trebui sa avem un drept sau altceva, de a intinde antene. Ca, pana la urma, reteaua de urgenta tot din radioamatori e formata. Si, pentru ca sa ai o retea pentru care nu platesti nimic (nici macar acumulatori), tu, ca stat, ar trebui sa emiti o lege/ordonanta sau altceva ca sa ajuti natia asta care plange dupa 30....40 m necesari pentru o antena.Scuze, ma certam cu statul. In curand (2....3ani) sper sa-mi fac casa, mi-am luat pamant si am hotarat unde intind antana. Unde pun casa....ma mai gandesc. Si asa imi place sa stau la cort.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines