Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
free_fiber

probleme montaj foarte simplu

Recommended Posts

Am vrut sa-mi fac un montaj care cand e alimentat sa dea pe iesire un impuls de 1sec si p-orma sa taca. (un fel de auto-close relay)

 

Fiind pasionat si de pic-uri, am facut un program simplu care atunci cand e picul alimentat, scoate curent pe portb timp de 1sec si se opreste.

Picul folosit este 16f628a.

Programul l-am facut in mikrobasic si este urmatorul:

 

program test

main:

tristb=00000000

portb=11111111

delay_ms(1000)

portb=00000000

delay_ms(1000)

end.

 

Am atasat si schema folosita. Am vrut sa folosesc montajul la masina, unde am un buton ce alimenteaza un actuator. Prin montajul asta, am vrut ca actuatorul sa stea alimentat doar 1sec, indiferent cat de mult tin eu apasat butonul.

 

Simptomele sunt urmatoarele:

1. daca pun pe post de consumator aparatul de masura, montajul functioneaza: imi da 12v timp de 1sec p-orma ramane pe 0;

2. daca pun pe post de consumator un motoras mic de la un casetofon, montajul nu mai intrerupe alimentarea dupa 1sec si motorasul ramane alimentat la nesfarsit;

3. daca pun pe post de consumator un actuator auto, releul incepe sa faca un bazait puternic, iar alimentarea actuatorului tot nu se intrerupe.

 

niq_ro a mutat discutia de la DIY la PIC

Link to comment
Share on other sites

Par a fi probleme de alimentare daca se comporta in mod diferit. Decupleaza controlerul printr-un cond de 100 nF (intre vdd si vss), verifica daca ai o buna filtrare inainte de 7805, nu ar strica si un 100uF dupa. Si, nu ma pricep eu la mikrobasic dar esti sigur ca 'tristb' este scris corect?

Link to comment
Share on other sites

Decupleaza controlerul printr-un cond de 100 nF (intre vdd si vss) - la ce ma ajuta asta?verifica daca ai o buna filtrare inainte de 7805 - l-am verificat si scoate cam 4,95...esti sigur ca 'tristb' este scris corect - e intr-adevar trisb, am bagat din greseala un t in plus.

Link to comment
Share on other sites

Cred ca ar trebui sa scrie si prin foaia de catalog a controlerului despre condensatorul de decuplare, care trebuie montat cat mai aproape de pinii de alimentare a integratului. Daca e tht, lipeste cond pe partea ailalta a cablajului. cand zic de o buna filtrare, nu ma refer la tansiune ci la riplul acesteia. Cu cat consumatorul e mai mare(aparatul de masura trage un curent mic datorita impedantei de intrare mari, de aia functionaeza corect cu el), cu atat ai nevoie de condensatori de filtrare mai mari; daca stii principiul de functionare al cond, iti dai usor seama de ce. DECI, daca vrei sa ma crezi, inainte de 7805 monteaza un 100-470uF , dupa el unul de 47-100 si cond de 100nF cat mai aproape de pinii de alimentare. Am lucrat mai demult la o firma de interfoane, si cand intalneam defect care nu avea nici o logica, ma duceam din start la alimentare, totdeauna era de acolo.Ma retrag

Link to comment
Share on other sites

mersi, o sa incerc sa vad ce imbunatatiri obtin.Edit: Gata, merge perfect. Merci mult.Am pus condensatori de 100uF pe 7805 si asta a rezolvat totul.P.S. Eu stiu doar ca un condensator se incarca cu tensiune... E cumva acelasi principiu ca si la statiile de amplificare auto (ca sa-i pui un condensator daca ele consuma mult) ?

Link to comment
Share on other sites

mersi, o sa incerc sa vad ce imbunatatiri obtin.Edit: Gata, merge perfect. Merci mult.Am pus condensatori de 100uF pe 7805 si asta a rezolvat totul.P.S. Eu stiu doar ca un condensator se incarca cu tensiune... E cumva acelasi principiu ca si la statiile de amplificare auto (ca sa-i pui un condensator daca ele consuma mult) ?

Rolul condensatorului de 100nF ( si nu 100uF) este acela de a micsora impedanta AC vazuta la iesirea stabilizatorului. Orice tensiune continua de alimentare (DC) are si o componenta alternativa numita riplu (AC).De unde si formatia AC-DC daca ai auzit de ea...Asta inseamna ca riplul AC de frecventa ridicata va fi taiat de un condensator de valoare mica in timp ce un riplu de frecventa joasa de un condensator de capacitate ridicata.Un stabilizator bine dimensionat nu va avea in iesire riplu de joasa frecventa. Orice stabilizator care alimenteaza un circuit digital (microcontroler, comparator rapid sau alta dracovenie) va avea un riplu de frecventa ridicata datorat comutatiei circuitului respectiv. Acest riplu da peste cap functionarea stabilizatorului datorita incapacitatii de functionare la viteze ridicate a reactiei negative interne stabilizatorului.Asta este explicatia in terminologie de pseudo-electronica (cam cum discuta babele la poarta).
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines