Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce naiba se intimpla ? Amplificatorul sună prost după o pauză lungă de nefuncționare...


Postări Recomandate

 Am lasat amplificatorul doua luni fara sa il pornesc. Astazi i-am dat drumul si suna foarte prost. Dupa vreo ora si-a revenit si acum cinta asa cum il stiam eu mereu. In aceasta ora basu era ca sa zic asa spart, nu era plin si rotund. Inaltele erau agresive rau si sa zic eu parca si vocile distorsionau.  Aparatul nu este defect merge ok. Asa se intimpla daca sta mult nepornit ? 

Link spre comentariu

Ar fi util să spui și ce model de amplificator ai și ce vechime are.Eventual dacă s-a mai intervenit vreodată în el pe parcursul timpului.

Eu cred că anomalia a fost cauzată de unii condensatori electrolitici, care din cauza nefuncționării îndelungate au căpătat un curent de pierderi ceva mai mare, iar după un timp de ,,încălzire,, și-au revenit.Defectul e frecvent la electroliticii ,,îmbătrâniți,, și cere o înlocuire a unora dintre ei ....

Editat de validae
Link spre comentariu

Este Yamaha AS1100 care nu este vechi. Sa aibe citiva ani ca sa zic. asa Fratele meu l-a agatat din Germania dar are aia 4 condensatori mari schimbati. Pe ei scrie Nichicon LS. As putea sa ii masor cumva sa vad daca sint vechi ? Trebuie sa scrie pe ei vreo data de fabricatie ceva ? Or fi facaturi.

Link spre comentariu

Domnule Validae se pare ca aveti 100% dreptate. In pdful acesta se zice ca This final value is known as the operating leakage current and has usually established itself after around one hour.The leakage current value after 2 or 5 minutes, the so-called acceptance value, is relatively high compared to the curve shown in figure 3. It is specified at such a high level because normally various influences of the “previous history”, such as lengthy storage with no voltage, have a major effect on the measurement when the capacitor is switched on for the first time. Incep sa inteleg ce s-a intimplat. Ce complex este un condensator electrolitic pe dinauntru ! http://www.tadiranbatteries.de/pdf/applications/leakage-current-properties-of-modern-electrolytic-capacitors.pdf

Editat de Bebelu
Link spre comentariu

Eu n-am intalnit inca electrlitici ( fie ei si vechi ) care dupa 2 luni de inactivitate sa cauzeze astfel de efecte la un amplificator audio.

Amplificatoarele mele stau cu anii inactive, si totusi n-au nici o greata la o noua pornire.

Eu as avea alta ipoteza care mi se pare mult mai plauzibila, mai ales dupa descrierea efectului, anume curentul de mers in gol prea mic...

Link spre comentariu

2 luni este intradevar f putin pt electrolitici, dar daca sunt deja imbatraniti o fi posibil. Ar trebui verificat si curentul de mers in gol.

Exista relatari ca un timp de nefunctionare de cativa ani a dus la un sunet alterat (insa descrierile prezentau nuante oarecum de finete). Uneori reformatarea electroliticilor nu sa realizat complet decat cu o suita de semnale special alese (sunt cd-uri anume pt asa ceva). Pe defuntul forum Audiofil.ro au fost discutii despre asa ceva; din cate mai tin minte  Chris Sugar s-a chinuit cu astfel de probleme. 

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Hai sa fim seriosi Shambala, reformatare cu semnale speciale de pe CD-uri speciale?!?

Mai urmeaza sa precizam si ce fel de semnale tot speciale ne trebuie pt formatat cablurile de retea si de unde putem cumpara CD-uri cu semnale astea.

O dam in audiofilisme.

Condesatori se vor formata oricum dar iti dai seama ca cel ce a utilizat un CD cu semnale speciale pt formatare va sustine ca doar asa a putut extrage maximul de performanta din acei condesatori.

 

Legat de problema semnalata si eu cred ca problema o reprezinta tot niste condesatori electrolitici. Daca ar fi fost de la bias atunci problema s-ar fi manifestat la fiecare pornire "la rece" a amplificatorului.

Link spre comentariu
4 hours ago, Bebelu said:

Este Yamaha AS1100 care nu este vechi.

Manifestarea poate fi cauzata pe langa condensatori electrolitici cu ESR marit sau capacitate scazuta si de microfisuri in lipituri, in special la un convertor D/A.

Legat de reformatarea la condensatori electrolitici, cand tan δ(maxim 200%), depaseste 400% din valoarea precizata pentru Nichicon LS http://nichicon-us.com/english/products/pdfs/e-ls.pdf masurata la 120Hz si temperatura de 20C, singura metoda functionala este inlocuirea condensatorului.

Editat de orgasmo
Link spre comentariu
Acum 8 ore, sesebe a spus:

Hai sa fim seriosi Shambala, reformatare cu semnale speciale de pe CD-uri speciale?!?

Da, vezi ca nu stiai ?  :rade:

 

Orgasmo, buna observatia cu lipiturile.   S-au tot intalnit probleme la amplifuri relativ noi, mai ales dupa trecerea la aliaje fara Pb. 

Exista despre asta pe DIYAudio mai multe relatari documentate ale unui grec care repara [si] scule scumpe.  

Editat de Shambala
Link spre comentariu

 Cred ca m-am dumirit. E de la condensatori pina la urma. Nu e de la bias. Acum dimineata am dat drumul la aparatura si suna chiar un pic mai bine decit cum l-am lasat pe seara. Pot inclusiv sa dau mult mai tare fara sa distorsioneze si se aude plin, cu forta. Din ce citii ieri procesele alea electrochimice lucreaza doar in conzii electrolitici si dupa ce opresti tensiunea de alimentare. Posibil ca inca o perioada de timp dupa ce stingi aparatul condensatorul sa se repare pe dinauntru dupa care daca nu il alimentezi din nou incepe si se strica iarasi. E procesul acela self-healing cred. Daia am auzit pe la lume ca la amplificatoarele foarte scumpe fabricantul recomanda ca sa nu se stinga aparatul. Are sens acum treaba asta.

Editat de Bebelu
Link spre comentariu

Nu-ti fa iluzii. Daca au ajuns sa se comporte in halul asta trebuie musai sa schimbi eleclectoliticii. Manifestarile despre care facusem referire si despre care se vorbeste in mediul audiofil sunt de o incomparabila finete.

Odata ajunsi asa acei conzi vor face mereu probleme. Poate mai pot fi folositi un timp in vreo sursa de alimentare pt ceva letcon sau incalzitor pt pui, dar viata lor in domeniul audio este pe terminate.

In plus amplificatorul este destul de bun si merita niste conzi buni - nu ieftineli chinezesti via ebay sau sh.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Mai concret despre care anume electrolitici se tot vorbește pe aici? Unde anume în schemă ar putea fi plasați niște electrolitici care să provoace manifestările descrise de OP pe ambele canale (căci nu vorbim de brum aici)?

14 hours ago, Bebelu said:

 Am lasat amplificatorul doua luni fara sa il pornesc. Astazi i-am dat drumul si suna foarte prost. Dupa vreo ora si-a revenit si acum cinta asa cum il stiam eu mereu. In aceasta ora basu era ca sa zic asa spart, nu era plin si rotund. Inaltele erau agresive rau si sa zic eu parca si vocile distorsionau.  Aparatul nu este defect merge ok. Asa se intimpla daca sta mult nepornit ? 

 

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Fratele meu cind a luat amplificatorul, baiatul de la servisul firmei din Germania care l-a vindut i-a zis ca i-a pus condensatori noi si sa-i urmareasca doua zile daca bubuie sau daca se umfla. Daca vede o problema de genul asta sa-l duca inapoi. Am vorbit la telefon cu brother aseara si mi-a zis ca in prima zi conzii s-au inalzit foarte tare aproape ca frigeau dar a doua zi au inceput sa mearga doar calduti. Acum la mine sint aproape reci. Daca mi se pun piticii o sa-i schimb. Nu as vrea sa dau mai mult de 25ron pe unul de 10kuF la 50v. Pe burta la unul la care vad, scrie si un rind de-a lungul lui cu grupul de cifre B1502. Or fi facut in saptamana a doua anul 2015, ca la bateriile auto.

 

 Real sint aia mari din redresare.

Editat de Bebelu
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări