Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Brasament monofazic.


Recommended Posts

Salut tuturor. 

Am o nelamurire cu privire la brasamentul monofazic.

La casa am un brasament tip vechi, parama pe acoperis , fire legate de la parama la siguranta patron, dupa care se duce in contor si de aici in sigurantele automate.

Acum cativa ani buni cei de la electrica au schimbat contorul cu disc cu altul electronic.

La scurt timp toata instalatia casei a fost refacuta pe cupru iar nenea care a schimbat toata instalatia a dat jos patronul dintre parama si contor si sa dus cu firele de la parama direct in contor. Firele sunt de 4mmp de cupru intre parama si contor fara nici o siguranta pusa pe traseu, de la stalp la parama de pe acoperis am fire de 16mmp de aluminiu. Nu eram proprietar in acest timp.

Acum ca sunt proprietar si in casa sa facut cateva modificari, va trebui sa schimb instalatia electrica si vreau sa o fac ca la carte.

Contorul vreau sa il scot de pe hol, vreau sa il pun afara pe fata casei intr-un BMP, firele de aluminiu de la stalp vreau sa le duc direct in BMP intr-o siguranta 2P de 63 A, de ce vreau asa? pentru ca in casa voi avea destule aparate electrocasnice care daca majoritatea vor fi pornite voi avea consum destul de mare. Plita cu inductie 7.5kw, boiler electric 2-3kw, frigider , masina spalat vase+rufe, 3 PC-uri si vreo 4 tv-uri, ce sa mai zic ca vreau sa imi mai spal masina cu vap-ul si asta are 1.8kw. Ma gandesc ca daca femeia face mancare si de fel foloseste plita la maxim cand face, sa nu stau cu grija ca nu pot folosi altceva ca sare siguranta din BMP de 32 sau 40A.

Firele de dupa BMP va fi de 10mmp cupru si va duce intr-un tablou electric care va distribui energia prin sigurante automate si diferentiale catre toata proprietatea.

Am vorbit cu cineva care are autorizatie si mia spus ca este mai bine sa ma trec pe brasament trifazic, dar nu dispun de bani pentru a schimba brasamentul.

Asa ca va cer parerea voastra, ce pot face sau ce este bine sa fac in situatia data? FARA SA NECESITE BRASAMENT TRIFAZIC.

Contorul duce 60A max.

 

Edited by Cilibiu
Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

La necesarul de consum pe care l-ai descris, trifazicul nu mai e o opțiune, e o necesitate.....fă demersuri la distribuitor pentru racordare trifazică, nu e chiar un capăt de țară. 

Edited by validae
Link to comment

Păi de ce costă așa mult, e departe rău rețeaua trifazică de tine ? Consumul tău pur și simplu depășește condițiile normale pentru monofazic...

Ia în calcul posibilitatea funcționării simultane a plitei de 7kW, a mașinii de spălat (2kW pe încălzire) și a boilerului. Soția sigur va uita că astea trei nu pot funcționa simultan ca să nu prăjești contorul, nu mai zic că nu am văzut siguranțe de branșament care să suporte mai mult de 30-40A....

Edited by validae
Link to comment

În monofazat, puterea maximă ce se poate aproba prin contract este 11 KVA (asta înseamnă cca. 9 KW), dar numai dacă furnizorul dispune de posibilitatea oferirii acestui spor de putere. Oricum, într-un BMP-M montat LEGAL nu poți să ai disjunctor de 63A , întrucât la puterea sus-menționată de 11 KVA curentul nominal al protecției este 50 A, iar coloana electrică de la BPM-M la tabloul din casă trebuie să fie de 16 mmp cupru (ca să nu mai zic că conductoarele din aluminiu de la branșamentul aerian trebuie redimensionate la 25 mmp).

Ca regulă cvasi-generală, în momentul în care în instalația interioară apare o plită de 7 KW, branșamentul trifazat este unica opțiune pentru ca respectiva instalație să satisfacă nevoile de consum respective.

Link to comment

Distanta intre stalp si casa este de aproximativ 6m, asa mi sa zic despre cost, ca trebuie luat BMP trifazic, contor, cablu, procese verbale, contract nou si plus manopera.....

Pai contorul este de 60A, iar siguranta de 63A 2P exista, nu sunt diferentiale de BMP, sunt sigurante cu 2 poli http://www.celon.ro/aparataje-1409/sigurante-automate-3741/sigurante-bipolare-2p-1628/siguranta-automata-ic60n-2p-63a-20-ka-b-a9f73263-schneider-electric-577814.html

La 63A am un consum de 14.5kVA , nu cred ca va ajunge sotia sa foloseasca asa multe aparate deodata, dar sigur plita de 7.5kw o va folosi aproape tot timpul, voi avea perioade de timp care se va ajunge la 10-12kva......

 

In contract nu am nimic scris la PUTERE APROBATA, nici la fostul contract cu Electrica furnizare si nici la contractul nou de la Engie, este loc gol.

Edited by Cilibiu
Link to comment

Chiar dacă nu se specifică nimic despre puterea aprobată, atât distribuitorul de energie, cât și firmele autorizate pentru execuția branșamentelor sunt obligate să respecte standardul SR 234-2008 privind execuția branșamentelor în clădiri civile, dar și prevederile Normativului I7. Așa se face că branșamentele monofazate sunt de 5.2 KW (și se recunosc prin faptul că în BMP-M sau FDCP siguranța generală este de 25A) sau de 6 KW (astea se recunosc prin faptul că respectiva siguranță generală este fuzibilă de 35A sau automată de 32A). Ultima ediție a I7, respectiv cea din 2011, aduce acea modificare privind posibilitatea de a merge cu branșamentul monofazat până la 11 KVA, dar numai cu acordul furnizorului (adică acesta nu este obligat să aprobe această putere oricui o solicită, ci doar dacă poate asigura condițiile tehnice pentru asta).

Din motivele expuse mai sus am menționat în mesajul meu anterior că, dacă BMP-M-ul respectă toate reglementările LEGALE, nu se poate ca în el să existe siguranțe de 63A, iar dacă furnizorul face verificări în acest sens, atât abonatul, cât și cel care a montat o siguranță de această valoare, pot avea probleme. Dar fiecare doarme exact cum își așterne...

Link to comment

Ar fi o varianta-alegem citiva consumatori ca prioritari  in limita a 10kw  instalam un releu de curent pe alimentarea generala in momentul atingerii pragului  de curent (sa zicem 38 A)vor fi decuplati consumatorii neprioritari (aer conditionat boiler ...) asa nu veti ramine pe intuneric ,oricum in proectare puterea instalata x coeficient de simultaneetate (subunitar)= putere contractata(din cite imi amintesc)

Daca este posibil separarii  unor consumatori ca neprioritari mergeti pe varianta cu bransament monofazat va scapa si de cheltueli.

Link to comment

Nici diferential de 40 A nu puteti pune in BMP fara acordul distribuitorului(adica legal). Chiar daca in contractele de furnizare(nu mai zic nimic de cei care le intocmesc si pe ce criterii) nu scrie nimic de puterea aprobata la acel loc de consum, sa fiti sigur ca la distribuitor s-a facut la un moment dat un aviz tehnic de racordare(si daca e mai nou locul de consum si un certificat de racordare) in care se specifica foarte clar si puterea si siguranta din bmp la acel loc de consum.

Teoretic noul furnizor ar fi trebuit sa va ceara la intocmirea contractului si certificatul de racordare(dar in goana dupa clienti fiecare furnizor face ce-l taie capul si minte clientul cum poate numai sa-l castige).

Link to comment
Guest GeorgeTrisina

Distribuitorul stabileste atat ce sa pui si cum sa pui, cat si pretul bransamentului prin ATR. Nu ai voie sa pui ce vrei.

Pretul bransamentului il poti negocia cu societatea care executa bransamentul, dar nu mai sus decat scrie in ATR.

Apropos: ce pret si ce putere ti-au dat la ATR?

Link to comment

ATR....!!!??? habar nu am ce inseamna.

Cand sa facut racordarea nu a existat si nici actual nu exista BMP, eu acum vreau sa pun, am vorbit cu cei de la electrica si miau spus ca trebuie sa contactez o firma autorizata care sa imi faca lucrarea, tot firma autorizata imi pune sigiliu si imi face un proces verbal care il trimit la ei.

Nu mia spus nimic de puterea aprobata , de ce siguranta trebuie in BMP sau altceva, doar ca o fac pe propriul cost.

Cred ca ma enervez si schimb cablurile de la parama la contor, ca si asa nu am nici o siguranta montata, pun cablu de 10mm patrati de cupru pana in contor , dupa care din contor vin in fiecare siguranta separata, si cu asta basta, sa vad ce mai au de spus. 

Singurul incovenient este ca trebuie sa pastrez contorul in casa......

Practic dupa contor pot sa imi pun ce sigurante vreau.

 

 

Edited by Cilibiu
Link to comment
Guest GeorgeTrisina

ATR = Aviz Tehnic de Racordare care ti se elibereaza de catre furnizor in urma cererii de racordare si a completarii unui chestionar de consum.

Tocmai din cauza asta iti trebuie un nou ATR pentru modificarea locului de masura. Mai multe amanunte le gasesti pe www.anre.ro

Edited by GeorgeTrisina
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines