Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Mircea

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)

Recommended Posts

Oasele taiate asa cum se vad in foto, bine curatate de carne (sa nu se arda), se pun in tava si se coc pana se gateste maduva. Painea trebuie sa fie prajita, frecata cu in catel de usturoi. Maduva se scobeste din osul fierbinte si se unge pe paine.

 

 

Oasele golite de maduva le pun inapoi in tava si le coc pana devin maro intens, dureaza cateva ore bune. Apoi le sparg cu ciocanul sa ocupe mai putin loc in oala,  vreau sa le fierb intr-o cantitate mica de apa,  vor fierbe minimum 7 ore...preferabil 10. Fierte la foc mic-mic, un bulbuc ici-colo. Se numeste foc de extractie. In ultimele 4 ore de fiert se pun si ceva legume, telina , praz, morcov, rosi si ceva mirodenii. Zeama se strecoara prin tifon pus in doua si se scade la foc mic pana ramane un sos gros, adevaratul sos brun. De asta vreau sa fierb oasele in lichid putin, castig timp la ingrosat sosul. Asa se face, nu cum triseaza unii care fierb tacamuri de pui cu legume semi-carbonizate in cuptor si ingroasa sosul cu faina.

 

In foto vedeti 8,9 Kg oase, suficiente sa umplu pentru copt o tava mare si ce ramane voi pune la fiert cu legume, obtin un fond de vita fabulos pentru alte mancaruri. Pastrez in congelator in caserole de 0,5L.

Asa ceva fac o data-maximum de doua ori pe an, in rest gatesc maduvioarele in alt fel, o sa va povestesc altadata.

Link to comment

Acum 21 ore, Ovidanie a spus:

Oasele taiate asa cum se vad in foto, bine curatate de carne (sa nu se arda), se pun in tava si se coc pana se gateste maduva. Painea trebuie sa fie prajita, frecata cu in catel de usturoi. Maduva se scobeste din osul fierbinte si se unge pe paine.

 

 

Oasele golite de maduva le pun inapoi in tava si le coc pana devin maro intens, dureaza cateva ore bune. Apoi le sparg cu ciocanul sa ocupe mai putin loc in oala,  vreau sa le fierb intr-o cantitate mica de apa,  vor fierbe minimum 7 ore...preferabil 10. Fierte la foc mic-mic, un bulbuc ici-colo. Se numeste foc de extractie. In ultimele 4 ore de fiert se pun si ceva legume, telina , praz, morcov, rosi si ceva mirodenii. Zeama se strecoara prin tifon pus in doua si se scade la foc mic pana ramane un sos gros, adevaratul sos brun. De asta vreau sa fierb oasele in lichid putin, castig timp la ingrosat sosul. Asa se face, nu cum triseaza unii care fierb tacamuri de pui cu legume semi-carbonizate in cuptor si ingroasa sosul cu faina.

 

In foto vedeti 8,9 Kg oase, suficiente sa umplu pentru copt o tava mare si ce ramane voi pune la fiert cu legume, obtin un fond de vita fabulos pentru alte mancaruri. Pastrez in congelator in caserole de 0,5L.

Asa ceva fac o data-maximum de doua ori pe an, in rest gatesc maduvioarele in alt fel, o sa va povestesc altadata.

Multumesc mult pentru reteta.

Mie nu-mi iesea fondul brun de vita fiindca bagam oasele la cuptor pana arameam oasele dupa care fierbeam putin.

Link to comment
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines