Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor
Mircea

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)

Postări Recomandate

Acum 2 ore, Ujio a spus:

Oase de vita fiarte,

Fierte? :96

Sare, piper, bagate în cuptor cât îl lasă pofta, scoase și mâncate cu grijă să nu se ardă prea tare la limbă. 

LE Am uitat de usturoi... 

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Oasele taiate asa cum se vad in foto, bine curatate de carne (sa nu se arda), se pun in tava si se coc pana se gateste maduva. Painea trebuie sa fie prajita, frecata cu in catel de usturoi. Maduva se scobeste din osul fierbinte si se unge pe paine.

 

 

Oasele golite de maduva le pun inapoi in tava si le coc pana devin maro intens, dureaza cateva ore bune. Apoi le sparg cu ciocanul sa ocupe mai putin loc in oala,  vreau sa le fierb intr-o cantitate mica de apa,  vor fierbe minimum 7 ore...preferabil 10. Fierte la foc mic-mic, un bulbuc ici-colo. Se numeste foc de extractie. In ultimele 4 ore de fiert se pun si ceva legume, telina , praz, morcov, rosi si ceva mirodenii. Zeama se strecoara prin tifon pus in doua si se scade la foc mic pana ramane un sos gros, adevaratul sos brun. De asta vreau sa fierb oasele in lichid putin, castig timp la ingrosat sosul. Asa se face, nu cum triseaza unii care fierb tacamuri de pui cu legume semi-carbonizate in cuptor si ingroasa sosul cu faina.

 

In foto vedeti 8,9 Kg oase, suficiente sa umplu pentru copt o tava mare si ce ramane voi pune la fiert cu legume, obtin un fond de vita fabulos pentru alte mancaruri. Pastrez in congelator in caserole de 0,5L.

Asa ceva fac o data-maximum de doua ori pe an, in rest gatesc maduvioarele in alt fel, o sa va povestesc altadata.

Link spre comentariu

Acum 21 ore, Ovidanie a spus:

Oasele taiate asa cum se vad in foto, bine curatate de carne (sa nu se arda), se pun in tava si se coc pana se gateste maduva. Painea trebuie sa fie prajita, frecata cu in catel de usturoi. Maduva se scobeste din osul fierbinte si se unge pe paine.

 

 

Oasele golite de maduva le pun inapoi in tava si le coc pana devin maro intens, dureaza cateva ore bune. Apoi le sparg cu ciocanul sa ocupe mai putin loc in oala,  vreau sa le fierb intr-o cantitate mica de apa,  vor fierbe minimum 7 ore...preferabil 10. Fierte la foc mic-mic, un bulbuc ici-colo. Se numeste foc de extractie. In ultimele 4 ore de fiert se pun si ceva legume, telina , praz, morcov, rosi si ceva mirodenii. Zeama se strecoara prin tifon pus in doua si se scade la foc mic pana ramane un sos gros, adevaratul sos brun. De asta vreau sa fierb oasele in lichid putin, castig timp la ingrosat sosul. Asa se face, nu cum triseaza unii care fierb tacamuri de pui cu legume semi-carbonizate in cuptor si ingroasa sosul cu faina.

 

In foto vedeti 8,9 Kg oase, suficiente sa umplu pentru copt o tava mare si ce ramane voi pune la fiert cu legume, obtin un fond de vita fabulos pentru alte mancaruri. Pastrez in congelator in caserole de 0,5L.

Asa ceva fac o data-maximum de doua ori pe an, in rest gatesc maduvioarele in alt fel, o sa va povestesc altadata.

Multumesc mult pentru reteta.

Mie nu-mi iesea fondul brun de vita fiindca bagam oasele la cuptor pana arameam oasele dupa care fierbeam putin.

Link spre comentariu

 

 

 

Reteta originala:

 

y4mfNFybNmeOPh_35Kib2dsBrsNkmHD_6wTQKDGe

 

 

y4mVhBQP3FPbr1Ic48Ba4O_RwY8PaAaljH5QLBHZ

 

Asa arata dupa ce au stat 8 zile in saramura. Apoi am condimentat-o:

y4mVnYc0Z7IUOaazjx9kgfSrhWvx0FPEohKSxzRK

 

 

Am schimbat lumina, poate se vede mai bine

y4mnLUWwaDI-AFK2TWwLa25lfmpryfRv0YzHzHYV

 

Scoase din afumatoare unde au stat la copt.

y4m6SS0HAACaT0tMUiBskK7u-oFo8UEnNEeJmcvs

 

 

Acum doua luni am facut un experiment, am invelit carnurile, unele in hartie, altele in staniol, am vrut sa le protejez sa nu ia mult fum. Cu jumatate de ora inaintet de final dau jos staniolul. Mi-a reusit experimentul, procedura chiar da rezultate.

 

Poza facuta ieri, am aplicat aceeasi tehnologie:

 

y4mTxk2wDy0QWgvmDrhUejniMloYALSDevR4JFeG

 

 

 

Cu asa ceva afum:

 

y4mR65GsCIscH98SfQTIl7-Yqe0wI2PnX27M2piK

 

 

Am avut si alte preparate la afumat:

y4mXzM3mx0TQw3fw01p5Ps9bmg9w18HtQbgxzO0D

 

 

 

y4mkYEdy0Zz8iimbvVQBvlfjFvkWVMXc28oN6apQ

 

 

 

 

y4mJ4ai7D4NuMuYRymWODVbgsBRxo89jkf4JIYda

 

 

 

Cand am fasonat limba de porc mi-au ramas bucati de carne si le-am fiert cu o copita de porc.

Mi-au iesit 6 portii de piftie:

 

y4mJBavf1_c8XhMG6wB4MJzdKit_IihM8Kg68wTs

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Mancare si altfel: orez, fasole verde perpelita in tigaie (inca crocanta), ciuperci felii la cuptor, tofu (la cuptor, cu ulei si mirodenii) si un sos pentru tofu (un sos dulce-acrisor este numai bun cat sa taie gustul ala sterp de tofu) :

 

qrf-soft.jpg

Link spre comentariu
Acum 32 minute, Mircea a spus:

Mancare si altfel: orez, fasole verde perpelita in tigaie (inca crocanta), ciuperci felii la cuptor, tofu (la cuptor, cu ulei si mirodenii) si un sos pentru tofu (un sos dulce-acrisor este numai bun cat sa taie gustul ala sterp de tofu) :

Dar asta e foarte neromanesc :)

 

Link spre comentariu

Eu asa stiu ca tofu si  soia si preparatele din soia nu sunt bune la barbati,.... Contine in procent mare hormoni feminini.... 

Ba peste o cantitate si la femei face dezechilibrari hormonale. 

Sa nu mai zic ca este rar soia nemodificata genetic... 

 

Ieri, cu toate ca aveam ce manca, am bagat putina slanina afumata usor, subtire, care se topeste in gura, cu ceapa violet, apoi bere, mi-a facut placere.... gastronomica... :hdgfhgdf

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări