Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce determina curentul maxim pe care il poate oferi o sursa?


Recommended Posts

       Pe sursele de pc, pe incarcatoare de telefon, alimentatoare si in general pe sursele de orice tip sunt mentionate tensiunea de la iesire si curentul maxim pe care il ofera la acea tensiune. 

       Dar cum construim o sursa care sa ofere de exemplu un curent de 2A la 12V ? Trebuie tinut cont de o serie de parametri mai complecsi sau pur si simplu sursa trebuie construita astfel incat sa reziste fara probleme la acea intensitate de 2A. Altfel spus, curentul inscris pe o sursa este curentul maxim pe care il suporta componentele ei fara sa o ia razna. Corect?

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Curentul consumat de la o sursa nu este stabilit de sursa ci de consumator sau sarcina sursei. Curentul indicat pe orice sursa este cel maxim pentru care a fost proiectata si la care rezista sursa respectiva. La depasirea curentului maxim, se pot intampla 2 lucruri: 1. o sursa mai pretentioasa are limitare de curent si nu ne va lasa sa consumam peste curentul maxim; in momentul in care sarcina cere mai mult decat curentul de limitare, va scadea tensiunea, sau mai exista si surse care intra in protectie la depasirea curentului maxim si se blocheaza; 2. la o sursa mai simpla, fara limitare de curent daca depasim curentul maxim se arde siguranta (asa ar trebui, sa aiba o siguranta si aceasta sa se arda la I max), iar in lipsa sigurantei sau daca aceasta nu este calibrata se va arde transformatorul sau alta componenta.

Sub curentul maxim putem consuma oricat, daca sursa este de 12V/2A noi putem consuma de la ea 0,5A, 1A etc. pana la 2A.

U x I = P, putere care dicteaza pretul sursei si dimensiunea/greutatea ei. Proiectarea surselor se face in functie de consumatorul care le este destinat si puterea maxima va fi in functie de acesta, cu o oarecare rezerva.

Componenntele electronice nu o iau razna (o poate lua omul cu mai multe beri la bord), razna inseamna aiurea, imprevizibil, ele au un comportament bine stabilit si indicat de fabricant, in functie de conditiile de lucru.

Edited by mojnost
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines