Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest raresh_p

Releu radio PMR

Recommended Posts

Guest raresh_p

Salut !Doresc sa aflu mai multe despre releele radio in UHF. Ma intereseaza cele active, caci problema de baza este puterea semnalui . Stiu ca sunt mai multe tipuri, insa mai mult ma intereseaza cele care primesc si emit in aceeasi frecventa - respectiv PMR.Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Hmm..Cam greu de realizat repetor cu frecventa de emisie egala cu frecv. de receptie....Iti dai seama ca antenele trebuie sa fie foarte directive ca semnalul emis de retranslator sa nu ajunga la intrarea repetorului.Oricum, sunt niste conditii de indeplinit d.p.d.v. legal pentru punerea in functiune a unei asemenea instalatii...

Link to comment
Share on other sites

Guest raresh_p

Nu vreau sa bata mai tare decat 0.5 W, asa cum este PMR-ul, sau in afara frecventelor PMR.Pur si simplu, in zone mai "surde" dpdv radio vreau sa asigur acoperire de calitate. ( cladiri, padure..., zona de camping izolata, etc )Eu folosesc statii "cartof" PMR de hobby, si nu vreau sa umblu la ele in vreun fel.Asa cum vad eu situatia, va fi o ca o alta statie, insa care emite ce primeste. Cum, asta nu stiu. Nu-mi surade prea mult ideea de "papagal", pentru ca nu mai este real-time . Iar sistemul duplex, cu primeste pe o frecventa, si da mai departe pe alta, implica statii profi :(

Link to comment
Share on other sites

La un PRM nu este legal sa montezi antena exterioara...Pentru ce vrei tu sa faci, iti trebuie un receptor si un emitator care sa lucreze in acelasi timp.Daca frecventa este aceeasi nu-ti dai seama ca receptorul va receptiona si emitatorul care este chiar langa el ? Sa inteleg ca vrei sa faci acest lucru ca sa ai o acoperire mai mare a semnalului, deci iti trebuie neaparat antene omnidirectionale, ceea ce in cazul tau ( f. emisie= f. receptie) va fi inutilizabil....La repetoarele care le folosesc radioamatorii frecventa de emisie este diferita de cea de receptie tocmai din aceasta cauza....Incearca sa folosesti canale diferite, cat mai distantate intre ele. Asta ar fi singura sansa pe care o vad eu.

Link to comment
Share on other sites

Mai e o problema. Hai ca repetorul il faci. Pe 2 frecvente, destul de distantate (sa zicem canalul 1 si canalul 8). Repetorul sta intr-o locatie fixa, poate fi cat de mare, nu-l cari in spate. Dar cu scula portabila, ce faci? ca aia nu prea stie de shift. Ori cari 2 dupa tine, una o fol. la emisie si una la receptie? Cam incomod.

Link to comment
Share on other sites

Mai exista notiunea de "papagal". Un fel de store and forward. TX si RX simultan pe aceeasi frecventa nu merge ptr ca este nepractic sa poti izola RFul oricat de directive ar fi antenele. Dar am auzit de repetor care sta pe receptie, cand vb cineva inregistreaza mesajul intr-o memorie ram, apoi opreste RXul si retransmite mesajul pe aceeasi frecventa, dar decalat in timp. Desigur, trebuie mesterit un montaj care sa inregistreze si sa porneasca/opreasca RXul/TXul. CiripEDIT: Pardon. Nu am observat ca nu-l intereseaza papagalul.

Link to comment
Share on other sites

Cirip, vorbesti despre un repetor papagal si a spus ca nu-l intereseaza. Zonele de umbra pot fi acoperite si cu repetoare pasive: doua antene legate intre ele printr-un feeder, fiecare acoperind o cate o zona de interes. Un repetor activ nu poate fi folosit din motivele expuse de YO9HRB.

Link to comment
Share on other sites

Guest raresh_p

Ok, multumesc de idei.Acum vin cu noi date, deoarece nu m-am documentat asa de bine.Se pare ca am un noroc chior, deoarece statiile mele stiu mai mult decat pot. Am TOPCOM 9100 Long Range ( ma rog, in 500 m de padure nu au mai mers ) care stiu si DCM - Dual Channel Monitor . Am facut testul azi noapte si merge zuper. Ideea lor este ca transmiti / receptionezi pe un canal cu CTSS - X si mai monitorizezi doar pentru receptie un alt canal cu CTSS-ul lui - Y ( de urgenta, etc ).Asadar aceste modele se preteaza la SPLIT, insa m-ar interesa si cel cu antene pasive .Stiti pe cineva care poate construi modelele de mai sus si la ce pret ?

Link to comment
Share on other sites

Nelu F are dreptate, cea mai buna solutie sunt releele pasive. Daca nu te intereseaza decat doua zone preferentiale, doua antene Yagi adaptate si cuplate intre ele cu un cablu cat mai scurt rezolva problema. Chiar se obtin rezultate surprinzator de bune. Pentru o acoperire omnidirectionala problema se complica, ajungi la un sistem de antene care poate fi mai scump decat un repetor.

Link to comment
Share on other sites

Guest yo7hli

solutia cu repetorul pasiv ar fi si singura solutie legala desi tinind cont de performantele modeste ale PMR-urilor 3 la 10.000 s-ar putea sa nu obtii mare lucru.Repetor activ e practic imposibil de realizat in conditii de amator data fiind distanta foarte mica intre frecventa input si cea de output, 100kHz, in cel mai bun caz.

Link to comment
Share on other sites

Guest raresh_p

Ce tot nu inteleg, este de ce repetorul SPLIT sau PAPAGAL n-ar fi legal ?Nu pot folosi 2 canale simultan ? Nu pot folosi doar un canal, insa mai mult timp ? In nici unul din cazuri n-as emite cu mai mare putere sau alte frecvente decat PMR.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines