Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

timer delay-on delay-off


Recommended Posts

As avea si eu nevoie de o schema de timer cu C.I care sa aiba la pornire un delay  de aproximativ 15-20 secunde (de preferat cu potentiometru) si timpul de functionare sa fie undeva intre 4-6 minute  (si aici as fi preferat sa fie cu potentiometru).Mentionez ca la iesire timerul va alimenta un releu 12V iar functionarea timerului va fi tot cu 12V .Orice ajutor este binevenit.Multumesc anticipat

Link to comment
  • 4 weeks later...
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

   O idee poate fi cea atasata. S-a evitat utilizarea circuitului 555 care are consum de circa 10 mA si implica condensatoare electrolitice instabile in timp.
.
    Se folosesc 3 timere 4541, notate T1...T3, care se declanseaza unul dupa altul.
    La inchiderea lui K porneste T1 pentru un timp in care invalideaza alarmarea si permite proprietarului sa paraseasca locul asigurat. Apoi montajul ramane in "standby", cu un consum de aprox. 2 mA.
    Semnalul de la senzorul de alarmare este preluat printr-un optocuplor si consta in aprinderea ledului acestuia cu circa 5 mA. Sunt permise astfel contacte de alarma la plus sau la masa, ori folosirea altei surse, eventual cu tensiune diferita de 12V.
    Cand se primeste semnal de alarmare, sunt alimentate T2 si T3 prin tranzistorul pnp din partea de sus a schemei. O reactie de la iesirea lui T3 (pin 8) face ca alimentarea sa fie cu auto-retinere, indiferent de durata semnalului de alarmare.
    T2 cronometreaza un timp de asteptare in care proprietarul poate sa anuleze alarmarea, prin deschiderea lui K. In acest timp T3 este blocat (resetat) cu iesirea SUS.
    Daca anularea nu are loc, T3 incepe sa cronometreze un timp in care suna alarma comandata printr-un releu. Apoi montajul revine automat  in standby.

.

Timer_3.png

Edited by Ticu
Link to comment
  • 2 months later...

O varianta in care majoritatea tranzistoarelor au fost inlocuite cu inversoare logice.

Scuze daca se vad vad 2 scheme; desi am sters-o pe a doua la editare.

 

Timer_alarma_var2.thumb.png.151ed464352f65fda184b8cc56fc4c7f.png

 

Timer_alarma_var2.png

Edited by Ticu
Link to comment
  • 1 month later...
  • 8 months later...
18 minutes ago, djvas said:

se putea face extrem de simplu cu un micro controller si un tranzistor pt releu

Cred ca este intr-adevar un exemplu foarte bun in care o implementare dealtfel foarte OK cu "discrete" poate fi inlocuita, dupa cum zice @djvass, cu vreo 5 - 7 piese in total dar investind efortul in partea de programare. C-o fi una c-o fi alta, bine c-ai rezolvat!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines