Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recommended Posts

Buna ziua. As dori sa intreb daca un CNC cu laser poate pe langa gravura, sa si taie in foi de aluminiu cu grosimea de 3mm. Daca raspunsul este da, cam la ce suma se ridica o astfel de masinarie care sa poata lucra cu precizie mare pe table de aluminiu cu dimensiunea maxima de 450mm x 350mm ?

Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

http://www.goldenlaser.com.cn/product/60665755895-222006925/Fiber_Laser_Aluminum_Cutting_Machine_for_Metal_Sheet_with_Removable_Pallets.html?spm=a2700.8304367.prewdfa4cf.22.2c12a29f2q2du6

Cred că trebuie să ai o producție serioasă ca să-ți permiți o așa investiție. Altfel, nu te gândi că o jucărie de CNC Laser Cutter/Engraver îți va putea tăia tablă. O sculă de tip jucărie CNC (9000 $) poate să taie acril de 30mm, placaj de lemn și piele dar nu și tablă subțire. Mai ieftin ieși dacă dai comandă la o firmă să-ți taie tablele cu laser...

Edited by validae
Link to comment
Acum 1 oră, RaimondAudio a spus:

Exista ceva de calitate in gama de pret 2.000-3.000 de euro ?

 

Da, sint mai multe firme distribuite prin tara care iti pot face lucrarea in banii astia, adica decupajele necesare.
Uita de vise de astea. Tu ceri acum sa-ti spunem de unde poti cumpara un Lamborghini cu banii de bere.

Link to comment
4 hours ago, RaimondAudio said:

 Woow ce preturi mari au masiniile astea cu laser. CNC-urile clasice cu freza, pentru necesitatile de care am vorbit mai sus, sunt cat de cat mai accesibile ? Exista ceva de calitate in gama de pret 2.000-3.000 de euro ?

 

Da, in zona 2-3000 (mai mult spre limita superioara) gasesti utilaj care sa se descurce usor cu tabla de 3mm aluminiu.

Link to comment

 Nu vreau Lamborghini :) Adica vreau dar nu am bani de asa ceva dar pana la urma daca stau sa ma gandesc nici eu nu sunt de acelasi nivel ca sa-mi fie utila cu adevarat. Mai degraba mi-ar prinde bine un VW Golf. Imi trebuie o scula care sa-mi dea gaurile necesare pentru diverse mufe , butoane si alte acareturi care se pun la amplificatoare, preamplificatoare si alta rahaturi dastea audio. Ar fi bine sa graveze cu precizie astfel incat sa-mi pot scrie si fetzele respective, sa arate frumos cand te uiti cu ochiul liber, fara lupa, de la juma de metru. Pana acum am vorbit despre lucrari care ar trebui realizate in aluminiu.

 

 N-ar fi rau daca masinaria ar putea sa graveze si cablaje, sa-mi fac rapid diverse prototipuri pentru teste.

 

Mentionez ca nu voi folosi CNC-ul in regim de lucru intens. Sa zic ca va lucra o ora, doua, pe saptamana. Cumva mai mult hobby.

 

Cred ca de mare ajutor mi-ar fi in prima faza niste indicatii generale in care sa-mi spuneti cam ce parametri ar trebui sa aibe CNC-ul care sa faca ceea ce am scris eu mai sus. Ce precizie sa aiba, ce putere, cam ce dimensiuni pentru masa de lucru, ce tehnologie de lucru se preteaza mai bine pentru conditiile date, care firme sunt recomandabile, de care sa fug, alte chestii pe care ar trebui sa le stiu si care mie nu-mi trec prin cap.

 

Sau daca nu cumva e posibila si varianta ca CNC-ul cu freza sa fie folosit la debitat dupa care sa se poata schimba freza cu o  "capatzana" (nu cunosc temenul de specialitate):) cu laser care doar sa graveze, sa faca scrisurile. 

Edited by RaimondAudio
Link to comment

Cu laserul e putin mai complicat si cu siguranta foarte periculos, poti sa orbesti imediat doar din reflexii.

Laserul cu dioda e mic dar are putere mica, nu o sa gravezi nici un fel de metal cu el, doar foi de lemn.

Laserul cu co2 urca mai mult in putere dar este imens, tubul o sa aiba lejer peste 1metru lungime si capacitatea de gravare in metale destul de limitata, nu poti sa atasezi asa ceva la capul de frezare.

Laserul cu fibra e scump.

Concluzia: nu iti mai bate capul cu laser.

 

Dar in principiu nu ai nevoie de laser, poti sa faci orice cu freze cu diferite profile. Regula e mereu sa cumperi cel mai serios aparat pe care ti-l permiti. Unul mare si puternic face si treaba fina, dar unul mic nu face treaba grea. Vasile face cnc-uri bune.

Link to comment
Guest yo8ryb

 

 Pentru aluminiu, dar si tabla de Fe, poti folosii cu succes burghiu in trepte...iar pentru decupari, un ferastrau pendular cu lama pentru metale...faci o gaura pentru panza, apoi decupezi....treaba de cate sute de roni...cu tot cu ferastrau...parerea mea!

Restul...este treaba profesionala...utilajul trebuie sa recupereze investitia...daca crezi ca se poate, merita...daca nu...este doar un hobby...tine lucrurile asa simple cum sunt...Succes!

Claudiu,

Edited by yo8ryb
Link to comment
  • 1 month later...
On 3/22/2018 at 6:45 PM, Trigger102 said:

Buna ziua. As dori sa intreb daca un CNC cu laser poate pe langa gravura, sa si taie in foi de aluminiu cu grosimea de 3mm. Daca raspunsul este da, cam la ce suma se ridica o astfel de masinarie care sa poata lucra cu precizie mare pe table de aluminiu cu dimensiunea maxima de 450mm x 350mm ?

Daca ai un laser CO2 de 150-180w, si ii dai gazul care ii trebuie, tai si inox de 2 si aluminiu subtire. Dar trebuie sai dai sa sufle cu ce trebuie si cu presiune corespunzatoare (adica mare).

Link to comment

La CO2 laser se folosesc 3 tipuri de gaz pentru taieri. Majoritatea folosesc aerul chior de la compresorul mic. 

Dar poti folosi oxigen, nitrogen si aer, dar la presiune de 10atm.

Daca te uiti pe youtube, este un nene care taie cu 150w foarte frumos. Problema este sa ai curajul sa te joci cu oxigen (eu unul nu am , si am fugit mereu de buteliile de oxigen).

Edited by cnc_step
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines