Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme siguranta iluminat


Vizitator crossbreed314

Postări Recomandate

Vizitator crossbreed314

De azi a aparut o problema cu siguranta de la lumina. Am 2 sigurante Le grand, bipolare de 25A la panou. Azi am vazut ca nu mai am lumina in casa (prizele merg). Daca incerc sa pornesc siguranta se aude un ''hum'' si sare la 2 - 10 secunde desi nu este aprins niciun bec in casa. Am o siguranta de rezerva (noua) am pus-o in locul celei actuale si la fel se intampla. Vreo idee de la ce ar putea sa fie? Tinand cont ca nu am montat niciun bec sau vreo lustra incat sa apara problema asta, cum as putea sa identific de la ce e? Daca era un scurt pe circuit, siguranta ar fi trebuit sa sara instant.

Link spre comentariu

Verificați cu atenție toate becurile, unul este probabil scurtcircuitat de un fragment de filament căzut între borne când s-a ars.....se poate prin deșurubarea tuturor becurilor și montarea succesivă, supraveghind siguranța.Acel bec care produce declanșarea, e cel vinovat..

Altă variantă ar fi un scurtcircuit pe instalația de iluminat,  undeva imediat după tabloul de siguranțe, probabil într-o doză de distribuție...

Link spre comentariu

Curentii de defect care apar in cazul unui scurtcircuit depind de impedanta buclei de defect. In acest caz, parerea mea este ca aceasta impedanta este atat de mare, incat defectul se manifesta mai degraba ca o suprasarcina de valoare foarte mare, decat ca un scurtcircuit. Faptul ca disjunctorul are un curent nominal total necorespunzator pentru un circuit de iluminat (25A este o valoare extrem de mare, pe iluminat valoarea ar trebui sa fie 6 sau cel mult 10A) agraveaza situatia, fiindca in cele cca. 2-10 secunde care trec pana la deconectare, conductoarele din pereti se incalzesc extrem de mult si exista un risc cat se poate de real de aparitie a unui inceput de incendiu la un contact mai slab din vreo doza.

Trebuie deconectate urgent din circuit toate corpurile de iluminat si apoi conectate pe rand, pana la descoperirea problemei. Totodata, schimbati IMEDIAT disjunctoarele alea de 25A, cu unele de 16A pe prize si maximum 10A pe iluminat, ca altfel veti lua foc la propriu!!!

Editat de flomelomanul
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator crossbreed314

Firele sunt groase, din cupru, instalatia refacuta acum vreo 10 - 13 ani dar cine a facut-o nu s-a gandit sa desparta traseele, lumina din pod si pivnita plus cate o priza in fiecare este pe traseul de lumina. Cu o siguranta de 10A adica 2.2 kw nu fac nimic, mai ales cu una de 16A pe prize (nu stiu ce consum aveti dvs, dar sincer sa va spun, iarna nici aia de 5.5kw nu-mi ajung pe tot circuitul, de aia voiam sa imi fac trasee separate pentru aproape toate camerele, 4 la numar). Ieri m-am apucat mai intai sa deconectez complet lustrele, ca sa fiu sigur ca nu e si de la un fasung, prizele de care mentionam mai sus erau deja scoase direct din doza de ramificatie.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări