Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Cronos


Postări Recomandate

On 6/7/2018 at 9:01 PM, ovidiu grigore said:

va rog daca poate posta cineva schema de generator, pt alimentarea unui motoras de ceas, ce are alimentare la 110v 60hz,NU este vorba de mecanismul de pe cronos este un mecanism mai mic si motorul are dimensiuni mai mici multumesc!

Nu are nicio importață dimensiunea fizică a mecanismului ci tensiunea și frecvența pentru care a fost construit să funcționeze.

Aceasta este schema din Tehnium care evident a fost furată de undeva căci, în mod clar, este proiectată pentru un mecanism cu motoraș de 110V care să poată fi alimentat din 230V.

 

LE

Nu este cea mai precisă, dar e una dintre cele mai simple posibil. Altfel poți înlocui oscilatorul construit cu cele două AO cu unul pilotat cu quartz urmat de un divizor, dar deja parcă e prea mare complicația pentru o asemenea jucărioară.

2018-06-09_135846.png

2018-06-09_135929.png

2018-06-09_140004.png

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu
1 hour ago, Real Minitehnicus said:

O fotografie a etichetei de pe motorașul mecanismului de ceas în care să se vadă clar ce scrie pe aceasta se poate?

Eu tot nu sunt convins că erau pentru rețele de 50Hz.

O sa fac o poza . Totusi scala UUS e de la 65 la 73 deci e  CCIR .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 6/9/2018 at 2:52 PM, Real Minitehnicus said:

Nu vorbeam de scala radio si nici de eticheta de hârtie galbenă de pe spatele aparatului pe care scrie 220v/50Hz.

Mă interesează strict ce scrie pe motoraș.

 

,,Eu tot nu sunt convins că erau pentru rețele de 50Hz.''

 

Nu este eticheta galbena pe spatele aparatului iar pe motoras este eticheta aceasta . Acuma te-ai convins ?!? 

foQqtbc.jpg

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Inainte de a pleca , finalizasem cumva acest aparat insa nu am mai apucat sa postez despre el. Vizual parea destul de intreg insa a avut si mai are cateva mici probleme .In primul rand in partea de demultiplicare a mecanismului de ceas, cateva roti dintate , efectiv s-au atrofiat si si-au micsorat diametrul devenind inutile in continuarea lantului cinematic . Sper sa gasesc in timp un mecanism functional deoarece restul pare in regula iar motorasul se invarte normal . In rest , in partea RF , doi condensatori stiroflex de 1 nF, unul topit  clar iar celalat intrat in conductie , mi-au dat de cap vre-o ora buna . Nu am mai intalnit pana acuma asa ceva . Un comutator defect s-a rezolvat usor cu piese de la un donator si cam gata pe moment . Are un sunet destul de clar si tare insa nu am gasit ,,caldura'' in timbrul lui desi difuzorul pare destul de voinic . Asta este , oricum nu am de gand sa il folosesc  si va sta doar ca exponat  .Multumesc mult  @spik pentru generoasa donatie ! 

 

 

ncCrq9l.jpg

IckbGZH.jpg

qPMXVxO.jpg

epeEmmU.jpg

lpXnaT3.jpg

1PnA31g.jpg

KyymYn7.jpg

EgCyP8Q.jpg

VyqOD4I.jpg

Roti dintate ,, intrate la apa '' .

ffLoxlt.jpg

S8TT3Jh.jpg

OJusD43.jpg

WbcLaMU.jpg

PccZAHO.jpg

Condensatori stiroflex defecti :

OhPwKhx.jpg

eytxjbG.jpg

wtBhoOU.jpg

5oacHv8.jpg

dIgnrCE.jpg

FSGsMqC.jpg

 

 

 

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Astazi , avand o mica interventie la o persoana, am observat intr-o magazie ceva care ma interesa . Bineintyeles ca nu i-am mai luat nici un ban dupa ce a fost chiar fericit sa-mi doneze obiectul respectiv. Un radio cu ceas flip/flop care parea asemanator cu cel de CRONOS .

 

zerDUwT.jpg

 

Ajuns acasa , l-am demontat urgent sa vad daca am noroc

 

 

rfiUBGx.jpg

 

 

Noroc doar partial deoarece ceasul e mult mai mic de fapt .

 

 

eex2R17.jpg

 

 

Din fericire totusi mecanismul motor-reductor seamana destul de bine iar pinioanele reductorului sunt in stare buna . Partea proasta e ca motorul este defect iar montajul este exact invers pe placa de fixare . Am fost nevoit sa demontez totusi si sa refac mecanismul defect .

 

ks73rb9.jpg

EKo7slg.jpg

jJ9yfVJ.jpg

 

Pinioane vechi care au devenit efectiv sfaramicioase 

 

cMEXzrm.jpg

 

Mai rau ar fi ca tot mecanismul a fost ansamblat prin nituire-capsare. nici un surub macar .

 

 

bkr4Xss.jpg

 

 

Pana la urma , nu ne dam batuti  

 

nmSq4x5.jpg

 

Gata ! Functioneaza . Stimate  @spik  , aparatul e acum functional 100% . 

 

 

 

Link spre comentariu

Si eu iti multumesc inca o data ! In urma unor discutii citite nu mai stiu exact unde despre precizia ceasului acestui aparat , am avut surpriza in dimineata aceasta sa il gasesc ,,la secunda'' comparativ cu ceasul de perete dupa care l-am reglat si l-am lasat in functiune incepand de ieri ore 17:00 . L-am pus in priza exact cand ceasul de perete a aratat fix 17:00:00 .Deci merge destul de precis .

Ceasul flip /flop exact in momentul cand a schimbat minutul :

94ViyjK.jpg

 

Ceasul de perete imediat dupa. Mi-au trebuit aproape 5 sec, pentru o poza noua .

 

490aA6f.jpg

 

 

 

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

Multumesc @om_bland .Trebuia sa il duc la capat . Am avut si noroc cu radioul tocmai gasit de unde am putut completa ce trebuia. Gasisem un ,,CRONOS'' pe OLX la un moment dat destul de convenabil ca pret desi arata deplorabil insa eram in dubii in ce priveste tocmai ce imi trebuia pentru completare si am amanat . Bine am facut pt ca riscam sa cumpar un radio care nu ma putea ajuta cu ceva .Bine ca s-a terminat cu bine .

Link spre comentariu

Daca e de folos, pot sa trimit un ceas cu palete cu zero ore de functionare, pt aparatul din care s-a scos deja mecanica. Arata bine acel aparat si ar fi pacat sa ramana defrisat.

 Din cate am vazut, ar fi ceva de treaba pt adaptare, dar daca prezinta interes, pot renunta la o mecanica. Am doua. Nu e de Cronos, au fost echipate aparate pt export , in cadrul colaborarii cu japonezii in sectia Sound Disign. Daca e ok, stabilim amanunte la telefon.

 

DSC01475,.jpg

DSC01476,.jpg

DSC01477,.jpg

Link spre comentariu

Va salut cu respect ! Din pacate sau fericire , nici eu nu stiu cum sa zic, acel radio l-am donat unui coleg care deja aproape a finalizat implementarea unui ceas electronic de la un aparat chinezesc care abunda piata prin anii 2000 . Daca stiam ca aveti mecanisme de ceas flop  , v-il donam Dumneavoastra .Oricum a ajuns pe maini bune , eu nu as fi pus mare pret pe el ca piesa de colectie pt ca nu e Romanesc si nici cu spatiul de stocare nu stau chiar excelent . 

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări