Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impamantare de 1.5mmp. Ar trebui sa schimb?


alinescoo
 Share

Recommended Posts

Sunt in renovare cu 2 camere (dormitor/birou) si nenea electrician mi-a spus ca pentru prize sa cumpar 2x2.5mmp si pentru impamantare 1.5mmp. La becuri am 3x1.5mmp. Zis si facut, cablurile au fost cumparate si montate in ambele camere. Dupa aceea tot restul, ingropare copex, tencuit, plasa de fibra, adeziv etc. 
La o cautare despre subiect, vad ca se recomanda ca impamantarea sa aiba aceiasi grosime ca si celelalte fire.

Mentionez ca la prizele respective se vor folosi aparate in genul: calculator (max 3-400W), monitor (max 100W), TV (probabil tot 100W), laptop, router wireless etc. Deci un consum maxim cred ca undeva la 500W, fie 1000W dar nu cred ca am cum sa ajung acolo. Nu se vor folosi electrocasnice gen masina de spalat, frigider, masina de spalat vase.

Dilema in care sunt acum: ar trebui sa ma pun sa scot firul de impamantare si sa il inlocuiesc cu altul mai gros? Nu ar fi o operatiune tocmai simpla dar daca e necesar ma inarmez cu curaj si incerc sa o fac.

Multumesc.

Edited by alinescoo
formatare text
Link to comment
Share on other sites

Va multumesc stimati colegi pentru sfaturi. Invat ceva nou azi.

@Spitfire Nu pot masura impamantarea deoarece doza de unde am facut legatura la camere inca nu are impamantarea trasa. Urmeaza sa continui cu renovarea si in camera alaturata si atunci o sa aduc impamantare de la contor. Lungimea cred ca e undeva la 10-15m.

@elmar nu am asa ceva, am sigurante normale. Sincer sa fiu nici nu am auzit de asa ceva dar din cate inteleg eu e un mecanism in plus de protectie fata de sigurantele obisnuite. In panou am 3 sigurante, una pentru becuri, una pentru prize si una pentru un circuit separat la cuptorul electric. Montarea unei sigurante diferentiala e mai coplexa ca si una clasica? Adica se pot lua cele 3 sigurante si inlocui cu altere cu siguranta diferentiala?

 

Link to comment
Share on other sites

 Siguranta diferentiala este un comparator, care atunci cand sesizeaza ca prin firul de faza trece un curent cu ~30mA mai mare decat prin cel de nul, declanseaza intrerupand curentul. Adica este o protectie la electrocutare, daca curentul de faza in loc sa se intoarca prin cel de nul, se intoarce prin...corpul Dvs., va taie curentul ca sa va scape de deces.

Link to comment
Share on other sites

Nu-ți trebuie practic decât o singură diferențială cu prag între 100 - 300mA, montată ca siguranță generală înainte de tabloul general. Una cu pragul de 30 mA poate fi prea sensibilă și există posibilitatea să declanșeze fals din cauza însumării mai multor curenți de pierderi prin izolație.Ideal ar fi fost să ai și o diferențială pentru mașina de spălat, ca în caz de punere la masă a rezistenței să nu rămâi fără curent în toată casa, dar o diferențială bună e oricum mult mai scumpă decât o automată simplă. Ia totuși legătura cu un electrician bun, nu lăsa pe oricine să se ocupe de siguranța ta...

Link to comment
Share on other sites

Pentru protejarea la electrocutare siguranta diferentiala trebuie sa fie maxim la 30mA curent de declansare, deja la 50 mA e cam degeaba...

http://www.virtualelectric.ro/links/links/siguranta_diferentiala.php

https://www.miculelectrician.ro/sigurante-si-tablouri/sigurante-diferentiale?gclid=EAIaIQobChMIqoCw7p3a2QIVSI0bCh09MAEaEAAYASAAEgLu5vD_BwE

Link to comment
Share on other sites

Ar fi mai sigură și una de 10mA, dat fiind că pragul mortal al curentului de electrocutare e în jurul a 20mA.Problema e că inevitabil vor exista mici scurgeri capacitive către masă chiar la electrocasnicele în stare bună, care însumate, vor declanșa nedorit siguranța diferențială. De aceea pragul de 30mA poate fi prea mic în mod practic....

Link to comment
Share on other sites

Deci ideea ar fi sa pun o siguranta diferentiala de 30mA pana la urma sau de 50mA? 

Poate mai bine ar fi sa trag un circuit separat pentru consumatorii mai mari: masina de spalat, cuptor electric, boiler pe care sa pun o rezistenta de 50mA si pe restul prizelor una de 30mA?

Si o intrebare de curiozitate, avand in vedere faptul ca impamantarea e mai subtire ca si faza, ce efecte negative poate avea lucrul asta avand in vedere electronicele conectate la prize care insumeaza undeva la 5-600W? Eu ma gandesc asa, daca consumul e suficient pentru firul de 1.5 faptul ca impamantarea e tot atat, n-ar trebui sa fie probleme. Daca as consuma mai mult decat poate duce 1.5 atunci in caz de probleme, impamantarea nu ar face fata. Gresesc  cu ceva?

Va multumesc din suflet pentru lamuriri.

Link to comment
Share on other sites

Salut,

Daca ai disjunctor automat general langa contor acesta este , cel mai probabil, cu diferential de 30mA, verifica acest lucru, scrie pe el. In caz afirmativ nu are rost sa iti faci griji privind sectiunea de 1.5mmp pentru conductorul de PE  (impamantare - galben/verde)

In cazul contrar,  trebuie sa montezi pe circuitul de intrare in tabloul interior siguranta diferentiala de 30mA , cele mai mari de 30mA sunt pentru alte scopuri nu pentru a "salva viata" .

Este recomandat, de fapt obligatoriu , pentru circuitul de baie (inclusiv boiler) siguranta diferentiala de 10mA., nicidecum 50mA, bineinteles dimensionate pentru curentul absorbit de aparate.

In functionare normala, pe conductorul de PE nu vor circula curenti, sau vor circula curenti foarte mici, sub 30mA, el este pentru protectie in caz de defect al aparatelor.

Normativul impune sectiunea conductorului de PE sa fie similara cu celelalte conductoare pentru a sustine curentul nominal al aparatului alimentat catre impamantare in caz de defect, astfel se evita aparitia unor tensiuni periculoase pe carcasa sau partile metalice.Daca ai pe alimentarea principala a locuintei o siguranta diferentiala, aceasta va intrerupe alimentarea in cazul in care apare un dezechilibru mai mare de 30mA intre faza si nul. Asadar conductorul de PE nu mai trebuie sa suporte curenti mari decat pe perioade foarte scurte, pana declansaza diferentialul (de ordinul milisecundelor) si cel de 1.5mmp isi face treaba fara probleme.

Foarte important: conductoarele de impamantare sa fie legate ferm si sa aibe continuitate pana la priza de impamantare, iar aceasta sa aibe sub 4ohmi.

 

Numai bine!

Adrian

Link to comment
Share on other sites

Se considera  ca electrocutarea are loc cind prin corp se stabileste un curent mai mare de 35ma ,puteti monta un intreruptor diferential300ma   ,,limga contor" ca general,  iar pe consumatori precum boiler masina de spalat (30 ma)fiecare  cite unul pe circuit .Tinind cont ca principalul misloc impotriva electrocutarii este legarea la nulul de protectie in situatia relatata cu nulul de protectie de 1,5 mm2 consideram ca si celelalte conductoare ar fi de 1,5mm2 si dimensionam siguranta caatare deci 10a. Pentru a clarifica cum este cu nulul de protectie-impamintarea -pamintarea-......priza de pamint vreau sa stiu daca locuiti la bloc?  la casa?aveti priza de pamint separat (3 tarusi dein teava zincata 1,5 m.....)In casa puteti verifica doar continuitatea legaturii la nulul de protectie PE deci un conductor din cupru are o aumita valoare ohm/metru data de producator, deci de la priza pina in tabloul electric veti masura o valoare comparati cu datele de catalog +/_10la suta.

 

Link to comment
Share on other sites

@alinesco  ... Nenea electricianul cred ca e un pic mai în vârstă și nu prea mai știe cam cum stau treburile cu tehnologia in ziua de azi . E f bun ce ai zis cu circuitele separate pt fiecare consumator mai " energofag" . Eu la mine am făcut chiar circuite separate pt fiecare camera ,adică am o siguranță pt fiecare camera ( lumina și prize ) .in caz că pocnește ceva ( sau am de făcut o intervenție)nu faultez toată casa,doar unde am nevoie . Deci sa recapitulam pt tine  : 

Circuit separat pt cuptor  4-6 mmp ( protecție diferențială daca se poate ...că totuși lucrează nevasta la el sau poate se atinge juniorul /a și doamne ferește...) 

Circuit separat pt centrala termica 2,5 mmp

Circ pt masina de spălat  2,5mmp cu protecție diferențială ( apa ,condens, izolație proasta ...etc și de cu tine de pământ ... 

Circuit pt boiler cu diferențială 2,5-4 mmp ( apa ,calcar , coroziune..etc și iar ai ocazia sa " razi" și să nu știi de ce ... ) 

Amu ...daca am greșit ceva ( deși nu cred ... ) o sa mi sara colegii in cap . 

Cam așa văd eu o instalație sănătoasă ....   Părerea mea ,parol !  In rest bafta și sănătate !!! 

Link to comment
Share on other sites

Separarea circuitelor este foarte buna. Nu vad de ce ati fi gresit. Supradimensionarea unui circuit din nou este benefica. Toata treaba este sa existe protectie corespunzatoare , inclusiv impamantarea sa fie buna, respectiv echipotentializarea in cazul in care exista parti metalice intr-o cladire care pot sa introduca potential electric , cum ar fi o teava metalica de apa de exemplu , care se comporta ca o cale de ntoarcere pentru curentul de pe faza , intre faza si aceasta putand aparea un potential periculos.. Mai ales in cazul unei atingeri directe intre cele doua poate fi fatal. 

 Ca sa fiu la subiect , grosimea/sectiunea conductorului de impamantare trebuie sa fie suficienta in asa fel incat valoarea rezistentei conductorului de faza insumata cu cea a conductorului de impamantare sa permita trecerea unui curent suficient cat sa declanseze in timp util (de regula acesta se masoara in milisecunde cand vine vorba de declansare) elementul de protectie al circuitului care asigura deconectarea circuitului de la sursa de potential , sau circuitul de alimentare/distributie cu energie. 

Link to comment
Share on other sites

@wally_gatter Am citit niste discutii pe alt forum. Se pare ca in normativul i7 este specificat lucrul asta, ca pana la o anumita grosime a firului impamantarea trebuie sa aiba aceeiasi grosime. Parca era numai pentru circutie monofazate asta. Eu m-am uitat de curiozitate si acolo in tabelul de la pagina 133 scrie ca pentru Sectiunea conductorului de faza S<=16 mm2, cand conductorul de protectie este din acelasi material atunci sectiunea lui trebuie sa fie egala cu S. Insa sunt sanse mari sa nu pricep eu prea bine. 

Nu am la tablou intrerupator diferential, deci trebuie sa imi gasesc un electrician care sa imi monteze unul, am doar 3 sigurante pe care scrie: SH201L C25 ~230/400 4500

Si da, cum zicea mai sus @mihai1979 nenea electricianul e mai in varsta...

 

Va multumesc din suflet pentru informatiile postate.  Invat si eu ceva si ce e mai important imi protejez mai bine viata celor din jur!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines