Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit de soft start


M.Adrian
 Share

Recommended Posts

Buna ziua! Am conceput un circuit de soft start, si as vrea sa stiu daca rationamentul meu e corect si nu am facut vreo greseala. Asta e schema 5a9bc7631a984_softstart.thumb.jpg.e88f324775d2a901dcd564731faca6fe.jpg

       In schema sunt doua circuite separate, cel care are nevoie de soft start (VCC-Rs) si circuitul de soft start in sine.

       Circuitul care are nevoie de soft start (VCC-Rs) si circuitul de soft start au alimentari separate: VCC pentru circuitul VCC-Rs si V.aux pentru circuitul de soft start.

       Pentru curenti consumati relativ mici cred ca nu e gresit sa spun ca e suficient termistorul NTC si atat. Pentru curenti mai mari, atunci ar fi o problema cu puterea disipata pe NTC. Ca sa elimin problema asta m-am gandit ca ar fi bine sa ramana NTC-ul in schema si sa isi faca treaba initial, pana cand curentul prin circuitul VCC-Rs se stabilizeaza (in cazul in care curentul consumat de Rs este constant) sau intra in limite acceptabile (in cazul in care curentul absorbit de Rs nu este constant, de exemplu la un amplificator audio), iar apoi termistorul NTC sa fie suntat de releu, ale carui contacte au rezistenta electrica foarte aproape de 0.

       Initial, cand circuitul VCC-Rs este pus sub tensiune, rezistenta NTC este maxima, conform fisei tehnice (neglijam in cazul asta variatia rezistentei odata cu temperatura ambientala, pe care o consider 25*C). In cazul acesta, tensiunea de la bornele Rs este egala cu VCC minus (caderea de tensiune pe NTC la rezistenta maxima). Divizorul rezistiv R1 R2 se calculeaza astfel incat tensiunea culeasa de pe R2 sa fie mai mica decat "U referinta", caz in care la iesirea comparatorului nu exista semnal. In acelasi timp, curentul initial absorbit de Rs care este foarte mare este limitat de rezistenta NTC-ului.

       Pe parcurs, odata cu trecerea curentului prin NTC, rezistenta lui scade. Odata cu scaderea rezistentei, caderea de tensiune pe NTC va fi din ce in ce mai mica. In consecinta, creste si tensiunea de pe divizorul rezistiv R1 R2. Cand tensiunea pe divizor creste suficient si depaseste "U referinta" , comparatorul da semnal la iesire, deschide tranzistorul T1 care inchide releul si sunteaza termistorul.

Am gresit undeva? (inafara de faptul ca am uitat sa pun dioda de protectie pentru tranzistor la sarcini inductive)

L.E., sper ca nu declansez iar polemici ca data trecuta cu limitarea de curent.. :tryre

Edited by M.Adrian
Link to comment
Share on other sites

       Sincer sa fiu, la nici una, cautam date despre termistorii ntc si era undeva mentionat ca se folosesc la circuite de soft start, senzori de temperatura etc. Cum am mai auzit si in alte contexte notiunea de soft start am cautat cateva scheme si putina documentatie. Chestia e ca majoritatea schemelor pe care le-am vazut sunt ori cu microcontrollere ori triace sau tiristoare, pe care inca nu le inteleg foarte bine, si am incercat sa fac o varianta proprie. Acum voiam doar comentarii pe baza schemei facuta de mine, ca ar fi ok sau nu, si daca nu atunci de ce.

Edited by M.Adrian
Link to comment
Share on other sites

Păi când concepi o schemă, trebuie să ai de obicei în vedere și o aplicație concretă.Fiindcă una e să faci un softstart pentru un polizor unghiular și alta e un softstart pentru un bec cu incandescență....

Link to comment
Share on other sites

       In cazul asta, sa zicem ca aleg o aplicatie de care e mai probabil sa ma ocup in viitor, o sursa liniara cu filtraj mare, 30-40.000uF pentru alimentat montaje diverse(poate chiar un amplificator de 35-40w daca merge treaba :), nestabilizata, a carei tensiune dupa filtraj se situeaza la 50vcc.

Edited by M.Adrian
Link to comment
Share on other sites

Acum 25 minute, sesebe a spus:

Schema de SoftStart pe care ai prezentat-o se poate aplica doar la tensiuni continue iar in DC un releu poate avea probleme la contacte.

De fapt , nu .

E fix pe dos .

Circuitul de limitare a curentului poate fi in secundarul de forta , iar valoarea tensiunii continue sa fie sesizata de comparator dupa redresare si filtrare ...

Daca releul are contactele de forta  in alternativ , problemele cu fiabilitatea se micsoreaza la jumatate .

Link to comment
Share on other sites

       Cand am facut schema am gandit-o ca termistorul sa fie dupa redresare si inaintea condensatorilor de filtraj, caz in care dl. sesebe are dreptate. Modificarea sugerata de dl. Victor intr-adevar reduce problemele, nu m-am gandit sa mut ntc-ul si releul in secundarul transformatorului.

Edited by M.Adrian
Link to comment
Share on other sites

       Deci, cu termistorul si releul mutate in secundar, e utilizabil circuitul meu sau e "chinezarie" ?

       Inca ceva, daca sa zicem ca vreau sa limitez si "inrush current" si "ramp on" e suficient sa existe cate un circuit de soft start unul in primar si altul in secundar identice ca structura? Sau trebuie scheme diferite?

Link to comment
Share on other sites

Curentul din primar trebuie limitat la un vârf de maxim 16 A  ( nu o regula , dar ... ) , pentru protecția rețelei casnice de 230V , timp de 100 mS .

Timpul de ramp  on permite si formatarea bateriei de condensatoare electrolitice ... daca este mai mare de 4 secunde ( această valoare am intalnit-o in diverse echipamente cu pretenții )  .

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines