Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
subsemnatul2012

Condensator

Recommended Posts

La o tensiune redresata de 12V vei avea dupa filtrare, in gol, o tensiune de cca 17V. Deci tensiunea de lucru a condensatorului va fi de 25V sau mai mare. La cate  amanunte ai dat, atatea se pot spune. Despre capacitate...numai de bine, cu cat mai mare, cu atat va face treaba mai buna.N-am intrebat ce fel de redresor e si la ce serveste(din moment ce nu ne-ai spus), pt ca se complica treaba, sau daca e pt auto, se simplifica.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, subsemnatul2012 said:

Spuneti-mi ce condensator trebuie sa montez la un redresor care scoate 12 v?

Daca este un redresor de acumulatori, cu traf retea si punte redresoare, ( eu asta inteleg din descriere ), atunci n-ai ce face cu condensator la el, adica nu pui.
Daca e altceva atunci specifica mai clar.

Link to comment
Share on other sites

Sal! Este un redresor ptr acumulatori auto de 12v.Facut dintr-un transf si diode montate pe radiatoare  din aluminiu.Credeam ca daca montez un condensator ,tensiunea de pe iesire punte s-ar stabiliza si ar ajuta la ceva.Spuneti-mi ptr scaderea curentului pe iesire ce trebuie sa montez.E cam baban transf si cred ca si curentul e cam maricel.Nu stiu sa il nasor ,daca cumva ma intreaba cineva asta.Ms ptr raspunsuri !

Link to comment
Share on other sites

Curentul depinde de capacitatea acumulatorului, avind in vedere ca, teoretic, un acumulator cu plumb se incara la C/10, 10 ore. Daca curentul e mai mare, nu-i bai, daca e mai mic, o sa-l incarci in timp mai lung! Daca acumulatorul e de 12 V, iar traful scoate maxim 12 V, ma tem ca-l vei incarca 100%.

Link to comment
Share on other sites

O solutie simpla, ar fi inserierea unui filament de bec de far( de ex unul la care s-a ars faza mica, cum se arde de obicei), ca sa limitezi cumva curentul de incarcare si sa nu fortezi transformatorul/puntea sa dea mai mult decat poate, cel putin in faza de inceput a incarcarii. Daca nu, o rezistenta de putere mare, de cativa ohmi va face fix aceeasi treaba, doar ca va trebui sa ai grija cu dimensionarea si prinderea in carcasa...filtrajul in cazul asta fiind total inutil, deci asa cum spuneam, in privinta asta, lucrurile se simplifica.

Link to comment
Share on other sites

Secundarul de 12 V in gol este prea mic. Incarcarea completa a acumulatorului se face pana la aproape 15V cu un curent C/10 initial si C/40 final. Deoarece filamentele iau si ele tensiune, ar trebui ca secundarul sa aiba cam 17V in gol.

Link to comment
Share on other sites

Acum 18 ore, icar a spus:

Acumulatorul isi ia atit cit ii trebuie!

Ca sa terminam cu glumele(fiindca e clar ca Dvs. sunteti in... liga superioara, nu aveti cum scrie asa ceva  la modul serios...:rade:) iata o schema pentru incarcarea acumulatorilor cu Pb, nu am construit-o vreodata, dar imi pare ok:

http://www.electroschematics.com/366/lead-acid-battery-charger/

Pentru acumulatorii cu Pb 12V/7A (gen baterie UPS) asa ceva ar merge:

bcgla.gif

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Spitfire said:

nu aveti cum scrie asa ceva  la modul serios...

E chiar foarte serioasa afirmatia D-lui Icar.
Multi inca n-au inteles ca acumulatorul e ca un condensator imens la care curentul scade pe masura ce se incarca. 
Multi inca n-au inteles ca pe masura ce tensiunea la bornele elementelor creste, curentul de incarcare scade.
Si curentul asta este diferenta de tensiune dintre maximul sursei si cea de la bornele acumulatorului raportata la suma dintre impedanta de iesire a incarcatorului ( inclusiv clestii si cablurile ) si "rezistenta" interna a acumuatorului. 
Adica pe masura ce elementii se incarca, poti sa ai incarcator capabil si de 100A-200A-300A, ei vor trage doar atat cat le trebui, n-o sa pompezi in veci curentul ala in acumulator, am explicat deja de ce...

Multi nu vor intelege astea niciodata probabil.

Link to comment
Share on other sites

Nasolia e ca acest "condensator imens" e plin de reactii chimice, si la incarcare, si la descarcare, si se lasa cu fierbere de electrolit, gaze si fum. La plumb se poate incarca cu 14,5V de la o sursa ce nu poate furniza un curent mai mare decat cel maxim admis la incarcare, cu conditia sa nu se uite a decupla dupa maxim 12 ore acumulatorul, in fond... pe vremea lui Plante nu avea nimeni incarcatoare cu sursa de curent constant sau alte minuni, dar mai bine cu o placuta cu 2-3 integrate si cateva maruntisuyri scapi de griji!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines