Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec led 220v

kata_tel

Recommended Posts

am un bec led la 220v. avea un led ars. am gasit alta placuta cu leduri si am pus cu o rezistenta de 1,5kohmi, se aprind si iese fum din rezistenta. masor tensiunea e 230v pe leduri. pe plus este o rezistenta de 100kohmi intrerupta si un condesator de 2,2micro in paralel cu ea. ea are rolul de micsorare a tensiunii si cat tre sa fie ? ms

Nu inteleg, doriti sa alimentati un modul cu LED-uri la 230V~, limitand curentul cu un...rezistor?! Nu va mai jucati la tensiunea retelei daca nu aveti macar notiunea de reactanta capacitiva si sursa de curent constant, nu veti mai avea timp sa dobanditi aceste notiuni... :84

nu. acum am vazut. placuta veche de leduri avea 15 led in serie. aici sunt 7 leduri in paralel deci alta tensiune de alimentare. sa vad daca pot modifica sa fie toate in serie.ms

Vezi că se folosesc frecvent la astfel de becuri și leduri cu mai mult de o joncțiune în capsulă, de exemplu cu două sau trei. Poți să determini asta cu o sursă variabilă de tensiune și o rezistență de limitare. Urci tensiunea de la 3V și vezi la ce valoare se aprinde vizibil unul din leduri. Dacă se aprinde la tensiune peste 6-7V atunci ai trei leduri înseriate per capsulă....și tensiunea totală a șirului e alta.

Asa este. Am desfacut doua becuri identice, de la acelasi magazin. Unul avea 17 leduri la 6 V (doua jonctiuni) si altul 17 leduri la 9 V (trei). La ambele, ledurile sunt alimentate cu un curent constant. Am suntat ledul ars si de atunci merg bine.