Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Dudikoff

Plan de resuscitare al amplifului cu LM3886

Recommended Posts

Dupa cum probabil stiti unii dintre voi, mai vechi pe forum, am facut un amplif complet acu ceva timp cu LM3886. L-am dus la bun sfarsit, se aude perfect, zgomot zero, dar... are o mica problema: se aude in boxe un pacanit cand pornesc/opresc diverse aparate prin casa, inclusiv becurile. As vrea totusi sa-i mai dau o sansa, sa incerc sa rezolv problema, ca altfel il dezmembrez si il vand pe piese. E pacat de cat am muncit la el sa il tin aruncat din cauza asta.

 

Schema electrica este aici: https://s20.postimg.org/kt6mmuvrx/Schema.jpg

Schema de cablare aici: https://s20.postimg.org/avvltsggd/Schema_cablare.jpg

Pozele cu el sint aici: https://electronulametit.000webhostapp.com/lm3886.html

Iar aici topicul in care a fost creat: https://www.elforum.info/topic/98352-low-power-lm3886/

 

Eu banuiesc ca ar putea fi din 2 cauze:

1. Transformator prost. I-am pus un rahat de transformator dintr-un amplificator d-ala vechi romanesc dinaintea erei noastre. Poate e facut aiurea si trec gunoaiele din retea prin el ca prin branza.

2. Legaturile electrice sint facute prost. Posibil vreo bucla de masa. Poate va uitati pe schema de cablare si imi spuneti si mie daca e ok. Si daca nu, cum ar trebui facute.

 

Multumesc !

Edited by Dudikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puteti testa cu un filtru EMI sau:

2useuer.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orgasmo, am incercat si cu filtrul EMI dar pentru ala trebuie sa ai impamantare buna. Si nu imi place sa depinda functionarea amplifului de impamantare.

 

Vad ca a scris si Victor ceva dar nu vad ce, pentru ca am setat sa nu mai imi arate postarile lui. Dar vreu sa spun un singur lucru: nu ma intereseaza absolut nimic din ce scrie Victor (chiar daca mi-ar da si rezolvarea) si vreau sa-l rog sa nu mai scrie degaba ca oricum nu citesc. Am spus asta ca sa stie toata lumea si e ultima data cand o mai spun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orgasmo, am incercat si cu filtrul EMI dar pentru ala trebuie sa ai impamantare buna.

15yu9o9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pune un C de 470nF/275Vca in paralel pe fiecare secundar al trafului, poti incerca unul si in primar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, e primul lucru pe care o sa-l fac dupa ce il desfac.

 

Intre timp am mai observat ceva. Cand inchid intrerupatorul becului si aprin becul, nu face nimic. Baga pacanit doar atunci cand sting becul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pune un C de 470nF/275Vca in paralel pe fiecare secundar al trafului, poti incerca unul si in primar.

 

L-am desfacut si.... surpriza: are deja conzii aia acolo. :)

 

Alta chestie pe care am mai facut-o a fost sa-mi repar impamantarea. Am incercat si cu impamantare si... degeaba. Tot pacane.

Dudi: 220pF între IN+ şi IN-, direct pe cracii LM-ului.

 

Are deja. Nu ai vazut schema din primul post ?

Edited by Dudikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai eu de unde sa stiu ?

Oricum, nu conteaza. Alte amplificatoare merg perfect cu bransamentul asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schimbă trafo rețea .

Nu a vrut nimeni să-ți spună , dar trafo rețea e de vină .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Explicatia de natura tehnica fiind? Ca si eu sunt curios de ce ar fi traful.

Share this post


Link to post
Share on other sites

" L-am dus la bun sfarsit, se aude perfect, zgomot zero, dar... are o mica problema: se aude in boxe un pacanit cand pornesc/opresc diverse aparate prin casa, inclusiv becurile "

 

L-ati incercat si in alta casa? Descrierea dvs se potriveste unei instalatii interioare a casei prost facuta, sau a unei prize defecte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se aude pocnetul la orice nivel de volum din potentiometru?

Se aude si cu intrarea in scurt facut direct pe placa amplificator?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ufff, acum realiuzez ca nimeni n-a citit integral simptomele...Nici macar eu, ma gandisem la o cadere scurta a becurilor, ca si cum ar pica un pic tensiunea retelei.

simptomele descrise sunt absolut normale, acel pacanit vine de la micul soc de tensiune al unui contact imperfect. Un amplif audio il simte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sesebe,

- Cu potentiometrul dat la minim face acelasi pacanit ca si cu el dat la volum normal. Deci n-are treaba cu potentiometrul.

- Cu cablurile de semnal deconectate (din spatele cutiei amplifului), pacanitul se atenueaza foarte mult. Se mai aude doar putin.

- Cu cu cablurile de semnal scoase de pe placa modulului si pus in loc un jumper (deci scurt pe intrare).... pacanitul nu se mai aude absolut deloc !

 

Ce concluzie trag eu de aici e ca legaturile in amplif nu sint facute cum trebuie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×