Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Mishu_17

Sursa cu LM723

Recommended Posts


Astazi vreau sa prezint o sursa cu LM723 si tranzistor extern. Schema folosita in cadrul acestui proiect, este prima schema cu LM723 pe care am realizat-o acum mai multi ani, dar in vremea aceea din lipsa unor aparate de laborator nu am reusit sa o testez asa cum mi-am dorit. Astfel, am reconstruit sursa, pornind de la schema acesteia, iar apoi am realizat o serie de teste.


Schema folosita este prezentata mai pe larg aici: http://www.electroni...d-power-supply/


Schema sursei, desenata in KiCAD, este urmatoarea:

post-182321-0-47923900-1517939543_thumb.png


Fata de schema originala, s-au realizat cateva modificari:


S-a adaugat un LED, care notifica starea de “pornit” a sursei. In serie cu LED-ul s-a montat o rezistenta de 10K, care are rolul de a limita curentul prin LED.

S-a reproiectat sistemul de limitare a curentului. Cand am construit prima data sursa, dupa o perioada de utilizare am observat ca nu mai functiona corect (nu mai tin minte ce nu mergea) si am trecut la depanarea sursei. Am observat ca LM723 era de vina si l-am inlocuit. Dupa inca o perioada de timp am avut aceeasi problema cu LM723. In urma unor discutii pe care le-am avut pe forumul Tehnium Azi, am ajuns la concluzia ca de vina era tranzistorul care realizeaza limitarea curentului si care se afla in interiorul lui LM723, la pinii 2 si 3. Astfel, am reproiectat sistemul de limitare a curentului, prin adaugarea unui tranzistor NPN de mica putere (se poate folosi BC547, 2N2222 etc) si a unei rezistente care are rolul de a limita curentul in baza acestui tranzistor. Tranzistorul care a fost adaugat este notat pe schema cu TR3.

S-a adaugat pe iesirea sursei un condensator nepolarizat de 100nF/63V.

Layout-ul s-a realizat tot in programul KiCAD si arata astfel:

post-182321-0-04682800-1517939558_thumb.png


Pentru realizarea cablajului, avand in vedere ca este vorba despre un cablaj de dimensiuni reduse, s-a aplicat metoda “incepatorului”, prin desenarea cu vopsea a traseelor pe placa dupa care s-a realizat corodarea in persulfat de sodiu amestecat cu apa.

Dupa lipirea pieselor si dupa conectarea transformatorului, a tranzistoarelor de putere si a semireglabilului, sursa arata astfel:

Tranzistoarele 2N3055 si BD243 au fost montate separat, 2N3055 pe radiator si BD243 pe un cablaj de test.Tensiunea masurata la iesire fara consumator:Tensiunea la iesire cu un consumator de cca 2.5A:Curentul consumat de becul cu incandescenta (60W/24V):Tensiunea pe condensatorul de filtrare este de 29.8V, cu sarcina de 2.5A:Tensinea pe condensatorul de filtrare, fara sarcina:Sunt prezentate in continuare oscilogramele:

Tensiunea de iesire reglata la 24.8V si consumator de 2.5A:Tensiunea de iesire reglata la 24.8V si fara sarcina:Cu sarcina care consuma curentul maxim (3.5A):Tensiunea reglata la 25.3V si sarcina 2.5A:Riplul pe condensatorul de filtrare, cu sarcina 2.5A la 24.7V:In urma testelor, am ajuns la concluzia ca aceasta sursa este capabila sa alimenteze un consumator de pana la 2.5A la o tensiune maxima de 24.7V, dupa care nu mai stabilizeaza corespunzator, probabil din cauza ca tensiunea dintre intrare si iesire din LM723 scade sub o anumita valoare si din aceasta cauza LM723 nu mai poate stabiliza corespunzator (a 4-a oscilograma).


Transformatorul folosit are primarul bobinat la 230V si secundarul la 24V si o putere de 160VA.Sursa cu LM723.zip

Edited by Mishu_17
Link to comment
Share on other sites

Cateva oscilograme, realizate la tensiunea de iesire de 12V:

1. La mersul in gol:2. Cu sarcina 2.5A:3. Din nou la mersul in gol:4. Din nou cu sarcina:3 si 4 le-am facut cu scopul de a observa daca exista oscilatii ale sursei, atat la mersul in gol cat si cu sarcina.

Link to comment
Share on other sites

"Riplul pe condensatorul de filtrare, cu sarcina 2.5A la 24.7V:"

 

. este aproximativ ca in calcul uc=i*t/c =3,67v

Eu cred ca este in regula functionarea ei .(cu toate ca nu prea inteleg pentru ce curent s-a calculat protectia )

Felicitari pentru realizare !

Edited by bogdan546
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines