Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest kartys

bazait subwoofer

Recommended Posts

Salutare tuturor. Dupa niste caderi de tensiune in retea sistemul meu 5.1 a inceput sa faca ca toti dracii. Mai pe scurt imediat dupa ce il pornesc face un bazait, bubuit f tare, indiferent de cat de tare sunt date boxele. In timpul acestui bazait nu se aude nimic din muzica redata de pc. Dupa ceva timp isi revine si functioneaza perfect. L-am desfacut si am gasit asa ceva...nu imi dau seama, condensatorii aia au curs sau e vreun adeziv ceva?

 

https://ibb.co/imVOyx

Edited by kartys
Link to comment
Share on other sites

Nu au curs ,ezte adeziv .

Mai mult ca sigur sunt devalorizati .

Inlocuiti condensatorii de filtraj si refaceti lipiturile la finalul de bas .

Fara filtrare si decuplari langa integrat 2030 oscileaza ,evident oscileaza si fara filtrul de pe iesire ,dar nu am intalnit pana acum.

Toate au fost cu condensatori devalorizati ,cursi si cu terminale retezate.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Sunt buni, dar e posibil ca problema să nu aibă nimic de-a face cu condensatorii de filtraj de pe alimentare.Dacă erau condensatorii electrolitici de vină, problema ar fi fost persistentă și s-ar fi tradus în brum continuu de filtraj, pe o frecvență de 100Hz. Probabil problema e cu condensatorii aferenți integratelor finale.Acolo trebuie toți electroliticii testați cu un SR-metru, sau dacă nu aveți, trebuie înlocuiți toți. Dacă sistemul are și un circuit selector de cale audio, ar fi bine să-l verificați, posibil să fi fost afectat de o supratensiune.O supraîncălzire anormală a acelui integrat e semn că ceva nu e în regulă...

Schimbați condensatorii de filtraj în primă instanță și vedeți dacă fenomenul dispare.Dacă nu, trebuie investigat mai în amănunt acolo....

De când aveți sistemul ?

Link to comment
Share on other sites

Sistemul il am de vreo 3 ani, a fost folosit mai mult conectat la un tv.Ca sa reproduc exact ce s-a intamplat, am avut probleme cu o priza la care firele s-au topit si faceau scantei, sistemul fiind pornit. Pana am scos siguranta se pare ca raul fusese deja facut

Link to comment
Share on other sites

Salutare! Subscriu la ce a spus D-l Validae. Problema poate fi sau sigur e din Conzii de pe traseul de intrare a semnalului sau de pe langa integrat. Eu am un sistem Goldy GT 991 SP, m-am interesat de firma asta e pe undeva prin India cred, dar nu asta e important, il am de vreo 10 ani si basul nu imi mergea deloc. Stiu ca parca odata a pornit dar s-a oprit dupa cateva momente. Satelitii ok n-au facut niciodata probleme, l-am folosit asa ce sa fac. Nu imi amintesc daca nu a mers de la inceput sau s-a defectat pe parcurs. In fine. Ideea e ca intr-o zi m-am hotarat sa il repar cu cunostintele mele de amator plus intreband niste prieteni mult mai cunoscatori dintre care si unul inginer electronist. Integratul de bass e un singur TDA 2030A care arata urat, de-abia am vazut ce scrie pe el, si avea pasta ca din aia pe el, adeziv care se pune pe langa piesele mari pentru fixare. Nu mi-a placut deloc. Apucandu-ma sa il repar am constatat ca practic nici nu era alimentat. Practic ei ce au facut. De la 230V tensiunea vine intr-un traf care scoate 2 X 12V ca + vreo 4,5 V pentru alimentarea unui vumetru de pe panoul frontal.O infasurare de 12 V vine redresata prin 2 diode paralele apoi printr-un C de 25 V /3300uF si se duce spre sateliti. Pentru bass ei au luat a doua infasurare de 12 V si au jonctionat-o cu prima deci practic prima tensiune de 12 V merge si spre sateliti si spre bass. De acolo cei 24 Vca vin redresati prin 4 diode (din care una am gasit-o busita) prin 2 C de 25V/2200uF legati in serie   si spre integrat. Dupa nspee mii de incercari am reusit sa ii fac alimentarea (practic traseele erau fisurate am observat in Soare uitandu-ma si cu lupa, nu intelegeam de ce nu primeste integratul tensiune) si foarte apropiate unele de altele, concepute f prost. Am schimbat diodele cu altele mai de soi, am pus toti cei 3 C noi + integrat nou ,repastuit, refixat etc. Am peticit traseele pe unde erau intrerupte cu simt de raspundere si ii vine 30 V cc cum ar trebui. Vad ca TDA asta accepta pana la Typ 36 /Max 44 V ce dau ei in foaia lui de catalog. Deci ok. Dupa toate astea tot nu se auzea basul. M-am gandit sa injectez direct dintr-o sursa externa de semnal printr-un C mic de 2,2 uF pe pinul 1 al lui de primire semnal si ce sa vezi ?Si-a revenit. L-am testat asa cateva ore nu se incalzea nu nimic. Foarte usor se incalzea. Prin intrarea lui tot nu se auzea. Am mai descoperit un traseu fisurat si am schimbat vreo trei C mici de pe langa integrat. Intr-un final si-a revenit de tot , merge si vumetrul cum ar fi trebuit de la inceput cand l-am cumparat. Tot mai are un bazait usor la volum mai mare dar acuma stiu ca si ceilalti conzi care mai sunt pe traseu trebuie reschimbati (plus ca la asta semnalul  mai trece si printr-un 4558 , si prin niste SC 9135 A , plus cateva lipituri reci refacute). Deci una peste alta bataie de cap. Kitschuri. N-oi fi io un mare cunoscator dar vad cand ceva e facut de mantuiala. Plus traful ala e f aproape de PCB, nici un fel de gaurele prin spate sa disipeze caldura . Plus ca PCB sta direct in calea vibratiilor. Dar acuma e ok. Asa ca daca aveti cumva genul asta de sistem poate comentul meu va ajuta. O zi buna tuturor!

Link to comment
Share on other sites

Salutare tuturor  , la un soundbar samsung hw-k450  cu subwoofer ps-wk450 am de cateva zile un barait foarte accentuat  in subwoofer  mai ales cand e basul selectat pe la jumatate , sa zic ca in ultimele  dati cand am ascultat muzica , de regula la maxim  cu semnalul importat din tv  am simtit de vre-o cateva ori ceva miros  de incins  dar nu asa de tare . Instalatia are maxim 2 ani si a fost folosita de maxim 20 de ori  ..... o groaza de bani ptr un rahat de produs 

Azi am demotat tot subwooferul  , chiar daca l-am facut aproape tandari fiindca incinta e de unica folosinta  si nu am gasit nimic in el desprins sau vre-o componenta obosita si pur si simplu difuzorul  este galagios tare  , chiar si tinut in mana , incerc sa va pun un fisier  cu zgomotul in sine. Va rog ceva sfaturi  , ce as putea face , inlocuire difuzor sau merge reparat  ? Multumesc anticipat .

 

https://youtu.be/-9KJsWhwY9c

DSC_0417.JPG

DSC_0419.JPG

DSC_0421.JPG

Link to comment
Share on other sites

Fiindcă ai mers cu volumul ,,la blană,, ai desprins spire din bobina difuzorului de bass.Acum trebuie să cauţi un difuzor identic şi să ţii cont pe viitor că puterea maximă a unui difuzor se poate foarte uşor depăşi, doar mărind nivelul semnalului de intrare.Acum se poate introduce semnal din multe surse, unele fără limitare de nivel (telefoane mobile, tablete, etc)iar puterea declarată a amplificatorului poate fi depăşită, mărind periculos de mult nivelul de intrare.Eu am mai scris asta şi o repet, când asculţi muzica ,,la maxim,, devii mai surd, fiindcă creierul se protejează de suprastimulare şi ,,micşorează nivelul,, semnalului primit de la urechi.Ca să compenseze, ascultătorul măreşte şi mai mult puterea, până când fie devine surd ca nuca, fie până crapă ceva din lanţul acustic....

Link to comment
Share on other sites

mai degraba suna a fire leonice care lovesc membrana, ori se intrerupt la capat de cursa, , slabe sanse sa ii sara spire de pe bobina,,s-ar fi intrerupt demult,

Incearca cu un sinus pe el....de vreo 100 hz de la vol mic....pana incepe sa caraie si fi geana pe firele alea, poti vedea scantei daca se intrerup in afara

Edited by Cortex
Link to comment
Share on other sites

Nu e primul caz de care mă lovesc, am văzut difuzoare cu juma de bobină căzută în întrefier şi mai mergea încă.Sau cu bobina desprinsă parţial de pe membrană şi freca în întrefier.Totul de la excesul de volum, dar de obicei se depăşeşte nivelul maxim la intrarea în amplificator prin folosirea de surse de semnal fără limitare.Când bagi ca sursă de semnal un telefon mobil, nivelul la ieşirea de căşti e cu mult peste ce ai nevoie la intrarea unui amplificator, dar mulţi dau volumul la maxim şi la amplificator şi la telefon....cu rezultate dezastruoase.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines