Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Dudikoff

Cum se masoara temperatura apei ?

Recommended Posts

sunt pe alixps cate vrei. Cu 3 dolari vine sonda si un modul cu releu, microcontroler si afisaj. O termocupla din aia de la omega de ce nu te satisface ? Merge foarte bine si in apa.

Link to comment
Share on other sites

Da, dar indicatia lor e departe de realitate de cele mai multe ori. Etalonarea pe domeniul asta cam lasa de dorit...probabil pt ceva seriozitate ar trebui refacuta. Eu cel putin din cate mi-au trecut prin mana (cel putin cateva zeci), n-am gasit unul care sa fie ok pe tot domeniul 0-100 grade. Nu mai spun ca ei anunta domeniu mult mai mare, dar o sonda din aia expusa la 350 grade, dupa racire, se naste a doua oara, complet alta ''persoana''. Parerea mea e ca daca nu ai alta alternativa de masura, nici aia cu 9208 nu poate fi luata in calcul, decat ca divertisment. Dar ca sonda, intr-adevar, merge imersata si se foloseste la o gama larga de multimetre.

Link to comment
Share on other sites

Se pare ca de fiecare data cand intreb ceva fac mereu aceeasi greseala: nu dau suficiente detalii.

Ok, sa va spun ce am in gand. Zilele astea am facut curatenie generala si am gasit o cutie cu niste incalzitoare de apa de cand eram eu tanar si aveam acvariu. Mi-am amintit cum ma chinuiam sa tin apa la temperatura care trebuie (atunci nu stiam electronica), sa tot bag si sa scot incalzitorul din priza, ca nu avea termostat. Acum as putea sa fac foarte simplu un montaj care sa porneasca si sa opreasca automat incalitoarele. Singura problema e cum masor temperatura apei ? Trebuie ceva care sa stea in permanenta in apa. Cred ca cel mai bine ar fi o platbanda de cupru bagata in apa si pus un LM35 la capatul ei, in afara apei si izolat bine. Dar e o mica problema. Cuprul in contact cu apa parca nu prea e indicat, nu ? Nu se oxideaza ? Si plus ca mi-e sa nu genereze si ceva substante toxice pt pesti.

Edited by Dudikoff
Link to comment
Share on other sites

post-179973-0-53030600-1455983875_thumb.png

Uite o schema de termostat cu dioda 1N4148 pe post de senzor, LM723 ca referinta de tensiune si LM741 sau orice alt tip de operational ai prin sertare. Dioda o bagi intr-o fiola de parfum sau un tubulet subtire si preferabil de sticla, Daca nu gasesti altceva, poti baga dioda ,,senzor,, si intr-un tub termocontractabil. O astfel de schema o puneam in incubatoarele de pui, in locul termostatului original defect.Comanda sarcina printr-un triac.Precizia de 1/10*C e suficienta. Schema a fost postata si pe topicul cu termostate de incubatoare de pui...

Ca sa poti atinge 100*C trebuie sa umbli putin la valorile divizorului rezistiv, fiindca acum valorile limiteaza temperatura pe la 45-50*C. Pui un led in locul optotriacului si vezi cand comuta, pentru probe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines