Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimetre si schimbarea bateriei de 9v cu 2 baterii de telefon nokia


Postări Recomandate

Deci eu am modificat bateria patrata de 9V cu 2 baterii de telefon celular nokia sau alte baterii care sa incape in carcasa multimetrului , prima data se scoate placuta cu piese de pe bateria de telefon si se inseriaza cu alta baterie si se va obtine o tensiune de 8,4v aproximativ se incapsuleaza dupa cum se vede in pozele de mai jos , se adauga o mufa pentru a fi incarcate dupa 1 an de zile de folosire zilnica , voi posta si schema incarcatorului care se foloseste pentru a incarca aceste baterii ca dupa un an de zile de folosire trebuie incarcate ca doar nu le schimbam asa de usor , eu am asa ceva si le folosesc din 2010 si pina astazi tine incarcate cu incarcare cam la un an de zile dupa cum am mai spus

 

2018-02-02-1340.jpg

2018-02-02-1341.jpg

2018-02-02-1343.jpg

2018-02-02-1344.jpg

2018-02-02-1346.jpg

2018-02-02-1347.jpg

2018-02-02-1348.jpg

2018-02-02-1349.jpg

2018-02-02-1350.jpg

2018-02-02-1351.jpg

2018-02-02-1352.jpg

Aceasta este schema incarcatorului , un led este aprins tot timpul sa vedem ca incarcatorul este functional iar celalalt led este indicatorul pentru incarcare , deci led indicator este stins cind se introduce mufa si incarca ledul se aprinde cind bateria este incarcata 100% atunci ledul se stinge si vateria este incarcata , in cazul meu am folosit un led dublu (biocolor)

2018-02-02-1353.jpg

Editat de Harhas Florin
Link spre comentariu

Schema e categoric greșit desenată, acolo e practic un scurtcircuit între pinul Gnd și Out la integratul LM7808.În principiu e suficient să limităm tensiunea de ieșire la circa 4,2V per bucată acumulator, deci 8,4V pentru cei doi înseriați, iar curentul la maxim 500mA.La atingerea încărcării maxime, cel puțin unul din acumulatori va decupla singur încărcarea (prin circuitul intern de protecție), curentul de încărcare total scăzând spre zero. Limitarea tensiunii la maxim 8,4V e cea mai importantă aici....

Link spre comentariu

Sper sa ajute si pe alti colegi acest lucru si sa nu mai dea bani pe baterii care tin maxim 2 saptaminii


Schema e categoric greșit desenată, acolo e practic un scurtcircuit între pinul Gnd și Out la integratul LM7808.În principiu e suficient să limităm tensiunea de ieșire la circa 4,2V per bucată acumulator, deci 8,4V pentru cei doi înseriați, iar curentul la maxim 500mA.La atingerea încărcării maxime, cel puțin unul din acumulatori va decupla singur încărcarea, curentul de încărcare scăzând spre zero. Limitarea tensiunii la maxim 8,4V e cea mai importantă aici....

 

Nu este gresita doar ca asa mi-a iesit acum am reparat sper sa se inteleaga , acolo nu era punct sa fie scurt

Editat de Harhas Florin
Link spre comentariu

Da, e gresit desenata dar principiul se intelege (in fine, a rectificat). Am luat cu 4-5 lei acumulatori de 9v pt multimetre. Am prins si un incarcator foarte smecher cu vreo 20 de lei... seturile carerra din penny pentru cei care stiu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am cumpărat recent din Penny Market acumulatori ,,Carrera,, de 9V la 5 Lei..... și încărcător cu afișaj la 15 Lei. Cred că nu mai e nevoie de comentarii.

Am folosit și folosesc și eu acumulatori de telefon la unele aparate de măsură mai ,,gurmande,, sunt mult mai buni ca și capacitate și durabilitate decât orice acumulator NiMh dedicat, dar dacă poți lua cu doar 5 Lei unul, nu cred că merită să te mai chinui..decât în caz că nu ai drum la un magazin Penny.Nu le fac reclamă, dar prețul e imbatabil, au și testere de baterii la 6 Lei....tot Carrera.

Link spre comentariu

Da, e gresit desenata dar principiul se intelege (in fine, a rectificat). Am luat cu 4-5 lei acumulatori de 9v pt multimetre. Am prins si un incarcator foarte smecher cu vreo 20 de lei... seturile carerra din penny pentru cei care stiu.

 

Am modificat schema , eu stiu ca sunt acumulatori dar mai mult de 2 lunii nu tin incarcati si dai jos de pe multimetru si punei la incarcat mie mi se pare deranjant cind am ceva in lucru sa pun acumulatorul la incarcat , asa ca eu la peste un an de zile bag mufa si incarc acei acumulatori si urmeaza o incarcare peste un an si nu am treaba cind mie lumea mai draga sa bag acumulatorul la incarcat , eu oricum am mai multe multimetre in dotare acestea puse sunt doar unele dintre ele dar mai am destule , si mie imi place doar unul si atunci cind moare acumulatorul ii bag mufa de la incarcator si lucrez cu el in continuare deci mi se pare un lucru fffoarte bun nu sa astept vre-o 3 ore pina se incarca si apoi sami fac treaba deci despre ce vorbim aici

Editat de Harhas Florin
Link spre comentariu

Trebuie să ai grijă cu un încărcător de ăsta care încarcă doi acumulatori li-ion înseriați...că nu știi niciodată când unul, dintre acumulatori, intră în scurt...și celalt primește o tensine mai mare de 4,2v ...această tensiune fiind critică ...peste aceasta acumulatorul se încălzește și poate chiar exploda!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Totusi eu am mai multe multimetre si nu imi amintesc cand am schimbat ultima oara bateriile.

Cumparati multimetre bune si baterii bune si cel mai important nu le mai uitati deschise.

Durata medie a bateriilor la un Fluke 117 este de minim 1 an cu 1 ora de folosire zilnica. Daca faceti cateva masuratori pe zi il tineti aprins 10 minute deci tine multi ani.

Detin si un multimetru asemanator cu cel din poza dar bateria tine suficient caci il opresc imediat ce am terminat masuratoarea. Daca ramane in stand-by bateria se consuma mult mai repede. Oricum il folosesc rar pentru ca nu are autoscalare si il tin din motive sentimentale.

 

Altfel exista si multimetre de banc, se alimenteaza la priza si pot sta aprinse continuu....

Pacat de bateriile acelea, exista module ieftine gata facute pentru incarcare baterii cu litiu.

Nu uitati ca acumulatorii cu litiu au 4.2V cand sunt compet incarcati, apoi tensiunea scade, nominal este 3.7 dar cand sunt descarcati ajung la 3.5 deci in acel moment alimentati cu 7V, presupunand ca se descarca in mod echilibrat.

Incarcarea fara echilibrare este distructiva pentru baterii.

 

Multimetrul pe care il folosesc cel mai des este de la ISO-Tech si are 2 baterii de 1.5V deci nu am problema bateriilor de 9V.

Editat de one
Link spre comentariu

Poti pune mufa si la acest tip de acumulator, e mai ieftin. Poti avea unul in plus, ca joker, mereu incarcat. Cu dibacie, i tr-un minut n-ai ce face daca vrei schimb. Oricum, frumoase imaginile.

 

Am inteles dar daca cumpar acel acumulator in 2 ani il arunci , eu acesti acumulatori ii folosesc din 2010 si pina astazi sunt ok la folosire zilnic si citeodata uit sal mai opresc si ramine in sby si tot un an tin incarcati si peste un an

Link spre comentariu

Si cat costa 2 acumulatori de telefon comparativ cu 5 lei odata la 2 ani sa zicem?

Oricum, ai capacitate mai mare la 2 de telefon fata de asta micu' de 9v, ceea ce inseamna ca vor fi incarcati mai des cei de 9v

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Si cat costa 2 acumulatori de telefon comparativ cu 5 lei odata la 2 ani sa zicem?

 

Pai eu repar telefoane si iti dai seama ca am destui acumulatori ramasi din desmembrari nam folosit noi niciodata ca daca foloseam noi atunci muream eu si acumulatorii din multimetru duceau mult mai mult si la urmasi mei , deci eu am folosit acumulatori folositi la care telefonul nu mai tinea incarcat deloc , acum spunemi si mie daca foloseam noi cite generatii duce acumulatorii noi

Trebuie să ai grijă cu un încărcător de ăsta care încarcă doi acumulatori li-ion înseriați...că nu știi niciodată când unul, dintre acumulatori, intră în scurt...și celalt primește o tensine mai mare de 4,2v ...această tensiune fiind critică ...peste aceasta acumulatorul se încălzește și poate chiar exploda!

 

Eu folosesc acumulatorii in peste 10 multimetre Lion si niciodata nu au intrat in scurt , au mai fost cazuri ca sau umflat unul din ei dar asta nu in timpul incarcari ci al uzului ca eu ii folosesc deja uzati si la multimetre inca tin mai mult de un an de zile , eu ii folosesc chiar din 2006 si nu am avut probleme , deci acest incarcator am facut probe si am tinut la incarcat o saptamina la un multimetru si nu sa intimplat absolut nimic ca dupa ce se incarca acumulatorul nu mai baga tensiune mare pe ei ci se limiteaza

Link spre comentariu

Pai vezi? Noi nu reparam toti telefoane sa avem sursa de acumulatori uzati. Noi ii vom cumpara si rezulta ca e mai rentabil sa dau 5 lei pe unul decat 60 de lei pe 2 de telefon si sa am grija cu incarcarea si alte probleme ce decurg.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări