Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de spalat Whirlpool AWO 43105 placa L1782!


dj_lyw
 Share

Recommended Posts

Salutare! Am o masina de spalat Whirlpool Awo 43105 placa L1782 care se manifesta in felul urmator. Selectez orice program dar tamburul nu se invarte, se aude pompa, se aude incuietoarea chiar si releul de inversarea sensului se aude cum cupleaza. Dupa circa 20 de secunde imi apare eroarea F07. In baza tranzistorului care comanda releul K003(releu ce inverseaza sensul motorului) am aprox. 5V, pe cand in baza tranzistorului K002 nu am nicio tensiune. Aici suspectez microprocesorul U005(44 pini) care nu scoate pe pinul 34 cei 5v pentru comandarea releului K002. Intrebarea mea pentru dvs este daca acest procesor poate fi "impiedicat" sa scoata cei 5V de pe pinul 34 din cauza alterarii dump-ului? Tin sa precizez ca motorul este unul NOU nefiind pus absolut deloc pe nicio masina, componentele din sursa toate verificate, conzii electrolitici schimbati toti, triac nou,piesele din zona triacului verificate, varistoare noi(pentru a elimina orice dubiu din acest punct de vedere). Mai jos am atasat schema pentru o mai buna vizualizare. Va multumesc anticipat!

 

post-196226-0-95227300-1517482778_thumb.jpg

post-196226-0-47487100-1517482788_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Dacă are memorie 24CXX se poate și direct pe placă.Trebuie puse fire între soclul ZIF și memorie.Dar ar trebui să verificați înainte dacă nu e ceva fizic defect pe placă, de exemplu un buffer tip UL2003 între controller și triace sau relee.

Link to comment
Share on other sites

Pot sa o programez(memoria) direct pe placa cu un programator usb gen imaginea mai jos?

Merge cu orice programator de memorii seriale (24cxx), se leaga patru fire la programator (+/- 5V, data si clock).

Obligatoriu trebuie ca butonul de programe sa fie pe off, iar pinul 7 al memoriei trebuie pus la masa (-) pentru ca altfel nu merge scrisa. In foto atasat vedeti corespondenta pinilor memoriei cu conectorul serial al placii.

post-177303-0-55908500-1517593765_thumb.jpg

Edited by ervinen
Link to comment
Share on other sites

@validae: Nu are niciun ULN2003 sau ceva asemanator!

@ervinen Ms frumos domnu', de atasament, foarte explicit.

Astept sa mi ajunga programatorul din Asia, nu ma grabesc. Releul K002 nu primeste comanda de la procesor. Celalalt releu K003 primeste comanda. Ati mai intalnit careva situatia cand procesorul sa nu trimita semnal?

Potrivit schemei din primul post, ca sa se invarte tamburul ce as putea face? Sa "injectez" 5v in baza tranzistorului care comanda releul K002, sa scurtcircuitez triacul intre A1 si A2, nu stiu.... va intreb??? Orice idee e bine venita. Ms frumos domnilor!

Poza de pe net exact ca placa mea, deoarece are calitate buna!

post-196226-0-13494500-1517613650_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Am avut o problemă oarecum similară la vechea mașină de spălat, un Indesit cu încărcare verticală. După un timp, dădea comenzi simultane la cele două relee de sens ce acționează motorul. Binențeles că mașina se bloca în acest caz, am rescris memoria, am înlocuit-o, dar tot așa făcea. Ajunsesem să pun leduri de monitorizare a tuturor releelor și așa am descoperit anomalia....dar am ajuns la concluzia că la mine era controllerul de vină și nu memoria.Oricum am schimbat-o, după zece ani de utilizare din plin era cazul de alta nouă....nu are rost să resuscitezi mereu chiar orice lucru.Au și ele o durată de funcționare....mai apare ceva nou și poate mai performant, prețurile nu mai sunt chiar exorbitante acum.

Link to comment
Share on other sites

Releul K002 nu primeste comanda de la procesor. Celalalt releu K003 primeste comanda. Ati mai intalnit careva situatia cand procesorul sa nu trimita semnal?

Potrivit schemei din primul post, ca sa se invarte tamburul ce as putea face? Sa "injectez" 5v in baza tranzistorului care comanda releul K002, sa scurtcircuitez triacul intre A1 si A2, nu stiu.... va intreb??? Orice idee e bine venita. Ms frumos domnilor!

 

Eu n-am intalnit asa ceva, mai mult, n-am intalnit procesor defect la modulele astea. Posibil sa nu faca comanda din alta cauza. Procesorul este destul de complex, la fel si softul (cel intern si cel extern) asa ca este posibil sa "nu-i convina" ceva si sa nu dea comanda releelor. Ati verificat traseul circuitului taho de pe placa? Ati comandat o alta placa in China? WTF? Gaseati alta la noi usor, doar rescriati memoria.

Link to comment
Share on other sites

Pai pe acela l-am comandat. Pret 1.15$, free ship, ca timp nu ma grabesc, deoarece mi-am achizitionat o masina de spalat noua(cea veche deja a facut 11 ani). Cel de pe site-ul precizat este 30 Ron + transport 20 lei prin curier, ajung aproape de 10 ori mai scump. M-am saturat sa cumpar prin intermediari chestii care altii le aduc tot de acolo si poate le dau chiar si de 20 de ori mai scump in unele cazuri. O sa revin cu siguranta cu detalii dupa de o sa rescriu memoria cu acel dump al dvs.

Vorba dl. Validae "nu are rost să resuscitezi mereu chiar orice lucru.Au și ele o durată de funcționare....mai apare ceva nou și poate mai performant, prețurile nu mai sunt chiar exorbitante acum."

Link to comment
Share on other sites

Asa este domnule.La noi in tara este problema, pana dau lucratorii cu scanerul pe colete, tot vedem ca sunt in tranzit(coletele) cand colo ele sunt intrate de o saptamana in tara. Asta este si nu mai punem ca la posta, trebuie sa ne miscam repede ca au un program de gravide.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Salutare! Mi-a sosit programatorul si m-am apucat de treaba. Problema este ca acum cu acel dump nu se mai aprinde absolut niciun led cand pornesc masina de spalat si nu face absolut nimic cand apas pe orice buton. Am salvat vechiul dump iar cand il rescriu ledurile mi se aprind. Imi trebuie alt dump? Dupa reprogramare, cand placa este conectata la programatorul usb, cum trebuie sa se manifeste ledurile?

Stinse? Aprinse? Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines