Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare preamplif audio low noise


Mark S

Postări Recomandate

Ma intereseaza ce scrie in titlu, un preamplificator cat se poate de low noise, capabil sa lucreze cu semnale de ordinul microvoltilor.

Am incercat pana acum doar variante cu tranzistori specializati in acest domeniu, 2SA970, 2SC2240, 2SK170. Rezultate destul de ok, dar e nevoie de mai mult.

Nu sunt foarte experimentat in domeniul audio si nu cunosc operationalele dedicate prelucrarii semnalelor f mici. Am incercat doar cu TL072...exclus, e mult prea zgomotos ptr cerintele montajului.

Intrebarea e asta, exista operationale si mai putin zgomotoase decat varianta cu tranzistori? Sau ca varianta, as fi dispus sa cumpar unul gata facut, doar placa, fara carcasa, fara sursa, fara reglaje (poate fi si home made, nu are importanta).

Distorsiunile nu au mare importanta, dar sa fie undeva la cel mult 0.5%, banda de frecvente la fel, 50Khz ajung.

Link spre comentariu

Intradevar asa pare a fi, e vorba de nanovolti. Am spus "microvolti" estimativ, nu am cum sa masor acele semnale...

Acum, uitandu-me pe datasheet, vad ca TL072 are densitatea de zgomot 18 nV/√Hz, pe cand 2SK170 doar 1 nV/√Hz. Asa se explica de ce varianta cu tranzistor a dat rezultate mult mai bune. Am mai cumparat 20 de BF862 care in catalog spune ca ar avea 0.8 nV/√Hz. Nu le-am pus la treaba inca.

Ideea este ca am nevoie de o impedanta mult mai mica, de ordinul Kohmi, iar pe alta parte, de o amplificare mai mare. Varianta pe FET-uri nu e cea mai potrivita.

 

Mutumesc ptr indicii @mircea calin, o sa studiez acele operationale.

Link spre comentariu
Tocmai aici e problema, nu prea vreau FET....
Ca sa fiu inteles, ce am de gand sa fac tine mai degraba de radioamatorism, dar spectrul de frecvente pica in domeniul audio. Deci e vorba de un fel de antena care consta intr-un cadru ( de lemn sau plastic ) pe care o sa bobinez f multe spire. Impendanta ei va fi mica, de cateva zeci sau maxim sute de ohmi, nepotrivita ptr un FET.
Primele teste practice au confirmat, ca amplificator de banda larga mai bine merge un banal BC547 sau SS9014 decat 2SK170. Dimpotriva, daca acordez antena pe o frecventa (12Khz de ex), amplificatorul cu FET da rezultate exceptionale, mult mai bune decat cel de banda larga, dar doar pe frecventa de rezonanta si un pic in jurul ei. La inceput fiind, am nevoie deocamdata de un amplif de banda larga si impedanta mica si evident, cat mai low noise, ptr studiul benzii.
Deocamdata pare bunicel acel OP27, dar daca se poate si mai putin zgomotos, cu atat mai bine. Chiar daca ar costa mai mult unul Hi End, pana la urma curiozitatea e mare si se merita.

Ar trebui menționată impedanța sursei - zgomotul ansamblului depinde decisiv de asta .

 

O rezistență de 1kΩ are un zgomot propriu de 4nV/√Hz deci nu prea mai contează dacă amplificatorul are 1 sau 2 nV ...

Da, si de asta trebuie tinut cont. Din punctul asta de vedere, din nou pare avantajoasa varianta cu FET. Nu are nevoie de bias rezistiv, antena (bobina) poate fi cuplata direct.

Link spre comentariu

Victor, ti-ar sta mai bine sa nu mai aberezi pe langa cu "neintelesul"...dar si eu imi cer scuze ca am omis sa spun: am incercat si cu poarta la masa si bobina direct pe sursa, rezultate sunt mult mai proaste, amplificarea e infima...poate tot din cauza neadaptarii de impedanta.

 

UDAR

AD797 pare varianta ok (trebuie si amplificare mare ptr as-si face efectul ok reactia negativa). Sa vad si daca se gaseste si cat costa

Link spre comentariu
Eu stiu ca intr-o discutie civilizata nu se apeleaza la apelative gen "nu poti intelege" etc. Pe moment se mai pot omite din greseala anumite aspecte, se mai pun civilizat intrebari, la care e normal sa se raspunda la fel, pornind de la premisa ca nimeni nu intreaba ceva la care stie dinainte raspunsul.

Dar hai sa ramanem la subiect.
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări