Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare receptor (tuner) FM


Postări Recomandate

Intr-un alt topic spusesem ca se poate face orice receptor FM, fie si chinezarie sa fie la fel de bun ca unul de firma, mult mai scump. Montajul este de asemeni si foarte util ptr tunerele imbatranite sau dezacordate. Prezint acum una din modificari.
Nu este vreo inventie, asa cum cineva spunea ironic...este o mica creatie proprie.
fff.jpg
Cum se monteaza in receptor:
1. daca aparatul e de tip vechi, cu bobine pe FI, se merge pana la ultima, inainte de discriminator. Se intrerupe legatura dintre ultima bobina FI si intrarea in discriminator (prin zgarierea cablajului ) iar montajul se inseriaza intre cele 2 puncte. Alimentarea se ia din receptor, printr-o rezistenta de circa 1K. Merge la fel de bine intre 2 si 15V, tensiunea de alimentare poate avea orice valoare intre limitele mentiona9.1te.
2. daca aparatul e tip mai nou, cu filtre ceramice si circuit integrat, se intrerupe legatura intre filtrul ceramic si intrarea in integrat si se intercaleaza acest montaj, la fel ca mai sus.
Prin semireglabilul se reactie se regleaza banda de trecere. In mod normal reactia nu e necesara si se foloseste doar ptr receptia unui post foarte slab aflat in imediata vecinatate a unui post puternic. Exemplu : 96.1 si 96.2MHz
Daca cineva doreste sa incerce montajul, recomand ca ptr inceput acel semireglabil sa nu il puna deloc.
Aceasta modificare face ca selectivitatea receptorului sa fie la acelasi nivel cu al sculeleor "ultimul racnet", marind in acelasi timp si sensibilitatea.

Rezistenta de bias si reactie negativa am omis sa scriu ce valoare are: 47K

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Bre , raportul semnal / zgomot și rezistența la intermodulație sunt parametrii ce definesc performantele etajului de intrare și total întâmplător sunt singurele ce contează , nu amplificarea și selectivitatea înainte de etajul detector . Alea sunt ușor de făcut ...

De aia e greu de lucrat DX cu preamplificatoare RF având zgomot intern mai mare decât zgomotul benzii , dar mă tem că nu pricepi la ce mă refer .

 

Iar ai copiat articole umoristice din revista Urzica ?

Link spre comentariu
Teorie de dragul teoriei....

Dar hai sa iti fac pe plac si iti explic ptr ca explicatiile pot fi utile si altora.

Filtrul are caracteristica foarte abrupta in jurul frecventei centrale. Ingustarea abrupa a benzii creste raportul S/Z. O selectivitate si mai buna se obtine prin cuplarea reactiei, dar nu prea mult ptr ca se depaseste banda necesara WBFM iar semnalul demodulat va fi distorsionat.

In al 2lea rand, filtrul activ din schema ofera si amplificare, aducand semnalele foarte slabe la un nivel suficient ptr a putea fi prelucrate de limitatorul de amplituidine. Rolul acestuia e de a elimina modulatia in amplitudine parazita si tocmai la semnale de nivel mic nu se descurca bine.


Imbunatatirea substantiala a raportului S/Z si reducerea intermodulatiilor revine preselectorului la antena. Asta e metoda 2 de care pomeneam.

Combinatia celor 2 metode face practic orice receptor mai sensibil (sau in cel mai rau caz, la fel de) si la fel de selectiv ca un Yaesu, Kenwood de fabricatie 2018. Pe probate :)

Link spre comentariu

Poti sa explici ce rol are filtrul din emitorul T1 catre masa ?

Nu inteleg cum reglezi banda de trecere la un filtru ceramic care este amortizat cu o rezistenta in paralel de 2k .

Cred ca mai degraba te joci cu atenuarea in banda a filtrului , decat cu banda de trecere .

Poti sa ne arati o curba , un S21 , cu banda de trecere globala ?

Editat de ndor
Link spre comentariu

In emitorul T1 nu e filtru ci un rezonator ceramic. Rezistenta din emitorul T1 creeaza o reactie negativa, reactie eliminata de acel filtru, doar pe frecventa de 10.7, ptr celelalte frecvente reactia negativa ramane neschimbata. Acelasi rol il are si filtrul din T2, eliminand reactia negativa pe 10.7, pastrand-o ptr frecventele care ies dn banda de trecere a filtrului.

 

Flitrul are impedanta de intrare 2k, rezistenta este pusa ptr adaptare. Filtrul ceramic nu e rezonator LC.


Am specificat ca e un filtru activ. Eficacitatea lui e mai buna decat insiruirea a 10 filtre ceramice (cascada), asta ca exemplu.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Absolut, Victor. Ptr SSB/NBFM/CW se inlocuiesc filtrele cu altele de banda ingusta (se gasesc ieftin pe Aliexpress) si se mareste reactia. Semnalul de la iesirea filtrului activ va merge catre demodulatorul SSB/CW si catre discriminatorul NBFM.

Exact pe modelul asta am construit cap-coada un receptor all mode.

In fine, in topicul asta ne limitam doar la receptia FM comercial.

Link spre comentariu

De fapt e doar un amplificator de banda . Amplificarea e data de T1 iar banda de filtrele de la intrare si iesire . Rezonatorul ala din emiterul T2 se poate elimina si pus un condensator acolo . Eventual un trimer .Efectul e acelasi. T1 compenseaza in amplificare atenuarea in banda a celor doua filtre .

Cam asta e tot .

Link spre comentariu
Uite, cand se baga toti habarnisti, chiar se duce tot. Lasati oamenii sa faca ceva, nu-i mai bagati in eroare cu toate ineptiile!


@ndor, fa montajul asta...in aer, nu conteaza, nu e pretentios si pune condensator in loc de filtru. Asa se duce dracului tot, in loc de selectivitate obtii amplificare mare intr-o banda larga si aiurea. Daca e asa, imi dai 2 milioane? Diferenta e de la cer la pamant intre filtru si condensator acolo. Daca nu e asa, iti dau eu 10! Cu martori. In fine, fa-l, convinge-te, inainte s-o iei pe aratura.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Ajuta, dar nu intr-un grad prea ridicat ptr ca banda de trecere va deveni prea ingusta si se va auzi un pic distorsionat. Reactia se foloseste doar cand vrei sa receptionezi un Dx in imediata vecinatate a unui post local, puternic.

 

Cu cat frecventa de lucru a tranzistorilor e mai mare, cu atat mai bine. Zgomotul propriu nu are importanta mare in cazul asta. E recomandabil deci 2SC 3355 sau BFR91. Dar merge ok si BF199 sau 9018, din alea din aparatele chinezesti.

 

PS: Folosesc 2SC3355 nu ca sa fiu "original" ci ptr ca am foarte multe. Sunt excelente, merg super si in preamplifuri audio.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

http://kevin.kevino.org/tubes/tu9900_mods.shtml

http://www.qsl.net/g3oou/crystalfilters.html

Trebuie tinut cont de atenuarea globala a filtrelor folosite . Daca amplifici prea mult se pot aparea intermodulatii .

Filtrele pot avea intre 150 si 500 khz banda de trecere si o atenuare intre 3 si 8-9 dB . T1 nu e indicat sa amplifice mai mult de 10 - 12dB in cazul asta .

E cam la noroc sa-l faci la plesneala fara sa-i poti vizualiza banda de trecere globala .

De as pune de exemplu la intrare unul cu 150 khz si la iesire unul cu 500 khz banda de trecere ? !!!

* By sweeping the IF filter, using a Sound Technology ST-1000A, I was able to select a group of three ceramic filters that were well centered and provided a symmetrical response.

Editat de ndor
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări